Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 43 hír

Hogyan hűtötte le a Fidesz 1956 emlékét?

Qubit
-
  Ma 07:52 Tudomány

A párt történelemfelfogásába nehezen illeszthető be az 1956-os forradalom: szerintük ugyanis az ország története folyamatos nemzeti harc a megszállókkal a szuverenitásért, amely végül 2010-ben a Fidesz hatalomra jutásával teljesedett be. Ebben a folyamatban pedig 1956 nem kulcsfontosságú esemény, csak egy fejezet.

Ha semmi nem változik, sötét ökológiai jövő vár Magyarországra

Qubit
-
  Ma 07:50 Tudomány

Amit nem építettek be, ott ültetvények és zöld sivatagoknak beillő gazdasági legelők feszítik egymásnak vállukat. Fokozódik az urbanizáció, a vidék elsorvad, elnéptelenedik.

Robot rendezte a Rammstein énekesének legújabb klipjét

Qubit
-
  Tegnap 18:11 Infotech

A német Till Lindemann és a svéd-amerikai Peter Tägtgren közös számához mesterséges intelligencia készítette a klipet. Az eredmény az uncanny valley enyhén lidérces mélyére viszi a nézőt.

A citrom

Qubit
-
  Tegnap 17:35 Állatvilág

Elfut a méreg, haragszom magamra és a sütőre. Belém hasít a gondolat, hogy kihagytam a tésztából a citromot. – A Qubit esszépályázatának harmadik helyezettje, Tóth Erika írása.

Kisebbfajta világszenzáció: magyar művész nyerte a berlini fényfesztivált

A 15. berlini Festival of Lights fődíjas műve a Fat Heat művésznevű Kirsch Ádám alkotása.

Nem az elektronikus eszközök kék fénye miatt alszanak rosszul a mai emberek

Qubit
-
  Tegnap 15:27 Tudomány

Bár az állatkísérletek azt mutatják, hogy a kék fény sejtszinten is károsítja a látást, az emberi szem fel van vértezve a monitorok és mobilképernyők fényével szemben. A legújabb optometriai kutatások szerint viszont az erős mesterséges fény valóban megzavarja az emberek egészséges fiziológiai folyamatait.

Precedensértékű klímapert akasztottak az Exxon Mobil nyakába

A vád szerint az olajipari óriásvállalat félrevezető információkat közölt befektetőivel saját klímavédelmi költségeiről. Az ügy érinti Rex Tillerson korábbi amerikai külügyminisztert is, aki 2006-tól tíz éven át volt az Exxon vezérigazgatója.

Már a gyilkosságtól sem riadnak vissza az illegális favágók Romániában

Qubit
-
  Tegnap 12:31 Gazdaság

Csak ebben az évben már tizenhatszor támadtak rá fatolvajok ellen fellépő erdészeti dolgozókra Romániában. Egyiküket fejszével verték halálra, egy másik férfit ismeretlenek vadászpuskával lőttek le a múlt héten.

Lezárult a magyar drónfotósok pályázata, íme a legjobbak!

A második magyarországi drónfotóverseny zsűrije idén 640 alkotás közül választotta ki a legjobb képeket.

Ijesztő öngyilkossági hullámot mértek az amerikai fiatalok körében

Qubit
-
  Tegnap 10:37 Tudomány

Az elmúlt évtizedben 56 százalékkal többen lettek öngyilkosok 10 és 24 éves koruk között, mint az azt megelőző évtizedben – derül ki az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ friss jelentéséből.

10 millió eurós pályázat keretében kutatják a kora középkori Kárpát-medencében élők génjeit

Qubit
-
  Tegnap 08:48 Tudomány

A népvándorlások-kora, a Nyugatrómai Birodalom összeomlása, végül az Avar Kaganátus kialakulása a Kárpát-medence történelmének egyik legmozgalmasabb időszaka volt. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) által a napokban díjazott, magyar érdekeltségű HistoGenes pályázat ezt az időszakot segít majd jobban megismerni.

Ész Ventura: Nyomtasd ki ezt a háromszöget, és hajtogass belőle kört, ha tudsz!

Qubit
-
  19.10.21 16:20 Tudomány

Egy nyomtató, egy A4-es lap, egy olló, és kezdődhet a móka. A megoldásokat részletes magyarázattal együtt október 30-ig várjuk.

A szmogos napokon sokkal több gyereket és felnőttet kell sürgősen kórházba szállítani

Qubit
-
  19.10.21 14:31 Tudomány

Évi több százzal több sztrókos, szívinfarktusos, asztmarohamos eset történik a szmogos napokon, csak az Egyesült Királyság kilenc városában. A szmog tehát nemcsak hosszú távon pusztít, akut problémák kiváltója is lehet.

Nyári vagy téli időszámítás legyen Magyarországon, ha végleg eltörlik az óraátállítást?

Vasárnaptól ismét beköszönt a korai sötétség, de Magyarországnak hamarosan el kell döntenie, hogy a téli vagy a nyári időszámítást állandósítja-e. A közvélemény a nyári mellett van, a szakmai szervezet a télit javasolja.

Mi az a biohacking, és mire lehet vele menni otthon, a konyhában?

Qubit
-
  19.10.21 12:50 Tudomány

Házi DNS-vizsgálat a netről olcsón beszerezhető eszközökkel? Igen, lehetséges! – árulta el Sebestyén Endre biohacker a szeptemberi Qubit Live #2-n.