Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 15 hír

Ma is áll a Rákóczi úti lakóház, amelynek 85 évvel ezelőtt leomlott a sarka

PestBuda
-
 Ma 09:00Kultúra

Hatalmas tragédiát okozhatott volna Budapesten 1936-ban egy összedőlő ház. A lakók hiába jelezték a tulajdonosok felé, hogy repednek a falak, nem érzik biztonságban magukat, érdemi intézkedés nem történt. A Rákóczi út 73-as számú ház sarka 1936. július 23-án, délután 3 óra előtt pár perccel összeomlott.

Hamarosan megnyílik a szabadstrand a Római-parton

Július 30-tól újra fürödhetünk a Dunában Budapesten. A Római-parton, a Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. szám melletti Duna-parti területen ugyanis szabadstrand nyílik, ahol egészen augusztus végéig bárki megmártózhat majd a Dunában.

275 éve készült el a vízivárosi Szent Anna-templom szentélye a Batthyány téren

PestBuda
-
 Tegnap 09:00Kultúra

A budai Duna-part egyik legjellegzetesebb épülete a vízivárosi Szent Anna-templom. Az I. kerületi Batthyány téren álló épület a főváros barokk építészeti emlékei közül is kiemelkedik. A templom története a XVIII. századra nyúlik vissza, alapkövét 1740-ben tették le, majd hosszú időn keresztül épült. Szentélye 275 évvel ezelőtt, 1746-ban készült…

Könnyebb lesz a Lánchíd a felújítás után – már gyártják az új pályalemezeket

PestBuda
-
 21.07.23 13:00Kultúra

A régi vasbeton helyett acél pályalemezek kerülnek ​a felújítás során a Lánchídra. A 94 új acéltábla jobban illeszkedik a híd szerkezetéhez és jelentősen csökkenti majd az átkelő összsúlyát is.

Megújul a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

PestBuda
-
 21.07.23 09:00Kultúra

Korszerűsítik a Városmajori Klinika épületeit: többek között a tetőt, a külső hőszigetelést és a főbejárati kaput is felújítják, bővül a napelempark is. Az egykori János Szanatóriumban az idők során több híres beteget kezeltek, mások mellett Babits Mihályt és Ady Endrét is.

Budapest nem került fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Az UNESCO mai döntése alapján nincsenek veszélyben a főváros világörökségi helyszínei.

Felújítják a belvárosi Hild teret

PestBuda
-
 21.07.22 16:00Kultúra

Korszerűsítik az V. kerületi Hild teret és környékét: megújítják a játszóteret, a közvilágítást és egy földszintes kis épületet is építenek a mosdók számára.

Hatalmas népünnepéllyel köszöntötték Budapesten az óceánrepülőket

Budapest népe nem sokszor sorakozott fel, hogy hazánkfia hőstettét az utcán ünnepelje. A temetések voltak sajnos a gyakoribbak, de 90 éve megadatott a fővárosnak, hogy hősként, utcai parádén ünnepeljen magyarokat. Endresz Györgyöt és Magyar Sándort, akik három világrekordot megdöntve repülték át az Atlanti-óceánt.

Hatalmas népünnepéllyel köszöntötték Budapesten az óceánrepülőket 90 éve

Budapest népe nem sokszor sorakozott fel, hogy hazánkfia hőstettét az utcán ünnepelje. A temetések voltak sajnos a gyakoribbak, de 90 éve megadatott a fővárosnak, hogy hősként, utcai parádén ünnepeljen magyarokat. Endresz Györgyöt és Magyar Sándort, akik három világrekordot megdöntve repülték át az Atlanti-óceánt.

Szobrot kap Göncz Árpád és felesége a Vérhalom téren

PestBuda
-
 21.07.21 16:00Kultúra

Kiírták a pályázatot az egykori köztársasági elnökről és feleségéről készülő páros szobor megalkotására, amely a II. kerületi Vérhalom téren kap helyet, a Göncz házaspár utolsó otthonának közelében.

Vívóterem működik az angyalföldi zsinagógában

PestBuda
-
 21.07.21 10:00Kultúra

A második világégést követően hazánkban számos zsinagóga maradt gyülekezet nélkül. Az ország több pontján üresen maradt egyházi rendeltetésű épületeket vagy lebontották és építőanyagukat más épületek felújításához, újjáépítéséhez felhasználták vagy más funkciót kaptak. A Dózsa György úton található zsinagóga épületét nem bontották el, ma…

Házomlás Angyalföldön – Nyolc ember életét követelte a 90 évvel ezelőtti tragédia

PestBuda
-
 21.07.20 09:30Kultúra

Egész Budapestet megrázta az a szerencsétlenség, amely 90 éve történt és nyolc munkás halálát követelte. Építés közben összedőlt egy ház Angyalföldön, a Szent László úton.

Kezdődik a József főhercegi palota rekonstrukciója

Elkezdődik a József főhercegi palota újjáépítése a budai Várban, a Szent György téren. Az 1968-ban felrobbantott épületet és a hozzá tartozó, neoreneszánsz stílusban épült egykori istállót és a mesebeli palotakertet is rekonstruálják.

110 éve viseli Mikszáth Kálmán nevét a város egyik leghangulatosabb tere

PestBuda
-
 21.07.19 09:00Kultúra

1911-ben kapta a mai Mikszáth Kálmán tér az íróról a nevét, arra emlékezve, hogy életének utolsó szakaszát a családjával együtt a tér 1. számú házában töltötte. Mikszáthék több helyen is laktak Józsefvárosban, s a tértől nem messze volt a család első önálló pesti lakása is. A tér idővel még más, az író emlékét idéző műalkotásokkal is bővült.

Mozart és Dvořák szobra díszítette egykor az Ellinger-palota homlokzatát

PestBuda
-
 21.07.18 10:00Kultúra

Ránézésre csupán egy lepusztult házat látunk a Terézvárosban, a Németh László utca 2/b szám alatt. Az egykor díszes Ellinger-palota potyogó vakolata mögött azonban különleges történetek sejlenek fel. A ház egyik felének tulajdonosa Ellinger Gusztáv hegedűművész és nemzetközi hírű zenepedagógus volt, míg a másik felét az a Novák…