Tudományos hírek

Gigantikus dinoszaurusz maradványait tárták fel Argentínában

vasárnap.hu
-
 18:21

Egy gigantikus méretű dinoszaurusz maradványait tárták fel Argentínában, a szakértők szerint ez lehet az egyik legnagyobb élőlény, amely valaha élt a Földön. Paleontológusok egy 98 millió éves dinoszaurusz fosszilizálódott…

New York Times: a Facebook jutalmazza a koronavírus-tagadókat és a szélsőséges nézetek hirde…

SzMo
-
 18:11

Hiába harcol a közösségi oldal a dezinformációk ellen, az amerikai lap konkrét példákon mutatta be, hogy az algoritmusok még mindig az álhírek terjesztőinek kedveznek.

Farkasok cáfolták meg az Antifa jelmondatát

888.hu
-
 18:00

Pontosabban etológusok farkasfalkák segítségével. Az amerikai falkák mindenesetre nem veszik be a „no borders, no nations” jelszót.

Megfejthették, hogyan párosodtak a dinoszauruszok

Brit kutatóknak elsőként sikerült tanulmányozniuk egy dinoszaurusz megkövesedett kloákáját, hála egy remek állapotban fennmaradt Psittacosaurus-fosszíliának. A frankfurti Senckenberg Természettudományi…

Eközben Oroszországban - Orosz hírösszefoglaló #2

Spacejunkie
-
 17:55

Heti hírösszefoglaló Oroszországból.

Kikérték a vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket Brüsszeltől

Egyre több helyről éri kritika az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcinabeszerzését, melyet az Európai Bizottság koordinál, ahogy az idő múlásával sem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű vakcina a tagállamok…

Óriási dinoszaurusz maradványaira bukkantak Argentínában

Szakértők szerint ez lehet az egyik legnagyobb élőlény, amely valaha élt a Földön.

Így győzték le az amerikai őslakosok a tűzvészeket

Az elmúlt időszakban a világ számos pontján okoztak komoly veszélyt a bozót- és erdőtüzek, úgy tűnik azonban, hogy a múltban bizonyos közösségek képesek voltak együtt élni a szezonálisan felélénkülő lángokkal.

Vizsgálták, hogy mennyire örökölhető a mellrák

Amerikai és brit kutatók két nagyszabású tanulmányban vizsgálták, hogy mely örökölt génmutációk növelik a mellrák kockázatát azoknál a nőknél, akiknek a családjában nem fordult elő a betegség.

Vizeletből is kimutatható lehet a prosztatarák

24.hu
-
 15:38

Majdnem száz százalékos sikerrátával dolgozik az új módszer négy rákra utaló faktor esetében.

88 megawattos "vízbontó" üzem épül Kanadában

Évente mintegy 11 100 tonna zöld hidrogén előállítására alkalmas, óriási vízelektrolizáló üzem megépítésére kapott megbízást egy thysenkrupp nevű, német multinacionális vállalat.

Botanikusok elkészítik a gigantikus dögszagú virágok családfáját

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros…

A faraszi freskók és az ősvallás

Demokrata
-
 12:15

A történelemben először 1983-ban Ludvig Rezső, neves aranyműves vehette kézbe és vizsgálhatta meg a Szent Koronát.

Tengeri űrkikötők

Spacejunkie
-
 11:05

A SpaceX úszó űrkikötőket épít a Starship számára, azonban a történelem során nem ez lenne az első eset, hogy a nyílt vízről indítanának rakétákat.

Rejtett építményre bukkantak a régészek a maja piramis belsejében

Liner
-
 10:19

Az ikonikus Chichén Itzá városában található Kukulkán templomának mélyén egészen különleges építészeti remekműveket fedeztek fel az archeológusok.

Barna algával teljesen kiirtható a koronavírus a szervezetből?

Liner
-
 08:48

A kínai hagyományos orvoslásban szereplő Ecklonia kurome barnamoszatban található szénhidrátok képesek blokkolni a koronavírus kórokozójának egyik kulcsfontosságú enzimét.

Évente 50 ezer ember halálát okozza Európában - mi az?

Infostart
-
 06:15WHO

Világszerte ugyanez majdnem minden ezredik embert megöl a földön - állítja a WHO.

Kevésbé véd egy adagnyi Pfizer-vakcina, mint eddig hitték

Izrael hiába áll az élen tömegimmunizáció terén, hétfőn tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országban - ez arra utal, hogy az első adagnyi Pfizer-oltás beadása mégsem véd annyira, mint amire számítottak.

Az Atk Növi kutatói számos új fajt fedeztek fel és kórokozót mutattak ki 2020-ban

Tudás.hu
-
 03:29

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói 2020-ban számos új fajt fedeztek fel világszinten elsőként, miközben Magyarországon is úttörőként mutattak ki több kártevőt és kórokozót. Az Eötvös…

Különleges bolygórendszerre bukkantak

Szimpatika
-
 21:05

A csillagászati szempontból közel, 385 fényévre fekvő rendszerben egy gázóriást és egy fehér törpét is találtak.

Vaspor, mint környezetbarát üzemanyag

Mikrogravitációs környezetben tanulmányozta a vaspor elégésének folyamatát az Európai Űrügynökség. A kísérlet a továbbiakban „zöld” üzemanyagok kifejlesztését is elősegítheti.

„A hátamon feláll a szőr” – mondja a kínai vakcináról Duda Ernő immunológus

A szegedi professzor szerint nem jó, ha az állam nyomást helyez a gyógyszerfelügyeletre. Bízik benne, hogy január végétől az EU-s beszerzés is felgyorsul majd.

Betiltották a bambusszal kevert műanyagok forgalmazását

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyek műanyagot és bambuszt együttesen tartalmaznak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a következő…

Eco-scheme-lista: ezek mentén zöldíthetnek tovább a tagállamok

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) egyik legfontosabb újítása, hogy a közvetlen kifizetések 20 százalékát valamilyen többlet környezetvédelmi kötelezettség – az ún. eco-scheme – teljesítéséhez kötik majd – tájékoztatott Mezei Dávid, a…

A kék bolygó halkszavú védőszentje – Sir David Attenborough-portré

EctoPolis
-
 08:08

Sir David Attenborough még lassan 95 évesen is képes ámulatba ejteni a világot.

Több oka is van, hogy a napraforgó kelet felé fordul

Az Elte, a Hamburgi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (Mta) kutatói a korábbi elképzeléseket is magába foglaló környezetoptikai magyarázatot találtak arra, hogy a Nap égi mozgását már nem követő érett napraforgó-virágzat miért…

Túlszaporodott kolumbiai vízilovak leölését javasolják kutatók

Az egykor Pablo Escobar drogbáró által Kolumbiába szállíttatott, túlszaporodott vízilovak leölését javasolják kutatók, akik szerint az elmúlt években alkalmazott sterilizással nem lehet kordában tartani a populációt. Mexikói és kolumbiai…

Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő "labdácskák" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

Boldogkői: a valóságtagadásra csak hosszú távú megoldás létezik

UrbanLegends
-
 16:05

Az MTA doktora szerint a valóságtagadás - közte például az oltásellenesség - tartós visszaszorításában az oktatási rendszer átalakítása segíthet.

Videón a hazánk felett elhúzó meteor

NLC
-
 14:32

Nézzétek meg ti is!

Úgy tűnik, 2021 lesz a legrövidebb év

NLC
-
 13:51

Már tavaly is rekordot döntött a forgás gyorsasága.

2021 a földgáz éve lesz?

2021 sorsdöntő év lehet a földgázzal és a cseppfolyósított földgázzal (LNG) foglalkozó iparnak. Elérkeztünk arra a pontra, amikor a döntéshozóknak tisztázniuk kell, hogy milyen szerepet szánnak a területnek a szénsemlegesítésben.

Jól kitoltak a színtévesztő szurkolókkal, nem tudták, ki nem rúgott gólt

Több száz panasz érkezett, hogy a csapatok felszerelése miatt a színtévesztők számára élvezhetetlen volt a Liverpool és a Manchester United vasárnapi rangadója az angol labdarúgó-bajnokságban. 

Az űr egy új kapuját nyitotta meg a Cosmic Girl

Repülőgép szárnyai alól indított rakétájával állított pályára műholdakat Richard Branson űrvállalkozása, a Virgin Orbit. A Bbc hírportáljának beszámolója szerint vasárnap a milliárdos egy régi 747-esének szárnya alól lőtték ki a rakétát, mely…

Repülőgépről állítottak Föld körüli pályára műholdakat

Repülőgép szárnyai alól indított rakétájával állított pályára műholdakat Richard Branson űrvállalkozása, a Virgin Orbit.

Hogyan tudósítson a média a koronavírus elleni oltásokról?

UrbanLegends
-
 17:43

A koronavírus elleni oltással kapcsolatos újságírói felelősségről elmélkedik Alan C. Miller, a médiaértést fejlesztő News Literacy Project alapítója.

Így tényleg élhetőbb lesz Párizs!

Köpönyeg
-
 16:00

Párizs talán a világ egyik legromantikusabb...

Az organikus hús tényleg jó megoldás?

Köpönyeg
-
 12:00

A klímaváltozás kiteljesedésétől tartva igyekszünk megtalálni az étkezéseinkben, az életünkben a hús helyét, és azokat a lehetséges alternatívákat, amikkel lényegesen lehetne...

Cégek, figyelem! Még két hétig lehet jelentkezni ennek a pályáznak az előminősítésére

Február elsejéig jelentkezhetnek a vállalkozások a Zöld Nemzeti Bajnokok program 10 milliárd forintos keretösszegű pályázatára, amelynek célja az egyszer használatos és egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának…

6 tudományos tévhit, aminek ne dőljünk be

HáziPatika
-
 09:02

Vannak olyan, a természetre vagy éppen az állatvilágra vonatkoztatott, tudományos, vagy legalábbis annak hangzó állítások, amiket az emberek többsége valamiért automatikusan igaznak gondol - pedig nem azok. Az alábbiak éppen ilyenek.

Tavaly gyorsabban forgott a Föld

Akár egy teljes másodpercet is le kell majd vonnunk ezért az év végén.

Egy család, ahol a férfiaknak nincs ujjlenyomatuk

HáziPatika
-
 04:03

Egy bangladesi család férfitagjainak egy ritka genetikai mutációnak köszönhetően nincs ujjlenyomatuk. Esetük nem egyedülálló, de a világon eddig rendkívül kevés hasonló esetet dokumentáltak.

Épp ideje - indulhat az illegális szeméthegyek felszámolása

A kormány a civil, gazdálkodó és egyházi szervezeteket támogat.

Jean-Jacques Rousseau, a modern környezetvédők előfutára

EctoPolis
-
 07:07

Rousseau közhellyé érett jeligéje vajon valóban azt jelenti, amit sok éve gondolunk róla?

További tudományos hírek

Gigantikus dinoszaurusz maradványait tárták fel Argentínában

vasárnap.hu
-
 18:21

Egy gigantikus méretű dinoszaurusz maradványait tárták fel Argentínában, a szakértők szerint ez lehet az egyik legnagyobb élőlény, amely valaha élt a Földön. Paleontológusok egy 98 millió éves dinoszaurusz fosszilizálódott…

Hat Enigma-gépet hoztak fel búvárok a Balti-tenger mélyéről

Telex
-
 18:14

A részben használhatatlanná tett gépeket Németországban restaurálják.

New York Times: a Facebook jutalmazza a koronavírus-tagadókat és a szélsőséges nézetek hirde…

SzMo
-
 18:11

Hiába harcol a közösségi oldal a dezinformációk ellen, az amerikai lap konkrét példákon mutatta be, hogy az algoritmusok még mindig az álhírek terjesztőinek kedveznek.

Farkasok cáfolták meg az Antifa jelmondatát

888.hu
-
 18:00

Pontosabban etológusok farkasfalkák segítségével. Az amerikai falkák mindenesetre nem veszik be a „no borders, no nations” jelszót.

A valaha élt legnagyobb élőlény maradványaira bukantak

Paleontológusok egy 98 millió éves dinoszaurusz fosszilizálódott maradványaira bukkantak Patagóniában.

Megfejthették, hogyan párosodtak a dinoszauruszok

Brit kutatóknak elsőként sikerült tanulmányozniuk egy dinoszaurusz megkövesedett kloákáját, hála egy remek állapotban fennmaradt Psittacosaurus-fosszíliának. A frankfurti Senckenberg Természettudományi…

Eközben Oroszországban - Orosz hírösszefoglaló #2

Spacejunkie
-
 17:55

Heti hírösszefoglaló Oroszországból.

Kikérték a vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket Brüsszeltől

Egyre több helyről éri kritika az Európai Unió közös koronavírus elleni vakcinabeszerzését, melyet az Európai Bizottság koordinál, ahogy az idő múlásával sem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű vakcina a tagállamok…

A mesék Arthur királyától Heinrich Himmlerig sokan kutattak megszállottan a Szent Grál után

Múlt-kor
-
 17:36

A Szent Grál kétségtelenül az egyik legrégebb óta keresett ereklye az emberiség történelmében. Legtöbbünk számára felrémlenek a népszerű könyvek vagy filmek megoldásai, amelyben a Szent Grál nem más, mint egy kehely. Az is eszünkbe…

Eladó az amerikai történelem egyik leghíresebb megoldatlan gyilkosságának helyszíne

Múlt-kor
-
 17:12

1892. augusztus 4-ének reggelén a Massachusetts állambeli Fall Riverben megtalálták Andrew Borden és felesége, Abby holttestét. A házaspárral fejszecsapások végeztek – a férfin 11-et, a nőn 19-et számoltak össze.

Vuhani adatok szerint a gyerekek 60 százalékkal jobban terjesztik a koronavírust, mint az idősek

Qubit
-
 16:58

Egy friss tanulmányban a fertőzött vuhani háztartások adatait elemezték, és többek között az is kiderült, hogy a gyerekek sokkal fertőzőbbek, mint korábban gondolták. Ez az iskolák újranyitása és a gyerekek vakcinázása szempontjából is…

Gigantikus dinoszaurusz maradványait tárták fel Argentínában

ma.hu
-
 16:54

A feltárt 24 farokcsigolya, valamint a medence- és a mellizom elemei egy titanoszauruszé lehettek.

Műalkotásokat készítenek a Mount Everestről lehozott szemétből

A különleges nepáli tárlatot a hegyóriás lábán kívánják megnyitni.

A Twitter letiltotta Kína washingtoni nagykövetségét

Gyerekszülő gépeknek nevezték az ujgur nőket.

Így győzték le az amerikai őslakosok a tűzvészeket

Az elmúlt időszakban a világ számos pontján okoztak komoly veszélyt a bozót- és erdőtüzek, úgy tűnik azonban, hogy a múltban bizonyos közösségek képesek voltak együtt élni a szezonálisan felélénkülő lángokkal.

Vizsgálták, hogy mennyire örökölhető a mellrák

Amerikai és brit kutatók két nagyszabású tanulmányban vizsgálták, hogy mely örökölt génmutációk növelik a mellrák kockázatát azoknál a nőknél, akiknek a családjában nem fordult elő a betegség.

Fény derülhet a Hunyadi-család származására

Feltárják Hunyadi Mátyás fia, Corvin János horvátországi sírját.

Megújult az SZTE egyedülálló emberipreparátum-gyűjteménye

A medikusképzést szolgáló kiállítás anyagáról az év végére háromdimenziós atlasz is készül.

Már az új vírustörzs ellen is kezdik fejleszteni a magyar vakcinát

Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltások beadása – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Vizeletből is kimutatható lehet a prosztatarák

24.hu
-
 15:38

Majdnem száz százalékos sikerrátával dolgozik az új módszer négy rákra utaló faktor esetében.

Már 2024-re hidrogénüzemű járműre cserélnének le tízezer párizsi taxit

Rakéta
-
 15:37

A HysetCo. Francia vállalat egyik tulajdonosa a Toyota Motor Corp., és arról szeretnének meggyőzni tízezer párizsi taxisofőrt, hogy váltsanak hidrogénüzemű járműre a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdetére.

Gyorsulhat a gombafertőzések okozta terményhibák azonosítása

Origo
-
 15:33

A hiperspektrális képalkotást vetik be a vizsgálatokhoz.

Sok új fajt és kórokozót fedeztek fel tavaly Magyarországon

A mintegy 30, a tudomány számára eddig ismeretlen lények között vannak többek között a nárciszt, a tulipánt és a gyöngyikét fertőző vírusok és két, károkozó, idegenhonos meztelencsigafaj is.

Közösségi és online programsorozat veszi kezdetét a Pilinszky-centenárium alkalmából

Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából egész éven át tartó programsorozat veszi kezdetét a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) és Juhász Anna szervezésében - közölték a szervezők az…

Egy sáskafaj hímjei úgy próbálják meg elkerülni a párzás utáni lefejezést, hogy agresszíven leteperik a kannibál …

Telex
-
 15:06

Ez csak akkor bombabiztos taktika, ha a birkózás közben súlyos sérülést okoznak a nősténynek.

Napelempark épül a miskolci megyei kórházban

A fejlesztés a kórház villamos energiájának hat százalékát biztosítja majd.

Titokzatos halotti tekercset találtak Egyiptomban

Origo
-
 15:03

A „Halottak könyvét” írták rá.

Dánia mesterséges energiaszigetet épít

Dánia tengerben álló szélturbinák áramából hidrogént gyártana, tárolná, hogy aztán azt tankerekbe töltsék. Mindezt egy északi-tengeri mesterséges szigeten. És egyből még egy másikon is – akár. Mindezt azért, mert Dániának új…

88 megawattos "vízbontó" üzem épül Kanadában

Évente mintegy 11 100 tonna zöld hidrogén előállítására alkalmas, óriási vízelektrolizáló üzem megépítésére kapott megbízást egy thysenkrupp nevű, német multinacionális vállalat.

Az Európai Unió engedélyezte a műszívvel való kereskedést

Qubit
-
 14:48

A teljesen mesterséges szívnek nevezett készülékkel fél évig is elélhetnek azok, akik végzetes szívelégtelenségben szenvednek, de még várniuk kell a szívátültetésre.

Exobolygó születését fedezhette fel a magyar csillagász által vezetett kutatócsoport

Telex
-
 14:34

Varga József, a Leideni Egyetem csillagásza és munkatársai egy forrópontot találtak egy fiatal csillag körül.

Orvosai nem tudtak rájönni Lenin leépülésének okára

97 éve, 1924. január 21-én halt meg a Moszkva melletti Gorkijban Vlagyimir Iljics Lenin szovjet-orosz ideológus, forradalmár és politikus, a Szovjetunió első vezetője.

Vasárnap-hétfőn újabb havazás, erős hófúvással!

MetKép
-
 14:30

Mediterrán ciklon érkezik! Vasárnap egyre többfelé eredhet el az eső, majd a nap előrehaladtával nyugat felől folyamatosan válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba! A hétfői nap folyamán már a keleti országrészben is átválthat a…

Nem tudnak aludni a méhek a rovarirtóktól

24.hu
-
 14:30

Teljesen felborul a saját belső biológiai órájuk, és még a memóriájuk is romlik.

A fekete lyukak születéséről mesél a legtávolabbi ismert kvazár

A távoli galaxisok lenyűgöző objektumai, a kvazárok létrejöttéhez sok idő kell – nem tűnnek fel egy éjszaka leforgása alatt az égbolton. Ezért olyan rejtélyesek a fiatal kvazárok. Nem tudjuk, hogyan sikerült ezeknek az aktív galaxisoknak hamar…

A kínai jegybank lesújtana az online fizetési piac monopóliumaira

Index
-
 14:14

Jack Ma cége duplán sérti a tervezett szabály által szabott piaci részesedési limitet.

Párizsi klímaegyezmény, WHO, Keystone: Joe Biden három legfontosabb környezetvédelmi és egészségügy…

Az USA visszalép a párizsi klímaegyezménybe, benn marad az ENSZ egészségügyi világszervezetében, a WHO-ban, és leállítja a Keystone XL olajvezeték építését. A frissen beiktatott elnök emellett felülvizsgáltatja a…

Rajzpályázat – 2021 év madara a cigánycsuk

MME
-
 13:51

2021. 01. 21. 13.24 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rajzpályázatot hirdet „Mezők éber őre, a cigánycsuk” címmel óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban.

Emberek millióival végezhet a klímaváltozás miatt terjedő szúnyogfaj

Index
-
 13:49

A szúnyogok olyan komoly fenyegetést jelentenek az emberre, hogy nemegyszer biológiai fegyverként is bevetették őket.

A levegőminőség javításával évente sok tízezer életet lehetne megmenteni

Origo
-
 13:47WHO

Évente több mint 50 ezer ember korai halálát lehetne megakadályozni Európában.

Kalapács alá kerül Napóleon saját beszámolója az austerlitzi csatáról

Árverésre bocsátják január végén Bonaparte Napóleon száműzetésben írt beszámolóját az 1805-ös győztes austerlitzi csatáról.

Hatalmas bálnatetemet emeltek ki a Földközi-tengerből

Egy bálnaborjú vezette el a búvárokat a mintegy 70 tonnás testhez, amelynek kihúzásához két hajóra és jelentős erőkre volt szükség.

Botanikusok elkészítik a gigantikus dögszagú virágok családfáját

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros…

Tulajdonságait gombnyomásra megváltoztató anyagot fejlesztettek ki Svájcban

Index
-
 13:14Svájc

Az anyag például bokaficam esetén lesz alkalmazható.

A kannabiszban található CBD az agyhártyagyulladást és a kankót is gyógyíthatja

Qubit
-
 13:08

A kannabidiol olyan baktériumokat is képes elpusztítani a szervezetben, amelyek különösen veszélyesek, mert ellenállóvá váltak az antibiotikumokkal szemben.

Nem hozott békét a visegrádi egyezmény a kétfelé szakadt Magyar Királyságnak

Múlt-kor
-
 12:55

„Mialatt január hónap 15. napján a tárgyalásból kifolyólag, ám magánemberként a tekintetes és nagyságos Wilhelm von Roggendorf úrral, a legkegyelmesebb római király tanácsosával, udvari elöljárójával és kapitányával érintkeztem,…

Fafelmérésbe fogott a Google a Tree Canopy Lab csoportjával!

Fafelmérésbe fogott a Google a Tree Canopy Lab csoportjával! Néhány, az internet hőskorában létrejött startup miatt nem az első, de mindenképpen egyedi a munka, amit a Google tech cég évek óta végez a digitális térképészetben. A bárki…

A pénz mégis boldogít

24.hu
-
 12:20

De csak addig, amíg nem azonosítjuk a sikerrel.

A faraszi freskók és az ősvallás

Demokrata
-
 12:15

A történelemben először 1983-ban Ludvig Rezső, neves aranyműves vehette kézbe és vizsgálhatta meg a Szent Koronát.

Zöldülő hadsereg

Demokrata
-
 12:12

A hibrid repülőgéppel, az elektromos terepjáróval a haderőfejlesztés elindult a kibocsátásmentesség irányába.

Multik és fenntarthatóság

Demokrata
-
 12:11

A klímaváltozás enyhítése nemcsak az államokon és a közöttük kötött egyezményeken múlik, még csak nem is a fogyasztókon.

Vádat emeltek a „Majomsuttogó” ellen

Népszava
-
 12:08

Ha minden vádpontban bűnösnek találják, több mint 30 év börtönbüntetést is kaphat.

Fény derülhet a sötét anyag rejtélyére, megtalálhatták ugyanis az axiont

Rakéta
-
 12:00

Asztrofizikusok olyan intenzív röntgensugárzást detektáltak a Magnificient Sevennek keresztelt neutroncsillag-csoportból, hogy ez talán fényt deríthet Univerzumunk legsötétebb rejtélyére. Amennyiben a sugárzás forrásai az…

Az emberiség magára hagyja a legsérülékenyebb országokat

Nem teszünk semmit annak érdekében, hogy megóvjuk a klímaváltozás által leginkább fenyegetett területeket.

Halálos betegen írta meg az 1984-et George Orwell

Múlt-kor
-
 11:57

71 éve, 1950. január 21-én halt meg Londonban George Arthur Orwell angol író, kritikus, újságíró, az Állatfarm és az 1984 című világhírű regények szerzője. Utóbbi regényének megírásakor már súlyos beteg volt, és a regény megjelenését csak…

Lánglelkű zöldek a sztárvilágból

Index
-
 11:51

Néhány híresség, akinek nemcsak a tehetsége, de a lelke is rendkívüli.

Sikeres volt a covidos kismama műtüdőkezelése a Semmelweis Egyetemen

A 34 éves nőt november 11-én diagnosztizálták coviddal, és a betegség szövődményei miatt a terhesség 34. hetében császármetszést is kellett alkalmazni. A többszörös műtéten átesett és műtüdőkezelésben is részesült…

Új kártevőket találtak magyar kutatók

Origo
-
 11:09

Növényi vírusok, csigák és atkák is vannak az új fajok között.

Tengeri űrkikötők

Spacejunkie
-
 11:05

A SpaceX úszó űrkikötőket épít a Starship számára, azonban a történelem során nem ez lenne az első eset, hogy a nyílt vízről indítanának rakétákat.