Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 12 hír

„Csáth Mégis Elég Nagy Magyar Író” Beszélgetés Szajbély Mihállyal

Revizor
-
  Ma 10:30 Könyv

„Művészetté próbálom zülleszteni azt, ami már örökre több annál” - írja Esterházy Péter a Csáth Géza fantasztikus életében. Szajbély Mihály nemrégen megjelent, Artisjus Irodalmi Díjjal kitüntetett „régimódi monográfiája” megpróbálja rendszerbe foglalni azt a sokféleséget, amit Brenner József vagy ismertebb nevén Csáth Géza szerteszét…

Séta A Múzeumkertben

Revizor
-
  Ma 00:00 Kultúra

Köztér-felújításokról ritkán írtunk kritikát. Eddig. Az új hivatalába lépő Bardóczi Sándor főtájépítész kinevezése azonban jó apropót ad arra, hogy szemügyre vegyük a főváros közterületeinek megújulását. Kezdjük ott, ahol a polgári Pest újkori története is kezdődött: a Múzeumkertben. Zöldi Anna Kritikája.

Az Élet Gyanújelei Anima / Ódry Színpad

Revizor
-
  Ma 00:00 Színpad

Generációs kísérlet a mozgatott és a mozgató közötti kapcsolatról. Amikor a báb realizálja a mozgatóit, mint ahogy a kisgyerek észleli a végtagjait. Ebben még nem lenne semmi eredeti. De a harmadéves bábszínész szakos hallgatók előadásában a báb tényleg egyenrangú társa lesz a mozgatóinak, valaki, akivel az ember együtt bulizik és…

Egy Szippantás A Rosszból Az utolsó akarat

Revizor
-
  20.02.23 23:06 Film

Az Oscar-jelöléseket begyűjtő Mudbound után Dee Rees megint drámával jelentkezett. Az oknyomozó újságíró életéről szóló regény megfilmesítése, bár kifejezetten izgalmas is lehetett volna, inkább a hiábavalóságról szóló melankolikus eposz lett. Gyilkos novella helyett kiszámítható költészet. Papp Sándor Zsigmond Kritikája.

Van Kérdés? A disztópia koronázatlan királynője: Margaret Atwood

Revizor
-
  20.02.23 23:06 Könyv

Margaret Atwood költő, novellista, regényíró, librettista, képregényszerző, forgatókönyvíró, feltaláló és feminista. A Booker-díj sokszoros jelöltje és kétszeres nyertese, a Nobel-díj régi várományosa, a világsikerű feminista disztópia, A Szolgálólány meséje alkotója. Sohár Anikó Ismertetője.

Kézenfogva Senkivel Lewis Carroll – Pallai Mara – Tengely Gábor: Aliz! / Budaörsi Latinovits Színház

Revizor
-
  20.02.23 23:06 Színpad

Tegye fel a kezét, aki érti, miről szól valójában Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyve. Ugye? Talán épp ez az oka annak, hogy Walt Disneytől Tim Burtonön át Bocsárdi Lászlóig és Tengely Gáborig mindenki érdemesnek találja arra, hogy adaptációt készítsen belőle. Puskás Panni Kritikája.

Palesztina Az Egész Világ A Mennyországnak kell lennie

Revizor
-
  20.02.21 17:03 Film

Elia Suleiman, a „palesztin Buster Keaton” olyan bravúrosan beszéli a némafilmvígjátékok nyelvét, hogy azzal szavak nélkül is rengeteg elmond arról, hogyan élünk manapság. Modern burleszk és globális abszurd egy filmtörténeti ínyencségben. Soós Tamás Kritikája.

Unatkozom – Kérem A Fürdőköpenyem Dosztojevszkij: Ördögök / Miskolci Nemzeti Színház

Revizor
-
  20.02.20 23:42 Színpad

Noha bőven van mondandója az Ördögöket megrendező Béres Attilának a mi saját világunkról, a fontosabbik kérdés mégiscsak az volna, hogy miként, miféle dramaturgiai redukció által válhatnának nyomatékossá a színpadon az ördögi eszméket – mindmáig ható érvényességgel – hordozó regényalakok. Bazsányi Sándor Kritikája.

Bach, Az Ember Fejérvári Zoltán Bach-estje a Zeneakadémián

Revizor
-
  20.02.20 23:39 Zene

Sokadszorra is rácsodálkozom arra a minőségre, amit Fejérvári Zoltán képvisel, pedig a Francia szvitekben a technika csupán eszköz. Csabai Máté Kritikája.

Elszánt, De Nem Elég Vakmerő Öngyilkos túra

Revizor
-
  20.02.20 00:06 Film

Klasszikus skandináv atmoszférája, sötét tónusai és kritikus egzisztenciális kérdésfeltevései ellenére az Öngyilkos túra, bármennyire is elszánt, nem tud felnőni bizarr premisszájához. Harsányi Domonkos Kritikája.

Gott Erhalte Heiner Müller: Hamletgép / Burgtheater

Revizor
-
  20.02.19 00:24 Színpad

Oliver Frljić Heiner Müller Hamletgépét rendezi a Burgtheaterben. Közelről és távolról szemlélve is meglehetősen érdekes kombináció. És akkor még ott van Láng Annamária is. Csáki Judit Kritikája.

Valamennyire Várady Szabolcs: De mennyire

Revizor
-
  20.02.19 00:18 Könyv

Tizenhat év után, a Magvető Időmérték sorozatában jelent meg új kötete Várady Szabolcsnak. Az alig negyven versből álló gyűjtemény a De mennyire címet viseli. A szerző, bár az irodalmi közvélemény lírikusként ismeri, elsősorban szerkesztői, fordítói, irodalomtörténészi megnyilvánulásaiban van jelen az irodalomban. Nagygéci Kovács József Kritikája.