Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 39 hír

Mindent meg lehet kérdezni az Einstein chatrobottól, de nem olyan okos, mint várnánk

Qubit
-
 Tegnap 18:45Állatvilág

A Nobel-díj-jubileumra létrehozott virtuális Einstein ügyfélélményét még van hova javítani. Ha arról faggatják, hogy lapos-e a Föld, magabiztosan válaszol, ám a saját megítélésében már bizonytalan, és a véleményes kérdéseket is passzolja.

Bécsi és holland kutatók felfedezték a tárgyakat „láthatatlanná tevő” fénysugarakat

Elméleti fizikusoknak sikerült kiszámolható hullámhossz alapján létrehozni azt a fényt, amely úgy hatol át az útjába rakott közegen, mintha az ott sem lenne.

Mi a közös Odüsszeuszban, Drakulában és a kolbászban?

Qubit
-
 Tegnap 16:52Állatvilág

Április 19-én van a fokhagyma világnapja, a növényé, ami nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes. Fokhagyma nélkül Odüsszeusz disznóvá változott volna, a piramisok talán meg sem épülnek, szegényebbek lennénk egy Drakulával, Olaszország talán sosem jön létre, és még rendes kolbászunk se lenne.

Rontja a memóriát és a tanulási képességet a fiatalkori cukorevés

Qubit
-
 Tegnap 14:12Tudomány

Rágcsálókísérletben mutattak ki összefüggést a kamaszkori cukorevés és bizonyos emlékezetfunkciók későbbi gyengesége között. A háttérben a kártékony Parabacteroides baktériumok elszaporodása állhat.

Ész Ventura: Mennyibe került a répa, a citrom és a fürjtojás?

Qubit
-
 Tegnap 13:12Tudomány

Adott három bevásárlólista, három összekevert végösszeg, és egy történet Lewis Carroll szereplőivel. Elég ügyes vagy ahhoz, hogy a történetből kibogozz minden fontos információt, amivel egyértelműen meg tudod adni a kosárban szereplő dolgok darabárát?

Történelmet írt a Marson a NASA helikoptere, az Ingenuity

A helikopter az első ember alkotta eszköz, amely kontrollált, motoros repülést hajtott végre egy másik bolygó légkörében. A NASA szerint az akció jelentősége a Wright fivérek első, 1903-as repüléséhez mérhető.

COVID-19-en átesetteket fertőznek meg újra koronavírussal egy oxfordi kísérletben

Még mindig nem tudni biztosan, miért hat a koronavírus az egyik emberre így, a másikra úgy. Egy szigorúan ellenőrzött emberkísérletben most a fertőzésen átesett fiatalok szervezetén tanulmányozzák az immunrendszer reakcióját.

Zárt térben egy pofonegyszerű eszközzel megmérhető, mennyire biztonságos a levegő, amit belélegzünk

Az irodákban, osztálytermekben vagy üzlethelyiségekben felgyülemlő szén-dioxid mennyisége szoros összefüggésben van a kilélegzett és még nem cserélt levegő mennyiségével. Mivel a koronavírus alapvetően aeroszolokkal terjed, a szén-dioxid mennyiségét mérő eszközökkel a levegő biztonsága is figyelemmel követhető.

Ketten meghaltak egy fának rohanó Teslában, a sofőrülésen nem ült senki

A 2019-es Tesla Model S nagy sebességgel hajtott Houston közelében, amikor elvétett egy kanyart, letért az útról, és egy fának rohanva lángra lobbant. A szövetségi autópálya-biztonsági hatóság több Tesla-baleset ügyében vizsgálódik.

Miért bántja a fület az a szó, hogy oltakozik?

Qubit
-
 21.04.18 08:53Tudomány

Az olyan kifejezések, mint az oltakozik, réges-régi magyar részekből állnak, és szabályosan vannak megalkotva, egyesek szerint viszont nem léteznek, sőt „nincsenek magyarul”. Milyen határt súrolnak vagy akár lépnek át? Milyen titok rejlik itt? Kálmán László nyelvész az oltakozás nyomában.

Az ördög műve, az istenek eledele: a csodálatos kucsmagomba

Qubit
-
 21.04.17 07:30Tudomány

Itt a tavasz, itt a gombaszezon, és ha az embernek jó szeme és óriási szerencséje van, kucsmagombára lelhet az erdő szélén, ami még a tapasztalt gombakirályok számára sem egyszerű feladat. Nero római császár egyenesen rajongott az értékes és ízletes gombáért, Észak-Amerikában pedig szabályos őrületté fokozódott a…

Csak a Föld három százalékán maradt érintetlen vadon

Szibériában, Amazóniában, a Szaharában, Kanadában és Kongó őserdeiben néha még előfordul, hogy az őslakos fajok háborítatlanul élhetnek, de máshol ilyesmi már nem fordul elő. Ausztráliában egy talpalatnyi érintetlen vadont sem találtak. A folyamat még megállítható.

A fehérnél is fehérebb festéket fejlesztettek

Qubit
-
 21.04.16 15:11Infotech

A Purdue Egyetem kutatói októberben már fejlesztettek egy nagyon fehér festéket, most önmagukat múlták felül egy még fehérebbel. Az új festék a nap látható sugarainak 98,1 százalékát veri vissza, ami azt is jelenti, hogy az ezzel kezelt felület alig melegedik fel a napsütésben, ennek az épületek hűtésében lehet fontos szerepe.

Futótűzként terjed az álhír, hogy a koronavírus-vakcinák meddőséget okoznak

Qubit
-
 21.04.16 14:05Tudomány

A szakértők nem győzik hangsúlyozni: biológiailag lehetetlen, hogy a vakcina hatására termelt antitestek a méhlepény kialakulásában szerepet játszó fehérjéket is támadják. Ha viszont valaki emiatt nem oltatja be magát, és teherbe esik, az a saját és születendő gyereke egészségét is veszélyezteti.

Elkészült az első majom-ember kiméra

Egy kutatócsoport emberi őssejteket juttatott egy csomó makákóembrióba, a tudósok ezután húsz napon keresztül tanulmányozták a kimérákat, mielőtt elpusztították volna őket. A projektet vezető spanyol genetikus szerint nem létező majomemberek létrehozása a cél, hanem az embrió korai fejlődésének tanulmányozása.