Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 46 hír

A politikus, a kalandor és a kém története, akik vízilovakkal akarták benépesíteni Amerikát

Múlt-kor
-
  Tegnap 18:51 Kultúra 

Az Egyesült Államokban a 20. század első évtizedében egyre nagyobb problémát jelentett a növekvő népesség élelmezése. A megcsappant marha állomány pótlására egy politikus és két kalandor meglepő ötlettel állt elő. Azt javasolták, hogy vásároljanak vizilovakat Afrikából, hogy aztán azok húsa kerülhessen az amerikaiak asztalára.

Áldás vagy átok? – az anyaság véres évszázadai

Múlt-kor
-
  Tegnap 17:47 Kultúra 

A múlt jelentős női személyiségeinek történeteiben ritkán kap helyet az anyaság. Ma már egy nő dönthet arról, hogy mikor és mennyi gyermeket vállal be, de ez a modern fogamzásgátlás előtt nem volt jellemző. Ám arról, hogy milyen árat kellett fizetniük a történelem asszonyainak a gyermekáldásért, eddig keveset beszéltünk.

Az „Isten keze” – Diego Maradona útja a csúcsra és vissza

Múlt-kor
-
  Tegnap 16:54 Kultúra 

Minden idők legkiválóbb focistájaként tartják számon, egy élő legenda, akinek tiszteletére több országban is szobrot állítottak. Egy argentin nyomornegyedből jutott luxuskörülmények közé – egész életét is csupa szélsőségek jellemzik. Ám a diadal túl hirtelen érkezett a számára, s a csúcsról fölfelé már nem vezet út. A sikereket bukások,…

És mégis mozog a Föld: Galileo kíméletlen vitája az egyházzal

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:30 Kultúra 

Hiába próbálta meg leírni a dagály-apály jelenség fizikai felvetését, amit a Föld Nap körüli keringéséből próbált levezetni, az égitestek mozgásáról szóló elmélete szöges ellentétben állt az egyház tanításával. Ma van 385 éve, hogy Galileo Galilei olasz csillagász visszavonta állítását, miszerint a Föld kering a Nap körül.

Frontkórház: az igazi MASH

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:45 Kultúra 

A M.A.S.H. a televíziózás történetének egyik legsikeresebb sorozata, mely 11 éven át formálta az amerikai kultúrát, és magasan kiemelkedett az országos csatornák műsorai közül.

Nem viszonozta a zeneszerző szerelmét, Bartók múzsája, Geyer Stefi

Múlt-kor
-
  Tegnap 11:35 Kultúra 

Százharminc éve, 1888. június 23-án született Geyer Stefi, a legnagyobb magyar hegedűsök egyike, Bartók Béla múzsája. Az 1910-es évek végére a koncertpódiumok kedvelt művésze lett Európa-szerte. Szépsége és tehetsége Othmar Schoeck svájci zeneszerzőt is megragadta, akivel közös koncertkörúton vett rész.

A vb-döntős vereség ellenére ujjongó tömeg fogadta a magyar csapatot a Keletinél 1938-ban

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:35 Kultúra 

„Az olaszok tiszta magyar futballal győztek ellenünk. Mi elfelejtettük a magyar futballt, ők megtanulták” – írta Az Est az 1938-as, vesztes világbajnoki döntő után, ahol hiába ordított közel negyvenezer francia torok, hogy „Hongie, Hongie!”, tizenegyünk nem talált fogást a jobbnak bizonyuló Squadra Azzurrán.

Rekonstruálták az aquincumi Mithras-szentélyt

Múlt-kor
-
  Tegnap 09:35 Kultúra  Múzeum

Egykori Mithras-szentély romjai fölé emelt új kiállítóhelyet adtak át az Aquincumi Múzeum régészeti parkjában csütörtökön Budapesten. A szentély romjai sokáig egy nem látogatható, fákkal és gazzal benőtt területen feküdtek, amely csak az 1990-es években került vissza a múzeum gondozásába.

Hitler „merész rúgása” végül a Wermacht temetőjévé változtatta a Szovjetuniót

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:31 Kultúra 

„Csak be kell rúgnunk az ajtót és az egész elkorhadt építmény összeomlik.” Adolf Hitler, rendkívül képletesen, így foglalta össze a Szovjetunió ellen indítandó német offenzíva várható hatását. A hadserege korábbi sikereitől megrészegült náci diktátor azonban nagyot tévedett, a szovjetek nem adták olcsón a bőrüket.

A nagy ginőrület – a szesz, amiért vetkőztek, öltek és meghaltak Angliában

Múlt-kor
-
  18.06.21 17:20 Kultúra 

Hogy mi köti össze a tömeges meztelenséget az elborzasztó halálesetekkel és egy macskaformájú “italautomatával”? A gin. A 18. század első felét végigsöpörte a nagy ginőrület, amikor is London legszegényebb rétege az újonnan behozott szesz függőjévé vált. A tömeg kontrollálatlan alkoholfogyasztása viszont áldozatokat követelt. Az szesz…

Közvetlenül halála előtt élesíthette meg eszközeit Ötzi

Múlt-kor
-
  18.06.21 15:53 Kultúra 

Alig néhány nappal halála (meggyilkolása) előtt faraghatta élesebbre kőeszközeit Ötzi, az 5300 éve élt jégember, vélik a szakemberek, akik tüzetesen megvizsgálták a gleccsermúmia szerszámait. Az analízis alapján azt is magabiztosan állítják, hogy jobb kézzel végezte a munkát.

Fél évszázad után megnyitja kapuit Giacometti párizsi műterme

Múlt-kor
-
  18.06.21 14:51 Kultúra  Elhunyt Párizs

Több mint 50 évvel a szobrász halála után a francia fővárosban megnyílik a művészet szerelmesei előtt Alberto Giacometti műterme, a párizsi művészeti élet egykori szimbóluma pontosan ugyanabban az állapotban, ahogyan a művész halálakor fennmaradt.

A Habsburg-áll és ami mögötte van – saját dinasztiájuk sorsát pecsételték meg a vérfertőző spanyol királyok

Múlt-kor
-
  18.06.21 13:49 Kultúra 

A belterjes, rokoni házasságok végigkísérik az uralkodói dinasztiák történetét már egészen a kezdetektől fogva. Európában legextrémebb szintre ezt a gyakorlatot a Habsburgok spanyol ága „fejlesztette”, ahol a vérfertőzés végül a dinasztia bukásához is vezetett.

Goldmark Péter Károly mikrobarázdás lemezei forradalmasították a zenelejátszást

Múlt-kor
-
  18.06.21 11:51 Kultúra  5 hír a témában

Ma van 70 éve, hogy a Columbia Records amerikai zeneműkiadó vállalat a világon először adott ki mikrobarázdás hanglemezt, Felix Mendelssohn E-moll hegedűversenyét Nathan Milstein hegedűművész és a New York-i Filharmonikusok rögzítette a 30,5 centiméter átmérőjű 33.1/3 fordulatú long play (LP) lemezre.

Előkerültek a debreceni kereskedelmi akadémia dualizmus kori falfestményei

Múlt-kor
-
  18.06.21 11:01 Kultúra  Debrecen K&H Bank

Eredeti állapotába állítják helyre az egykori debreceni kereskedelmi akadémia épületét, miután megtalálták az eredeti seccókat - művészi falfestményeket - az épület dísztermében - jelentette be a cívisváros polgármestere szerdán, a helyszínen tartott sajtóbejáráson.