Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 36 hír

A Velencei-lagúna egykor szárazföld volt, és római út vezetett át rajta

Öt századdal a város megalapítása előtt még alacsonyabb volt a tengerszint, mint ma, és a Velencei-öböl nagy része még szárazföld volt. A rómaiak meg is telepedtek itt, egy olasz kutatócsoport pedig most utakat, házakat és egy dokkot is talált a tenger mélyén.

Tiszta-e a levegő? Merj mérni, magyar!

Qubit
-
 Tegnap 15:00Tudomány

A Levegő Munkacsoport egy alulról építkező, az ország minél nagyobb részét lefedő légszennyezettség-mérő hálózat felállítását kezdeményezi, amelyben bárki ellenőrizheti, hogy milyen a levegő ott, ahova állomást telepít. Egy állomás 24 ezer forintba kerül, az adatok alapján pedig sok minden kiderül arról, hogy valójában milyen is a levegő az…

A rovarok csodafegyverét vetik be magyar kutatók, hogy tetemes károktól óvják meg a mezőgazdaságot

Qubit
-
 Tegnap 13:34Tudomány

Az E-orr kutatócsoport a rovarok szaglóreceptorainak felhasználásával dolgozott ki olyan technológiát, amely időben érzékeli egyes illékony anyagok jelenlétét, így előre figyelmeztethet például a mezőgazdaságban jelentős károkat okozó lisztharmat jelenlétére.

Egymástól lesik el a trükköket a kukabúvár kakaduk

Qubit
-
 Tegnap 12:56Állatvilág

A madarak Ausztráliában kitanulták, hogy hogyan nyithatják ki a kukákat, és hogy férhetnek hozzá a bennük lévő csemegékhez, és ezt a tudásukat a társaikkal is megosztják. A szemeteseket fosztogató madarak ráadásul külön szubkultúrákat is létrehoztak, amelyekben különböző módszerekkel kukáznak, ez az első eset, hogy egy papagájfélénél…

Egyre kevesebben halnak bele a covidba Amerikában, de a maszktól még nem búcsúzhat az ország

Qubit
-
 Tegnap 10:59Tudomány

Az elhunyt betegek 99 százaléka nem kapta meg az oltást a CDC igazgatója szerint. Az országban a vírus delta variánsa terjed, az oltást leginkább a déli államokban utasítják el. Ahogy terjed a delta, úgy emelkednek a fertőzések, könnyen lehet, hogy ismét maszkot kell majd hordaniuk az embereknek, bár az kétséges, hogy ezt kötelezővé is teszik.

Budapesten tartják világkongresszusukat a játékelmélet nagyágyúi

Qubit
-
 Tegnap 07:07Tudomány

A tudományág legrangosabb kutatói és szakértői gyűltek össze, hogy megvitassák a közösségi adatok gazdaságtanát, a közösségi finanszírozás adományozási dinamikáit vagy azt, hogyan racionalizálják az emberek múltbeli döntéseiket, és milyen stratégiai modellek mentén lehet bújócskázni a hálózatokban.

Ismeretlen ősi vírusokat találtak egy tibeti gleccser 15 ezer éves jégmagjában

Qubit
-
 21.07.22 18:14Tudomány

A talált vírusok közül mindössze négyet ismer a tudomány, legalább 28 féle új vírust tártak fel a kutatók. Ezeket azért kell még most elkezdeni vizsgálni, mert a klímaváltozás hatására előbb-utóbb maguk szabadulnak majd a felszínre.

Távoli holdak születéséről készített képeket a chilei ALMA teleszkóprendszer

Qubit
-
 21.07.22 16:57Tudomány

A Földtől 370 fényévre található PDS 70 rendszer egyik bolygója körül olyan korong jelent meg, ami egy vagy több hold születését jelzi előre – ilyen jelenségről eddig még nem sikerült felvételt készíteni.

Két hónap mosolyszünet után Elon Musk újra a bitcoin pártjára állt

Májusban a kriptobányászat környezetszennyezése miatt vonta vissza a Tesla bitcoinos akcióját, de most azt mondta, ha a bányászok folytatják a közeledést a megújuló energiaforrások felé, újra lehet majd bitcoinért Teslát venni.

Miért néz ki úgy Jeff Bezos űrhajója, mint egy pénisz?

A világ leggazdagabb embere megjárta a világűrt, de az embereket csak egy dolog foglalkoztatja: hogy nem tűnt fel a tervezőknek, mennyire fallikus a New Shepard rakéta? A szakértők szerint csak aerodinamikai, biztonsági és fizikai szempontok diktálták a dizájnt.

Megkezdi a mintagyűjtést a Marson a Perseverance

A NASA marsjárója augusztus elején gyűjti be az első kőzetmintát a valaha egy tónak otthont adó Jezero-kráterből. A küldetés során gyűjtött mintákat egy amerikai-európai program keretében, a 2030-as évek elején hozzák vissza a Földre.

A modern ember genetikailag legfeljebb csak 7 százalékban ember

Qubit
-
 21.07.22 12:44Tudomány

Egy friss kutatás szerint túlnyomórészt elődeink, például a neandervölgyi és a gyeniszovai ember génjeit hordozzuk, így a mai ember evolúciós szinten alig megkülönböztethető a több százezer évvel korábban élt őseitől.

Pusztító földrengés rázta meg Visegrádot a 16. században

Qubit
-
 21.07.22 11:19Tudomány

A most feltárt, 1541-es földrengés során folyóssá vált talaj miatt omlott be a ferences kolostor is. A kutatók szerint a mai napig magas a Dunakanyar szeizmikus kockázata, és ez a bős–nagymarosi vízlépcső építésénél katasztrófához is vezethetett volna.

Ha a Pegasus a telefonodon van, az többé már nem a te telefonod

Világszerte óriási üzlet a kiberkémkedés, és a hagyományos fegyverekkel ellentétben a kémszoftverek kereskedelmét semmi nem korlátozza. A Pegasust árusító izraeli NSO saját hatáskörben, a megfigyeléssel vádolt ügyféllel közösen vizsgálja ki, visszaéltek-e a termékével, vagy sem. A jó hír, hogy Oroszország, Kína és Törökország elvileg nem…

Először figyelték meg, hogy gorillákkal végzett a vadonban egy csimpánzcsoport

Qubit
-
 21.07.21 17:29Tudomány

A kutatók nem tudják, hogy mitől váltak vérengzővé a csimpánzok, de az élelmiszerhiányra, illetve az afrikai esőerdők termelékenységének visszaesésére gyanakszanak.