Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 42 hír

„A klíma változik, mi miért nem?” – A klímáért tüntettek a fiatalok Budapesttől Új-Delhiig

Százezernyi fiatal demonstrált világszerte, hogy felhívja a felnőtt politikusok figyelmét a globális klímaváltozás veszélyeire.

Megtalálták az utolsó rabszolgaszállító hajót

A Clotilda nevű vitorlást szándékosan süllyesztették el 160 évvel ezelőtt Alabamában. Az utolsó rabszolgaszállítmányt a hajó 1860-ban vitte Amerikába, amikor a rabszolga-kereskedelem már több mint ötven éve illegális volt.

Arzénzabáló szuperpáfrány mentheti meg a szennyezett földeket

Qubit
-
  Ma 14:17 Tudomány

A Kínából származó Pteris vittatának semmi baja nem lesz az arzéntől – akkor is vidáman nő tovább, amikor annyit kap belőle, amennyi egy embert már rég megölt volna. A páfrányok valóságos túlélőművészek, nem csoda, hogy a viktoriánus Angliában óriási kultusz övezte a növényt.

A szélsőséges időjárás miatt Magyarországon csökkenhet a leginkább a búzatermés az EU-n belül

Qubit
-
  Ma 13:08 Gazdaság

Az időjárási anomáliákat a mezőgazdaság is megsínyli. A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális adatsor szerint a természetes és a kultúrnövényzet sincs jó állapotban a Földön. Magyarországon szinte biztos, hogy a búza és a kukorica is alulteljesít idén.

Jól megkapta az Apple: egy kínai diplomata az iPhone-járól ekézte a Huawei riválisát

Qubit
-
  Ma 12:20 Mobiltech

Feszült a viszony a kínai mobilgyártó és Amerika között, Kína pakisztáni nagykövete ezért is érezhette úgy, hogy egy vicces tweetben égeti be a rivális Apple-t. Az üzenetet az iPhone-járól küldte.

Prostituálódnak a nílusi repülőkutyák

Qubit
-
  Ma 11:06 Állatvilág

A gyümölcsevő, nagyobb kolóniában élő repülőkutyák hím egyedei megosztják az élelmet a nőstényekkel párosodási lehetőségért cserébe.

A hollók nemcsak szuperintelligensek, de szuperempatikusak is

Qubit
-
  Ma 10:10 Tudomány

Az érzelmi ragályként ismert jelenség az információátvitel fontos eszköze lehet a csoportokban élő fajoknál. Hollókkal bizonyították, hogy a rosszkedv ragadósabb a vidámságnál.

Minden tizedik anya szenved a szülés utáni depressziótól, amire van már gyógyszer, csak épp méregdrága

Qubit
-
  Ma 08:51 Tudomány

Sok nő tűr csendben, kezeletlenül ahelyett, hogy segítséget kérne a szülés utáni súlyos hangulatzavaraira. Ennek vethet véget egy új amerikai gyógyszer, félő azonban, hogy ára miatt éppen a legveszélyeztetettebbekhez nem fog eljutni.

Megjelent a kalauz, amiből kiderül, milyen épületek mellett megyünk el fogalmatlanul Budapesten

Qubit
-
  Tegnap 16:13 Tudomány

Épp a Bauhaus megalakulásának századik évfordulójára jelent meg az Art déco és modern Budapest című kalauz, amelyben háromszáznál is több épület történetéről kapunk leírást. Milyen csodák mellett megyünk el nap mint nap, ha a várost járjuk?

Washington államban engedélyezték a halál utáni komposztálást

Qubit
-
  Tegnap 14:28 Tudomány

Washington állam csak Amerikában az első, ahol zöld temetést választhatnak azok, akik még földi életük után is védenék a bolygót. Svédországban egy ökotemetkezésre szakosodott vállalat a megalapítása óta már csődbe is ment.

Tudományos áttörés: egymilliárd éves, gombának tűnő fosszíliát találtak

Qubit
-
  Tegnap 12:48 TudományGomba

Félmilliárd évvel korábban is élhettek és virulhattak gombák a Földön, mint az eddig hitték. Ha a most talált fosszíliákról bebizonyosodik, hogy többsejtű gombák voltak, az azt is jelentheti, hogy az állati szervezetek is jóval korábban jelenhettek meg az eddig feltételezettnél.

Greenpeace: Brutális a budapesti buszmegállók légszennyezettsége

Qubit
-
  Tegnap 11:53 TudományGreenpeace

A szervezet 2019 áprilisában vizsgálta a levegő nitrogén-dioxid tartalmát. A mérések azt mutatták, hogy a három vizsgált buszmegállóban lényegesen nagyobb a légszennyezettség, mint ugyanabban az időszakban a környező hivatalos mérőállomásokon.

A hajléktalanok gyorsabban öregednek, és ez a városoknak is hatalmas gondot jelent

Qubit
-
  Tegnap 09:30 Tudomány

Egyre több kutató vizsgálja, hogy miért romlik sokkal nagyobb ütemben a hajléktalanok egészsége, mint akár a 70 év feletti embereké. Egyes számítások szerint olcsóbb lenne lakást biztosítani nekik, mint amennyit a kezelésükre kell fordítani, de ez ellen még San Franciscóban is tiltakozik a lakosság.

Vége a mobilos adatvédelmi parának, megjelent a Tor böngésző Androidra

Qubit
-
  19.05.22 16:17 MobiltechOkostelefonApple

A titkosított internetezést biztosító Tor teljes változata most először jelent meg mobilra, de az iPhone-osok az Apple szabályai miatt így is kimaradnak a jóból.

Szegedi kutatók alapozták meg az első mesterséges élet létrehozásához vezető áttörő eredményt

Egy az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában kifejlesztett baktérium teljes örökítőanyagát cserélték szintetikusra cambridge-i kutatók.