Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 48 hír

Gépi tanulással 4K minőségű, színes videóvá alakítottak egy 1911-es New York-i felvételt

Qubit
-
  Ma 16:13 Infotech

Az ősrégi, fekete-fehér felvételt neurális hálózatok javították fel élethű minőségre, egy új eszközzel pedig színessé is lehetett varázsolni a közel 110 éves videót.

Az USA szimulált egy Oroszországgal vívott atomháborút, mert kell a pénz az új nukleáris fegyverekre

Qubit
-
  Ma 15:30 Infotech

A képzelt szituációban Oroszország megtámadott egy európai NATO-tagállamot, az USA pedig atomfegyverrel vágott vissza. A Pentagon a következő évtizedekben több mint egybillió dollárra számít a nukleáris fegyverkezésben.

Japán kutatók létrehoztak egy robotkisfiút, és arra tanítják, hogy érezze a fájdalmat

Qubit
-
  Ma 14:13 Infotech

Az Affetto nevű, egy kisfiú fejéről mintázott robotba néha egy kis áramot vezetnek, hogy a mesterséges intelligencia megtanulja, milyen érzés a fájdalom, és ezzel kialakuljon benne az empátia.

Franciaországban felépült az utolsó koronavírusos beteg is

Qubit
-
  Ma 12:57 Gazdaság

Összesen 12 esetet regisztráltak egy hónap alatt, közülük egy páciens meghalt, a többieket felépülésük után hazaengedték. Most minden szem az olasz határra szegeződik.

Már a Nature-ig jutott a Természettudományi Múzeum költözése körüli botrány híre

Qubit
-
  Ma 12:55 Tudomány

A brit tudományos folyóirat megkereste a múzeum igazgatóját, Bernert Zsoltot és az ügyben illetékes minisztériumot is, de ők nem kívánták kommentálni az eseményeket.

Oxfordi akadémikus: Orbán Viktor kormánya másfél éve rombolja a tényeken alapuló bizalmat

A Magyar Tudományos Akadémia hivatalos folyóirata, a Magyar Tudomány Lovász László MTA-elnök megkeresése után úgy döntött, hogy nem közli Somogyi Péter világhírű oxfordi agykutató beszédének szövegét, ami erősen bírálja a magyar miniszterelnök és a kormány tudományhoz való hozzáállását. A szöveget változtatás nélkül közöljük.

Megvan az első magyar koronavírusos beteg

A Jokohama mellett karanténba helyezett Diamond Princess brit üdülőhajón dolgozó egyik magyar állampolgár tesztje pozitív lett.

Ész Ventura: Igyekezz, csak végesen sok időd van rá, hogy megoldd ezt a feladványt!

Qubit
-
  Tegnap 15:27 Tudomány

Meg tudsz adni végtelen sok egybevágó testet a térben úgy, hogy mindegyik érintse az összes többit? Ne felejtsd: a tér végtelen!

Önálló faj lett a himalájai farkas

Qubit
-
  Tegnap 14:57 Tudomány

A filogenetikai és filogeográfiai adatok szerint a himalájai előnevű Canis lupus chanco 800 ezer évvel ezelőtt lépett az önállósodás evolúciós útjára.

32 éve kezdődött az evolócióbiológia egyik legnagyobb szabású, máig tartó kísérletsorozata

Qubit
-
  Tegnap 14:25 Tudomány

Az 1988. február 24. óta tenyésztett E. coli baktériumtörzset máig minden egyes nap átoltják friss táptalajra, így a baktériumok naponta átlagosan 6,64-szer osztódnak, azaz mostanra több mint 75 000 generáción vannak túl. De ellenállóbbá válnak vajon az antibiotikumokkal szemben?

Nem Romulus sírját, hanem a tiszteletére emelt szentély oltárát és egy szarkofágot találtak meg Rómában

Qubit
-
  Tegnap 12:45 Tudomány

A leletek azután kerültek elő, hogy egy évvel ezelőtt megkezdődtek a Colosseum környéki ásatások.

A mangroveerdők mintájára sótalanítja a tengervizet egy új eljárás

Qubit
-
  Tegnap 11:02 Tudomány

Mivel a trópusi mangroveerdőkben a levelek párolgása egyszersmind hűtési funkciót is betölt, a mesterséges mangrove nemcsak sótalanító berendezésként, hanem légkondicionálóként is megállhatja a helyét.

Nem áll meg Olaszországban a koronavírus-járvány

Qubit
-
  Tegnap 09:41 Gazdaság

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) vasárnapi tájékoztatása szerint már nem a Kínából érkező utazók révén terjed tovább a koronavírus az EU-ban.

A közösségi média komoly hatással van a gyerekek mentális egészségére, akár használják, akár nem

Qubit
-
  Tegnap 09:26 Tudomány

A kutatók szerint a közösségi média nagy veszélye, hogy az ember hajlamos úgy gondolni rá, mint a cukorra: kis mennyiségben ártalmatlan. Mára azonban annyira átalakította a személyes kapcsolatokat, hogy a fiatalok egészsége múlik rajta.

Beszéljünk még emberebbül a számítógéppel!

Qubit
-
  20.02.23 07:32 Tudomány

A természetes nyelvek használatakor egyszerűen azért alkalmazkodunk a szokásokhoz, hogy megértsenek minket. Valahogy így kellene eljárnunk a számítógépes nyelvek esetében is, írja Kálmán László nyelvész, az MTA Nyelvtudományi Intézetének főmunkatársa.