Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 33 hír

Értékes műtárgyának áruba bocsátásával próbál életben maradni egy brazil múzeum

Múlt-kor
-
  Tegnap 16:56 Kultúra 

Egy 1950-ben készült Jackson Pollock-festményt bocsát áruba a Rio de Janeiró-i Modern Művészetek Múzeuma (MAM), hogy a következő három évtizedre biztosítsa a jövőjét. Észak-amerikai és európai múzeumok esetében nem rendkívüli az ilyen döntés, ám Brazíliában példa nélküli.

Az 1835-ös tűzvész tette világvárossá New Yorkot

Múlt-kor
-
  Tegnap 16:17 Kultúra 

New York már ütemesen fejlődött, de még nem volt világváros, amikor majdnem teljesen elpusztította pénzügyi negyedét egy hatalmas tűzvész, amellyel szemben önkéntes tűzoltósága tehetetlen volt. A tömeges csődök ellenére a várt hervadás helyett ezután indult igazán virágzásnak a város, amely ennek az eseménynek köszönheti mai…

A Seuso-kincs barbár kortársai – hun kori tárgyakkal egészült ki a páratlan római lelet

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:53 Kultúra  Múzeum Olaszország

Hun alattvalóktól származó ékszereket is bemutatnak a késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincs-lelete, a Seuso-kincs nyíregyházi bemutatóján március 27. és április 15. között a Jósa András Múzeumban.

20 különös kép a Londonban tüntető és barikádokat emelő brit kommunistákról

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:06 Kultúra 

Még az orosz polgárháború alatt, a világforradalom továbbvitelének reményében alakult meg több kisebb szervezetből Nagy-Britannia Kommunista Pártja. A II. világháború előtt sztrájkokkal és sokszor fasisztákkal, illetve rendőrökkel vívott utcai harcokba torkolló demonstrációkkal hívta fel magára a figyelmet. A háború végére valódi politikai erővé vá

Hitler saját használatára szánták a nácik által elrabolt Cranach festményt

Elárverezik idősebb Lucas Cranach (1472-1553) német festő egy nácik által elkobzott portréját, amelyet 2017-ben, csaknem nyolcvan év után jutattak vissza az egykori tulajdonosainak leszármazottaihoz.

„Együtt volt vagy hatvan magyar és nem volt semmi pártoskodás” – kik utaztak Trianonba?

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:52 Kultúra 

1918 októberétől kezdve minden magyar kormány készült a párizsi békekonferenciára. Végül csak az ellenforradalom győzelme után, a szövetségesek nyomására létrejött, ún. koncentrációs kormány kapott meghívást. A küldöttség tagjai számára a konferencia mind karrierjüket, mind világlátásukat meghatározó tapasztalattá vált. Zeidler Miklós az…

Mindenben kiszolgálta a megszálló németeket a „magyar Quisling”, Sztójay Döme

Múlt-kor
-
  Tegnap 09:56 Kultúra 

72 éve, 1946. március 22-én a budapesti népbíróság háborús bűnösként golyó általi halálra ítélte Sztójay Dömét, aki Magyarország 1944. március 19-i megszállása után lett miniszterelnök. Sztójay, aki 1944. március 22-től állt a kormány élén, s a külügyminisztériumot is vezette, a megszállókat szolgálta ki.

Egy király halála – ilyen volt Martin Luther King utolsó 365 napja

Múlt-kor
-
  18.03.21 19:28 Kultúra 

Élt egy ember a XX. század közepén, akinek a pozitív megítélése halála után több évtizeddel is világszerte kikezdhetetlen. Ennél a Nobel-békedíjas férfinál talán senki sem tett többet az USA-ban az emberi jogokért és az emberek közti egyenlőségért. Az Egy király halála című könyvben, a bestseller szerző és díjnyertes médiaszereplő, Tavis Smiley…

4000 éves sumér kikötőt találtak Dél-Irakban

Múlt-kor
-
  18.03.21 18:42 Kultúra  Irak

Egy olasz és iraki régészekből álló csapat egy hozzávetőlegesen 4 ezer éves sumér kikötő maradványaira bukkant Mezopotámiában. A régészeti szenzáció és a számos lelet különleges bepillantást engedhet majd a világ legősibb civilizációjába.

A 19. századi angol kórházakba csak azt engedték be, akinek volt pénze saját temetésére

Múlt-kor
-
  18.03.21 17:05 Kultúra 

A kora 19. századi Anglia kórházai – hasonlóan a más iparosodó országokban találhatókhoz – a tetvek és a halálos fertőzések melegágyai voltak, és a sokszor a nyilvánosság által megtekinthető műtőasztalra kerülők közül messze nem mindenki élte túl a procedúrát.

A weimari nagyherceg annyira megkedvelte Bachot, hogy csak négyhetes szobafogság után engedte el

Múlt-kor
-
  18.03.21 14:57 Kultúra  Hollandia Fesztiválok

333 éve, 1685. március 21-én született Eisenachban Johann Sebastian Bach, minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. Bach az opera kivételével minden műfajban alkotott, kedvencei a korálok, a kánonok és a fúgák voltak.

Előkerültek a USS Juneau roncsai, amelynek fedélzetén vesztette életét az öt Sullivan-testvér

Múlt-kor
-
  18.03.21 13:12 Kultúra 

A napokban újabb, a 2. világháború idején elsüllyedt hadihajó roncsaira bukkant a Paul Allen vezette expedíció. Ezúttal a guadalcanali tengeri csatában hullámsírba szállt USS Juneau-nak akadtak nyomára, amely többek között arról is híres, hogy ezen szolgált az öt fiatal Sullivan-testvér, akiknek tragikus története megrázta Amerikát.

Akár a mások által eldobott szemetet is képes volt műalkotássá formálni Joan Miró

Múlt-kor
-
  18.03.21 12:06 Kultúra  Kiállítás

A világhírű Joan Miró katalán festő, grafikus, szobrász és keramikus (1893-1983) több, a nagyközönség számára eddig ismeretlen szobrát is bemutatják azon az észak-spanyolországi Santanderben nyílt kiállításon, amely a művész teljes szobrászati munkásságáról ad áttekintést.

Németország visszaadta Mexikónak a fából faragott elrabolt olmék szobrokat

Múlt-kor
-
  18.03.21 11:07 Kultúra  Mexikó

Két ritka, több mint háromezer éves, fából készült olmék szobrot kapott vissza Mexikó a német hatóságoktól. A mexikói nemzeti antropológiai és történeti intézet keddi közlése szerint a két szobrot a bajor állami archeológiai gyűjteményben őrizték eddig.

A középkori Fekete Párduc: Musza mansza, a Mali Birodalom ura volt a valaha élt leggazdagabb ember

Múlt-kor
-
  18.03.21 11:02 Kultúra 

A Marvel-képregények óriási fiktív univerzumából merítő legújabb mozifilm, a Fekete Párduc főhőse, T'Challa nem csupán Wakanda királya, hanem a leggazdagabb szuperhős is egyben. Habár a ma élő leggazdagabb ember címéért folyó verseny többnyire dollármilliárdos vállalatvezetők között zajlik, a történelem valaha élt leggazdagabb embere,…