Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 27 hír

A nyelv és a fogalmak

Qubit
-
  Ma 08:21 Tudomány

Az önvezető autót nem az érdekli, hogy az út mentén álló tárgyat melyik nyelvhasználó mennyire nevezné inkább fának vagy inkább bokornak, és miért, hanem az, hogy fel kell-e készülni arra, hogy eléugrik, írja Kálmán László, az MTA nyelvésze.

SzÍvós munkával hasznos szörnyet szült Eduard Pernkopf, a mániákus náci orvos

Qubit
-
  Tegnap 07:41 Tudomány

Művészi igényű és megdöbbentően részletes anatómiai ábrákat tartalmaz a 20. század közepén keletkezett Pernkopf-atlasz. Bár készítője a Harmadik Birodalom kivégzett ellenségeinek holttestét használta fel, a könyv annyira pontos és hiánypótló, hogy idegsebészek a mai napig forgatják.

A felére csökkenthető a szívbetegségek kockázata a négy gyógyszert egyesítő szupertablettával

Qubit
-
  19.08.23 16:28 Tudomány

Nemcsak, hogy együtt jobban hatnak a gyógyszerek, de sokkal könnyebb is betartani a terápiát, ha 4-5 helyett egyetlen tablettát kell bevenni.

Csúnyán rohadnak az élsportolók fogai

Qubit
-
  19.08.23 14:28 Tudomány

A profi sportolók hiába ügyelnek jobban az átlagnál a szájhigiéniára, a sportitalok és az energiaszeletek mértéktelen fogyasztása miatt nem csak a fogaik romlanak, de a teljesítményük is.

Lángokban áll a Föld

Qubit
-
  19.08.23 13:26 Tudomány

Egy katasztrófafilm elejére emlékeztet, ami a napokban történik: az amúgy is klímaszorongásban élő emberiség egyszer csak arra ébred, hogy világszerte lángolnak az erdők.

Megszavazták, veszélyeztetett faj lesz a zsiráf

Qubit
-
  19.08.23 10:41 Tudomány

Harminc év alatt 155 ezerről 97 ezerre csökkent a zsiráfok egyedszáma, és ha nem korlátozzák a csontjával, húsával és bőrével való kereskedelmet, ez csak tovább csökken.

Csak most kezdünk rácsodálkozni, pedig a magyar sajtóban már 50 éve megjósolták a klímaváltozást

1976-ban még több száz vagy ezer év távolságra jósolták a radikális klímaváltozást, de azt már a hatvanas években kezdték felismerni, hogy Grönland környékén valami nincs rendben, és az ipar növekvő szén-dioxid-kibocsátásából egyszer még baj lesz.

Az ivóvíz is tele van műanyaggal, de azt még nem tudjuk, hogy ez baj-e

Qubit
-
  19.08.22 17:59 Tudomány

A WHO megvizsgálta, hogy árt-e nekünk, ha műanyagot iszunk. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem nagyon, de további kutatásokra van szükség.

Licsilé

Qubit
-
  19.08.22 17:07 Állatvilág

Nehogy azt hidd, hogy attól, hogy vegánszandálba járkálsz itt le és fel, teszel értük valamit, ha komolyan gondolnád, akkor most szépen bevernél nekem egyet, aztán bedobnál a Dunába az üvegem után, de ehhez is gyáva vagy, az a baj veletek, faimádó majmokkal, hogy be vagytok szarva, féltitek a szaros kis életeteket, azért pofáztok folyton a bolygóró

Trump szerint Henry Ford forog a sírjában, amiért a gyár csökkentené az emissziót

Qubit
-
  19.08.22 15:21 Gazdaság

Négy nagy autógyártó is megállapodott Kaliforniával az emisszió csökkentésében, ezzel is szembefordulva Donald Trump terveivel. Az amerikai elnök tajtékzik.

Fedor robot egy orosz zászlót szorongatva elindult az űrbe

Qubit
-
  19.08.22 14:23 Tudomány

A kutya és az ember után az oroszok most robotot küldenek az űrbe. Fedor a most fellőtt Szojuz egyetlen utasa, és tíz napon át lesz a Nemzetközi Űrállomás vendége, ahol kábeleket fog szerelni, bár lőni is képes.

Megcáfolták, hogy tízezer óra gyakorlás teszi a mestert

Qubit
-
  19.08.22 13:19 Tudomány

Egy kanadai sikerkönyv hatására széles körben elterjedt az elmélet, miszerint a kitartó gyakorláson múlik minden. Jó hír a szomszédoknak: nem ezen múlik, hogy virtuóz lesz-e az emberből.

Szokatlan elnöki portrék kerültek elő Jeffrey Epstein lakásából

Bill Clinton női ruhában, George W. Bush építőkockákkal. Egy fiatal ausztrál festőnő nevét egy csapásra ismertté tette, hogy portréi a pedofíliával vádolt, a börtönben tisztázatlan körülmények között elhunyt Jeffrey Epstein falait díszítették.

Figyelemre méltó lelki életet élnek a ráják – hátha ez megmenti őket

Qubit
-
  19.08.22 10:55 Tudomány

A Mobula alfredi példányai fejlett szociális életet élnek és barátkoznak egymással, igaz, ezek a kapcsolatok csak néhány hétig tartanak. Akár barátságosak, akár nem, a halászat és a környezetszennyezés őket is veszélyezteti.

Amikor tapsvihar fogadta az SS-tiszteket Szombathelyen

Az egyik első Magyarországon rendezett fesztivál, a szocialista Savaria Karnevál megmutatja mindazt, amit a hatvanas évek tömegszórakoztatásának idő- és történelemszemléletéről, a lokális örökséghez fűződő viszonyáról és az ideológiai megfelelésről tudni érdemes.