RSS specifikáció

Kedves Partnerünk!

Az alábbi oldal fejlesztőknek készült. A Hírstart tartalmi irányelveit az alábbi oldalon találja:

https://www.hirstart.hu/jelentkezes

A Hírstart rendszere szabványos RSS csatornák segítségével képes fogadni a hírforrások anyagait.

Kétféle módon adhatják át a források a megjelenéshez szükséges információkat a Hírstartnak – mindkét esetben szabványos RSS feed segítségével (az 1. változat kezelése nekünk egyszerűbb, ha megoldható, kérjük, ezt használják):

A forrás egy feedben adja át az adatokat a Hírstartnak.

Ez a Hírstart által AJÁNLOTT megoldás! Ebben az esetben az alább pirossal jelölt tulajdonságokat kötelezően tartalmaznia kell a feednek, a többi pontos megadása, alkalmazása pedig erősen ajánlott, mert jelentősen segíti a feldolgozást.

A „channel” elemen belül:

lastBuildDate [Ajánlott!]

Az elem a feed utolsó változásának idejét tartalmazza. Pontos kitöltése segíti a Hírstartot, mert ez alapján eldönthető, hogy érdemes-e feldolgoznia a feedet. Ha az elem meg van adva, de értéke nem változott az utolsó feldolgozás óta, akkor nem fogja újból feldolgozni.

FONTOS! WordPress motor esetén a lastBuildDate órája késni szokott, mely megjelenítési gondokat okoz. Ezért mindenképpen ellenőrizni érdemes, hogy az RSS kigyártási lastBuildDate ideje és a legfrissebb hírek pubDate óra értéke megegyezik-e, és nincs-e elcsúszva a lastBuildDate 1-2 órával.

Az alábbi, nem általunk fejlesztett WordPress plugin elvileg megoldja ezt a problémát is. Mindenki saját felelősségre használja! Továbbá fontos, hogy ne UTC+1, hanem "Budapest" legyen beállítva a WP adminban, így a téli/nyári időszámítás kezelése automatikus lesz a cikkeken is.

https://wordpress.org/plugins/hirstart-feed/

Az „item” elemen belül:

title

A hírcíme. Ha ez a mező nincs kitöltve, a feldolgozó átugorja a hírt.

link

URL a cikkhez. Ha ez a mező nincs kitöltve, a feldolgozó átugorja a hírt.

Amennyiben az értéke egy adott cikknél változhat, a guid paraméter használata kötelező.

Amennyiben az értéke megváltozott, a régi link értékre a 301-es átirányítás használatát javasoljuk.

description

A hír leadje. Ha nincs megadva, akkor a hír nem fog a Hírstarton megjelenni, csak a kereső találati listájában.

guid

A hír egyedi azonosítója. A feldolgozás során fontos tudni, hogy egy hír új-e, vagy egy régebbinek a módosított változata. Ennek eldöntésére egyértelműen tudni kell a híreket azonosítani.

guid értéke sose változzon, mindig legyen a cikkhez egyedileg köthető érték.

Amennyiben nincs megadva az elem, a hírhez tartozó URL-t veszi a rendszer egyedi azonosítónak.

pubDate

A publikálás ideje. Amennyiben nincs megadva, a channel elem hasonló nevű mezőjét veszi alapul a feldolgozó. Ha az sincs megadva, vagy a dátum a jövőbeni, akkor az a dátum lesz bejegyezve, amikor az adott hír először jelent meg a Hírstart által letöltött feedben.

FONTOS! A publikálás idejét többféle formátumban is meg lehet adni, mely feldolgozási problémákat okozhat a Hírstart oldalán. Amennyiben a hírt 2013-10-09 napon 14:15:53 időpontra jelenítjük meg, és mivel 2 órás eltolásban vagyunk nyári időszámítás alapján, akkor is a 14:15:53 kell szerepeljen, illetve a +0200 külön megjelölésként (téli időszámítás alatt +0100). Példa:

<pubDate>Tue, 09 Oct 2013 14:15:53 +0200</pubDate>

Ha GMT +0000 átadással jön az időbélyeg, abban az esetben is legyen következetesen betartva az időzóna alkalmazása. Ezt bizonyos megkötések mellett figyelembe tudja venni rendszerünk.

category

A hír tematikus kategóriája, vagy egy következetesen használt azonosító, mely mindig ugyanolyan témájú híreket jelöl (például a forrás oldalán a hírt tartalmazó rovat neve).

A Hírstart ez alapján válogatja szét automatikusan a híreket saját tematikus rovataira és felületeire, pontos és következetes alapvető feltétele a hírek megjelenésének, ha a forrás egyetlen feedben több különböző témájú hírt ad át.

FONTOS! Gyakori, hogy ebben a változóban a forrásoldal átadja az adott cikkhez tartozó összes címkét (tag-et), és első helyen küldi a valódi rovat nevét. A Hírstart jelenleg az első vagy az utolsó kategóriát értelmezi az adott cikkhez, így kérjük, hogy vagy csak a rovat neve legyen beágyazva, vagy fixen az első vagy az utolsó helyen szerepeljen minden hír esetén a kategóriajelölés (ne "ugráljon").

Bővebben: https://www.hirstart.hu/category

FONTOS! Hírstart speciális mezők

titlepage - Vezető hír használata

Legfontosabb partnereink vezető cikkeinek, ahogy az Önök esetében, a Hírstarton kiemelt megjelenést biztosítunk. Mindenhol másképp hívják ezeket; címlapos hír, kiemelt anyag, fókuszban, stb... Ezeket az anyagokat a "Vezető hírek" dobozunkban mi is szívesen kiemeljük, így az adott anyag nagyobb figyelmet kap, tovább marad a címlapon, nő a látogatói elérése.

A kiemelés feltétele, hogy azok a cikkek (kizárólag azok!), amelyek a forrásoldalon a legkiemeltebb pozícióban szerepelnek, az alábbi módon megkülönböztetve kerüljenek a feedbe.

FONTOS! Csak a forrásoldalon vezető pozícióba került anyagok kaphatnak megkülönböztető jelzést – nem számít például vezető pozíciónak magában a címlapi megjelenés forrásoldalon, csak ha a cikk a címlapon belül is kiemelt helyen szerepel.

Ahogy azt az RSS specifikáció engedi,  egy új XML namespace bevezetésével illesztettük be a feedekbe a működéshez szükséges extra információt.

namespace-hez tartozó URI: „http://hirstart.hu/rss-mod”. A namespace használata az XML szabványban meghatározott módon történik.

Lásd bővebben: https://www.w3.org/TR/REC-xml-names/

Példa:

<rss version="2.0" xmlns:hst="http://hirstart.hu/rss-mod">

namespace-hez jelenleg egyetlen új elem tartozik, a titlapage. A titlapage elemet az item elem tartalmazza.

FONTOS!  Ebben a mezőben nem lehet https előtagot használni, http kell maradjon, az xml értelmezők még nem képesek azzal értelmezni.

A titlapage segítségével azonosítja a Hírstart a forrásoldalon kiemelt pozícióban szereplő híreket.

A tartalma "1", ha az adott hír a forrás vezető híre. A többi hír esetén az elem elhagyható, vagy "0" az értéke. (Vezető hírt előzetes egyeztetés alapján maximalizált napi darabszámban tud küldeni az adott forrás.)

Példa:

<hst:titlepage>1</hst:titlepage>

A forrás témánként (például belföld, sport, bulvár stb.) külön-külön feedet működtet, és a Hírstart ezekből veszi át az adatokat.

Ha a forrás témánként külön-külön feedben adja át a hírekre vonatkozó adatokat, akkor az 1. változathoz képest annyi a különbség, hogy a category elem kitöltése nem kötelező, vagy állandó a tartalma (például a híreket tartalmazó rovat neve, vagy egyéb témamegjelölés).

FONTOS! Csak olyan hírek címei tudnak megjelenni a Hírstarton, amelyek témájuk alapján egyértelműen besorolhatók a Hírstart valamelyik tematikus kategóriájába, melyek a következők:

autó, baleset-bűnügy, belföld (közélet, politika és nem túl szakmai, mindenkit érintő gazdaság), bulvár, egészség, életmód, ezotéria-horoszkóp, forma1, gazdaság, infotech, kultúra, külföld (közélet, politika) mobil, recept, sport, tudomány, vélemény (publicisztika).

Olyan feed hírei tehát, amelyben szerepel például belföldi közéleti hír és bulvárhír vegyesen, és nincsenek a category tulajdonsággal jellemezve, nem tudnak megjelenni a Hírstarton.

Bővebben: https://www.hirstart.hu/category

Hibakeresés

Az alábbiakban összeszedtük a leggyakoribb hibákat, melyek megakadályozzák a helyes megjelenést a Hírstart rendszerén.

Az RSS időbélyeg pontos idő helyett 0 órát tartalmaz.

Ha nem szerepel pontos időpont az adott hír mellett, vagy annak időpontja éjfél, míg a valódi megjelenés időpont ettől eltérő, akkor a hír a nyitóoldalon lehet, hogy már meg sem jelenik, mivel kifut az adott rovat dobozából addigra a több forrástól érkező az összes éjféli anyag.

Az RSS időbélyeg nem egyezik meg az átadott hír élesítési időpontjával.

Hasonló a probléma, mint a 0 órás időbélyeg esetén. Ha a két időpont eltér, akkor az RSS-be kerülés időpontja a mérvadó, azonban hibát jelez a rendszer. Amennyiben az RSS a múltba szól, az anyag már nem jelenik meg az adott rovat dobozban az új hírek között. Amennyiben az RSS a jövőbe szól, a bekerülési időpontot kapja meg a cikk, hiszen időzítést nem végez a Hírstart.

Problémát szokott okozni az időeltolódás helytelen beállítása. Erre is érdemes figyelni. Hibát okoz még a lastBuildDate és a pubDate óra értékeinek eltérése is; ne legyenek elcsúszva időzónában egymáshoz képest.

Az RSS kigyártása csúszik.

A Hírstart 3 percenként frissíti az összes forrás RSS csatornáját. Ezért érdemes azonnali vagy max 3-5 perces kigyártást beállítani a forrás oldalon, és levenni az esetleges cache-t is (Hírstart felé adott dedikált feed-et úgy is csak a Hírstart rendszere terheli). Ennél nagyobb idő esetén az RSS-ben az adott hír a Hírstarton csak a kigyártást követő időpontban tud megjelenni, de a múl béli időpont miatt nem az új hírek között. Ezért a hír egy 15-60 perces kigyártás esetén már lehet, hogy meg sem jelenik a nyitóoldalon vagy az adott rovat dobozban.

Az RSS olyan hírt tartalmaz, mely még nem jelent meg az éles forrásoldalon.

Ebben az esetben hibás, egy sehová sem mutató linkkel jelenne meg a hír a Hírstarton, melyre kattintva a látogató egy hibaoldalt kap a forrásoldal beállításaitól függően. Ne kerüljön még nem élesített hír az RSS csatornába. Ha mégis belekerülne, akkor az info kukac hirstart pont hu címen azonnali jelzés után törölni tudjuk a hírt. Ezt követően a hírt új cikként kell felvinni, különben a valós élesítési időpont sem fog már a korábbi beazonosítás miatt megjelenni.

Utólagos javítás a címben, vagy cikk újra dátumozása

A címmel való trükközést, és az újra dátumázást sem engedélyezi a Hírstart rendszere. Egyes zónákban (mint például a toplisták) a toplistából való azonnali kikerülést eredményezi. Így egy régebbi híranyag görgetése nem lehetséges a Hírstart rendszerén. Érdemes új cikket felvinni ebben az esetben.

Az RSS feed mindig tartalmazzon híreket, mert az üres feed-et hibaként érzékeli a Hírstart.

Kép is átadható az RSS-ben?

Igen. Értelemszerűen az átadott kép ne egy oldallogó legyen, hanem a cikkhez kapcsolódó képes tartalom, esetleg ugyanaz, mint a Facebook og:image.

Amennyiben a cikkhez nem kapunk rss-ben képet, az og:image meglétét vizsgáljuk.

Az átadott kép méretei, formátuma:

  • Minimum: 600 x 315 px
  • Maximum: 2000 x 1050 px
  • Képarány: 10:3 és 3:10 közötti
  • Jpeg vagy PNG

Példa az xml kódolásra:

<enclosure url="{kép elérési út}" length="{byte}" type="image/jpeg" />

FONTOS! A brand logó vagy szöveg átadása a képen tilos! Helytelen képátadás esetén a teljes képimportot tiltjuk az adott forrásra.

Az RSS import folyamat során milyen timeout paraméterekkel dolgozik a Hírstart?

  • Connect timeout: 3  másodperc
  • Timeout: 15  másodperc
  • Átirányítások követése: engedélyezve
  • Max átirányítás szám: 10

A curl paraméterek figyelembevétele szükséges:

További infók RSS-témában

Példa a kompatibilis rss feed-re:

https://www.hirstart.hu/kepeskiemelt.xml

RSS 2.0 részletes specifikáció:

https://www.rssboard.org/rss-specification

Feed ellenőrző:

https://www.feedvalidator.org

Linkcsere:


Kérjük, helyezze el oldalán a Hírstart linkjét vagy logóját! Erről bővebben itt olvashat:

https://www.hirstart.hu/linkcsere

Minta rss feed részlet:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:hst="http://hirstart.hu/rss-mod">
<channel>
<title>Minta rss feed</title>
<description>Ez egy példa a Hírstart által is használt feed formátumra.</description>
<link>https://www.mintaweboldal.hu</link>
<language>hu-HU</language>
<item>
<title><![CDATA[Ez itt egy cikkcím]]></title>
<description><![CDATA[Ide kerül a cikk bevezetőszövege, ami a lead, vagy description. Ebben ne legyen HTML formázás, csak text.]]></description>
<pubDate>Sun, 30 Dec 2018 20:06:49 +0100</pubDate>
<link><![CDATA[https://www.mintaweboldal.hu/auto/2018/12/30/ez_itt_egy_cikkcim]]></link>
<author><![CDATA[Minta Weboldal]]></author>
<guid>078f0f8860892dbec3ba7531bb7de511</guid>
<enclosure url="https://stat.mintaweboldal.hu/image/20181230/123456/ez_itt_egy_cikkcim.jpg" length="12456" type="image/jpg"/>
<category>Autó</category>
<hst:titlepage>1</hst:titlepage>
</item>
<item>
<title><![CDATA[Másik cikkcím]]></title>
<description><![CDATA[Ide kerül a cikk bevezetőszövege, ami a lead, vagy description. Ebben ne legyen HTML formázás, csak text.]]></description>
<pubDate>Sun, 30 Dec 2018 19:06:49 +0100</pubDate>
<link><![CDATA[https://www.mintaweboldal.hu/lifestyle/2018/12/30/masik_cikkcim]]></link>
<author><![CDATA[Minta Weboldal]]></author>
<guid>098f0f8860892dbec3ba7531bb7de62b</guid>
<enclosure url="https://stat.mintaweboldal.hu/image/20181230/123455/masik_cikkcim.jpg" length="22446" type="image/jpg"/>
<category>LifeStyle</category>
</item>
</channel>
</rss>