Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 56 hír

Szubjektív érzéseink test-térképe egy izgalmas videóban

Rakéta
-
  Tegnap 17:00 Tudomány

A szubjektív érzések az emberi élet központi jellemzői. Egy kutatásban több Finn egyetem tudósai feltérképezték az „ember érzéseinek fiziológiás terét” 100 alapvető érzésre vonatkozóan, a kognitív és az affektív folyamatoktól a szomatikus érzésekig. Némiképpen minden érzés megterhelő érzelmileg, és a testi és lelki tapasztalatok különbségei…

Így használhatnánk fel hatékonyabban a budapesti esővizet

Rakéta
-
  Tegnap 16:00 Tudomány

Az éghajlatváltozás miatt alapvetően kell újragondolnunk élettereinket, és ebbe a nagyvárosok is beletartoznak. Csizmadia Dóra, a Szent István Egyetem kutatója az esővíz kezelését/újrahasznosítását vizsgálta a magyar fővárosban.

Amerikában már készülnek a klímaváltozást kísérő tömeges elvándorlásra

Rakéta
-
  Tegnap 15:00 Tudomány

A New York Times és a ProPublica nonprofit szervezet közös interaktív térképcsomagja megjeleníti az USA azon (még élhető) részeit, ahová az emberek elmenekülhetnek a környezeti katasztrófák elől. Az extrém meleg, a gyakori árvizek és tűzvészek miatt azonban a lehetséges életterek száma egyre csak szűkül.

Személyre szabott térdprotézis, kiegészített valóság és robottechnológia – csúcstechnológiájú műtétek Magyarország…

Rakéta
-
  Tegnap 14:00 Infotech

A személyre szabott „custom-made” térdprotézis beültetés a világ 8. országaként Magyarországon történt meg. Robot-asszisztált műtétre is került már sor, de további innovációk várhatóak.

A Mercedes hidrogénkamionja nem lett szép, viszont csendes és nem füstöl

Rakéta
-
  Tegnap 13:30 Autó-motor

900 lóerő, 4141 Nm csúcsnyomaték hidrogénből. A sorozatgyártás az évtized második felében indulhat.

Oregonban szokatlan módon előznék meg az erdőtüzeket: kecskékkel

Rakéta
-
  Tegnap 12:01 Tudomány

Amerikában a kiterjedt tűzvészek egyre súlyosabb károkat okoznak. Oregon államban idén a lángok 380 000 hektáron tomboltak, és többen elvesztették az otthonuk.

A zsidók üldöztetése nem ért véget a második világháborúval, sőt

Rakéta
-
  Tegnap 10:00 Tudomány

A feljegyzések eltérő adatokról számolnak be, de megközelítőleg körülbelül egymillió zsidó maradt a koncentrációs táborokban a második világháború végén. A rabok többségének nem volt más választása, mintsem a felszabadítás után is azon a helyen maradni, ahol éveken át fogva tartották és kínozták őket. Ők lettek az úgynevezett…

Online elérhető, MI vezérelte, robotizált laboratórium az IBM-től

Rakéta
-
  Tegnap 07:00 Infotech

A szintetikus kémia továbbra is hagyományos tudományágnak számít a digitalizálás és az új technológiák terjedésének dacára. A kémikusok továbbra is nagyjából ugyanazokra a protokollokra támaszkodnak, a próba és tévedés ősi gyakorlata fékezi a gyorsabb tempójú felfedezések iránti törekvéseket. Az IBM Research Europe dinamikus…

Intelligens álcázóminta rejtheti el a vadászgépeket a drónok MI rendszerei elől

Rakéta
-
  Tegnap 06:00 Infotech

A drónok kamerája bár mindent lát, de épp mint az embernél, hiába éles a szem, a mögötte álló agy becsapható, ha megismerjük működésének jellemzőit. A legújabb fejlesztés egy kisebb méretű álcázóminta, melynek alkalmazása eltünteti a vadászgépeket az MI elől. Látják őket, de nem ismerik fel, mit látnak.

Kiderült, hogy ki a felelős, ha az önvezető autó halálra gázol valakit

Rakéta
-
  Tegnap 02:00 Autó-motor

Az önvezető autók kapcsán régóta komoly viták tárgyát képezi, hogy ki lesz érte a felelős, ha a jármű elüt valakit. Az autó tulajdonosa? A gyártó? A mesterséges intelligencia programozásáért felelős szakember? Most - ha csak ideiglenesen is - választ kaptunk erre a kérdésre.

A Nap hivatalosan is új ciklusba lépett

Rakéta
-
  20.09.19 19:24 Tudomány

Napunk rendelkezik egy 11 évente ismétlődő úgynevezett tevékenységi ciklussal, mely a folyamat tevékenység-minimumától a következő tevékenység-minimumig tart. Az ezzel foglalkozó nemzetközi szakértői testület most megerősítette, hogy új ciklusba léptünk, miután az előző 2019 decemberében elérte a minimumát.

Videón Dél-korea lopakodó vadászbombázója

Rakéta
-
  20.09.19 17:32 Infotech

Dél-Korea és Indonézia közös harci repülőgép fejlesztési programmal rendelkeznek, melyről még 2014-ben állapodtak meg, elhatározva egy alacsony észlelhetőségű vadászgép kifejlesztését. A projekt állásáról nemrég tettek közzé egy videót, amiben szokatlan részletességgel nyerhetünk bepillantást az új vadászgép szerkezetébe, amit…

Jelentősek a gazdasági károk, de még korai lenne temetni a tengeri hajózás iparágát

Rakéta
-
  20.09.19 13:00 Tudomány

A tengeri hajózás a globális turizmus leggyorsabban fejlődő ága volt az elmúlt években, idén a koronavírus-járvány azonban mindent megváltoztatott. Vajon milyen lesz a hajóutak jövője? Utánanéztünk a külföldi előrejelzéseknek, és a Magyar Hajózási Zrt.-t is megkerestük.

Nagyon lusta bérgyilkosokat és Donald Trumpot is díjazták az értelmetlen kutatások idei díjátadóján

Rakéta
-
  20.09.19 08:00 TudományBBCHumor

Az 1991-ben alapított IgNobel-díjat azok a tudományos kutatások kaphatják meg, amelyek "először megnevettetik, aztán elgondolkodtatják az embert". A Nobel-díj szatirikus kistestvérére idén is akadtak jelentkezők bőven, többek között olyan kutatók, akik azt vizsgálták, hogy az aligátorok hangja is elvékonyodik-e a hélium hatására.

Üvegdara az aszfaltban, napelem az úton

Rakéta
-
  20.09.19 07:00 Infotech

Forgács-cement hangfogó fal, üveg az aszfaltban, 3D szálerősített útburkolat: így kísérletezik rajtunk a Magyar Közút.