Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 85 hír

"Ha egy kép többet ér minden szónál..."

Összegyűjtöttük a hét legnépszerűbb multimédiás tartalmait a Szabad Európán. Exkluzív interjú Cihanouszkajával, felvételek a nagy európai árvizekről, Pegasus-infografikák és búcsú egy Pulitzer-díjas fotóriportertől, akit megöltek a tálibok.

Perek sorát provokálta ki Franciaországban a ritka Da Vinci-rajz

Egy kis, tussal készült Leonardo da Vinci-kép körül robbant ki jogvita a tulajdonos és a francia állam között. A mártíromságot szenvedett Szent Sebestyént ábrázoló rajz évtizeden át egy doboz mélyén a lapult.

Nem szeretett gyerekek: élet és halál egy szibériai faluban

Az oroszországi Kuzbassz régió idén ünnepli fennállásának 300. évfordulóját. A térség gazdag ugyan ásványi kincsekben, de a falvakban továbbra is nyomorúságos az élet. Egy helyi fotós, Szvetlana Lihanova annak szentelte életét, hogy dokumentálja a Kuzbassz mindennapjait és az emberek küzdelmeit.

Az afganisztáni kivonulás nyomán Kína óvatosan regionális szerepre tör

Ji Veng kínai külügyminiszter nemrég közép-ázsiai körúton járt. A cél, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi erők távozása utáni biztonsági vákuumban megerősítse Peking befolyását magában Afganisztánban és a térségben is.

Szövetségesből ellenség – melegek és a propaganda

Szabad Európa
-
 Tegnap 12:09Belföld

Nem mindig volt propagandatéma a melegközösség: korábban a kormányzat szövetségest keresett a köreikben. Bár a másságról úgy beszélnek, mintha egy újonnan megjelenő és rohamosan terjedő veszély lenne, az LMBTQ-szervezetek már évtizedek óta léteznek. Történelmi visszatekintés a Pride apropóján.

Művészek próbálják megmenteni Ukrajna szovjetkori mozaikjait

Ukrajnában számos középületet díszítettek kommunista jelképeket vagy szovjet életképeket ábrázoló mozaikokkal. Néhány már tönkrement, vagy eltávolították őket. A megmaradtak azonban felkeltették a lakosság és a művészek figyelmét is, akik Ukrajna történelmének egyedi részeként tekintenek rájuk.

Kvíz: Lehallgatás "magasabb célokért"

A Pegasus-botrányt sokan a Watergate-hez hasonlítják, pedig nekünk is kijutott a megfigyelési ügyekből még a rendszerváltás után is. Mennyire van tisztában ezekkel? Tegye magát próbára kvízünkkel!

A Pegasus gyártójának uniós cége magánszereplőknek is árul megfigyelőeszközt

A bolgár leányvállat programjával mobilhálózatokra kapcsolódva lehet telefonokat lehallgatni. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatként tekint a világon bárhol bevethető kémszoftverre.

„A világon nincs olyan, hogy egy tanárnak csak annyit kelljen tudnia, mint a diákjainak”

Szabad Európa
-
 21.07.23 18:06Karrier

Jelentősen átalakítaná a tanárképzést a kormány. A tervezet szerint a tanároknak elegendő lenne annyit megtanulniuk az egyetemen, főiskolán, amennyit a középszintű érettségihez kell tudni. A tervezet komoly szakmai kritikákat kapott, ezekről kérdeztük Nahalka István oktatáskutatót.

Inkább lemondott a kormány a Norvég Alapról

A magyar kormány nem volt hajlandó elfogadni a szakmailag legalkalmasabb pályázót a Norvég Alap civil pénzeinek szétosztásának felügyeletére a norvég külügy tájékoztatása szerint. Ezért Magyarország inkább nem kérte a 77 milliárd forintos támogatást. 

Nehéz helyzetbe kerültek a kormányközeli cégek alvállalkozói

Az építőanyagok drágulása már azokat a kormányközeli cégeket is utolérte, amelyek futószalagon nyerik a közbeszerzéseket. Igaz, nem ők, hanem az alvállalkozóik kerültek emiatt nehéz helyzetbe, de ha a trend nem változik, az ő nyereségüket is megtizedelheti a drágulás.

Váratlanul Tibetbe utazott a kínai elnök

Miközben a kínai állam fokozza a tibeti vallásosság és nyelv elnyomását, Hszi Csin-ping elnök a tartomány fővárosába látogatott, elmondása szerint a tibeti kulturális örökség védelme miatt.

Üres nézőtér, szerény ünnepség – elkezdődött a rendhagyó tokiói olimpia

Csaknem üres stadionban kezdődött meg a tokiói olimpia megnyitója. Az ünnepséget és a sportolók felvonulását néhány száz ember, köztük állami vezetők nézhetik élőben.

Ügyfele súlyosbodó mentális betegségeire hivatkozik a QAnon sámán ügyvédje

A „QAnon sámánként" elhíresült Jacob Chansley ügyvédje szerint védence mentális gondjai érdemben súlyosbodtak a börtönben töltött idő alatt. Chansley-t korábban az is megviselte, hogy Trump elnök végül nem adott neki kegyelmet.

Francia bírálat Orbán népszavazási tervére

Aggodalmát fejezte Orbán Viktor népszavazásról szóló bejelentése miatt a francia EU-ügyekért felelős miniszter. Clément Beaune szerint a népszavazás különböző kérdések összemosásával legitimálná a melegeket megbélyegző törvényt.