Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 46 hír

Hadijátékok, interaktív bemutatók, zene és tánc is lesz a 12. Tatai Patarán

Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

Érdekelte az elektromosság, de nem értett hozzá a távíró feltalálója

Múlt-kor
-
  Ma 14:45 Kultúra

175 éve, 1844. május 24-én továbbították az első üzenetet a világ első távíróvonalán, Washington és Baltimore között. A távíró szédületes gyorsasággal terjedt: 1848-ban a Mississippitől keletre valamennyi amerikai államban működött telegráf, 1852-ben a távíróvonalak összes hossza már körülérte volna a Földet. A feltalálásáig vezető út…

Udvari orvosból lett a forradalom híres publicistája Jean-Paul Marat

Múlt-kor
-
  Ma 13:32 Kultúra

276 éve, 1743. május 24-én született Jean-Paul Marat francia forradalmár, a párizsi radikális kispolgárság, a sans-culotte-ok szószólója, "a nép barátja", akinek életét merénylet oltotta ki. Mártírnak kijáró temetésben részesült, nevét városok vették fel, szobrokat emeltek neki.

Vita folyik arról, milyen anyagból építsék újjá a Notre-Dame gerendázatát

A párizsi Notre-Dame gerendázatának fából történő újjáépítése lesz “valószínűleg a jó megoldás” – mondta csütörtökön egy nyilvános meghallgatáson Pascal Prunet, a székesegyház restaurálásával megbízott, történelmi műemlékekkel foglalkozó építészek egyike.

Fahrenheit nem akarta, hogy hőmérője hideg időben negatív értéket mutasson

Múlt-kor
-
  Ma 11:27 Kultúra

333 éve, 1686. május 24-én született Daniel Gabriel Fahrenheit német fizikus, az első megbízható hőmérő és a róla elnevezett hőmérsékleti skála megalkotója. Ő volt az első, aki tudatosan szerkesztett termobarométert, azaz olyan készüléket, amellyel a levegő nyomását és mérsékletét egyaránt lehet mérni.

Mától megtekinthető Renoir aktja a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum kamarakiállításon mutatja be péntektől, vagyis mától Pierre-Auguste Renoir a magyar kormány támogatásával megvásárolt remekművét, amely a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeményezése.

Ókori erdő bukkant elő a tengerből Wales partjainál

Múlt-kor
-
  Ma 08:49 Kultúra

Egy walesi tengerparton felszínre került egy 4500 éve a tenger felszíne alatt lévő erdő, amely egy helyi legendát is ihletett. A közép-walesi Ceredigion megyében lévő Borth falu közelében található ókori erdő egykor öt kilométer hosszan terült el az akkori part mentén a mai Ynyslas és Borth települések között, idővel azonban a tőzeg, a homok és a t

Kalapács alá kerülnek Leonard Cohen szerelmének írt levelei

Múlt-kor
-
  Tegnap 19:27 KultúraAukció

Két és fél évvel Leonard Cohen (1934-2016) halála után elárverezik a kanadai énekes és dalszerző múzsájához, Marianne Ihlenhez írt több mint 50 levelét New Yorkban.

Európa egyik leghosszabb és legértelmetlenebb háborújához vezetett a prágai defenesztráció

Múlt-kor
-
  Tegnap 17:35 Kultúra

Az 1618-as prágai defenesztráció során három katolikus hivatalnokot dobott ki a feldühödött protestáns tömeg a prágai Hradzsin (Hradčany) egyik épületének legfelső emeleti ablakából az utcára. A császári követek túlélték apróbb sérülésekkel a zuhanást, de a 401 éve történt esemény végül Európa történetének egyik legvéresebb konfliktusa, a…

Izraelbe kerültek a kalandos utakat bejárt értékes Kafka-dokumentumok

Múlt-kor
-
  Tegnap 16:21 Kultúra

Franz Kafka közeli barátjának, Max Brodnak mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át kedden a német hatóságok Izraelnek.

Golyózáporban ért véget Bonnie és Clyde vad románca

Múlt-kor
-
  Tegnap 15:38 Kultúra

„A puskák után fogtuk a pisztolyokat és a teljes tárat a kocsira lőttük, amely miután mellettünk elhaladt, nagyjából 50 méternyi távolságra tőlünk az árokba futott és majdnem felborult. Még akkor is lőttünk a kocsira, amikor az már megállt. Nem bíztunk semmit sem a véletlenre.” Két dallasi rendőr, bizonyos Bob Alcorn és Ted Hinton, így írta le talá

Aznap: 1954. május 23.

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:48 Kultúra

1954. május 23-án, vasárnap az állampárt MDP másnap kezdődő III. kongresszusával kapcsolatban jelent meg a legtöbb hír a magyar sajtóban, a külföldi események mellett azonban történt valami, ami még a szoros kontroll alatt lévő hazai sajtóban is nagy visszhangot keltett.

Etiópia vörös királya regnálása idején a holttestek látványa hozzátartozott az utcaképhez

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:41 Kultúra

Az etióp iskolás gyerekeknek „apának” kellett szólítaniuk, ő viszont azt szerette a legjobban, amikor közvetlen munkatársai a Nagy Testvér névvel illetik. Brezsnyev legkedvesebb afrikai helytartójaként háborút indított az „ellenforradalmárok” likvidálása érdekében, ami azonban valójában egyet jelentett a saját hatalmára veszélyesnek tartott személy

Előkerült a Notre-Dame törmelékéből a zárókő egyik angyalkaszobra

A törmelékek között megtalálták az április 15-i tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét - közölte André Finot, a székesegyház kommunikációs vezetője.

Rokonaival is hadakozott és Oroszországon is keresztülgyalogolt Madagaszkár magyar királya

Múlt-kor
-
  Tegnap 11:45 Kultúra

Benyovszky Móric, a kalandorokban gazdag 18. század egyik legmerészebb világutazója, a több nemzet hőseként számon tartott madagaszkári király 233 éve, 1786. május 23-án esett el a madagaszkári Angontsy melletti erődnél.