Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 48 hír

A lottófőnyeremény se lett volna elég Monet remekének megvásárlásához

Múlt-kor
-
  Tegnap 19:40 Kultúra

Monet Le bassin aux nymphaés (Tavirózsás medence) című képe 31,8 millió dollárért (9 milliárd forintért) kelt el a Christie’s impresszionista és modern festészeti aukcióján vasárnap New Yorkban – számolt be róla az artnewspaper.com művészeti portál. Az aukció teljes bevétele 279,2 millió dollár (80 milliárd forint) volt, amely a tavalyi…

Hazafiak vagy hazaárulók? Vlaszov tábornok és az Orosz Felszabadító Hadsereg története

Múlt-kor
-
  Tegnap 18:58 Kultúra

A második világháború során számos nemzet, illetve nemzetiség fiai közül kerültek ki a Harmadik Birodalom katonái, akik különféle indokok, illetve ürügyek mentén öltötték magukra a Wehrmacht vagy az SS egyenruháját. Talán a legegyedibb esetek közé tartozik az úgynevezett Orosz Felszabadító Hadseregé, amely kommunistaellenes…

Vádemeléssel folytatódott az ellopott Lennon-naplók ügye

Vádat emelt hétfőn a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberé

„Ahol a harcias nemzet lelkülete megszelidül” – így alakult meg hazánk legrégebbi egyeteme

383 éve, 1635. november 13-án nyitotta meg kapuit Nagyszombatban (ma Trnava, Szlovákia) a Pázmány Péter esztergomi érsek által alapított egyetem, a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) elődje.

Feltárul az Aranycsapat „spanyol korszaka” Barcelonában

A magyar labdarúgás aranykorának, az Aranycsapatnak, valamint Puskás Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán spanyolországi sportsikereinek emléket állító nagyszabású kiállítást nyitottak meg ünnepélyesen a Katalán Testnevelési Egyetemen (INEFC) hétfő este Barcelonában.

Mítosz és valóság – milyen volt a valódi Kleopátra?

Múlt-kor
-
  Tegnap 12:59 Kultúra

A Nílus királynője néven is ismert VII. Kleopátra Philopatór az ókori Egyiptom utolsó és egyik legismertebb uralkodója volt. Alakja köré számos hiedelem szövődött az évszázadok során, amelyek azonban nem feltétlen illeszkednek a történelemtudomány álláspontjához.

Albert Einstein elfeledett fia pszichiáternek készült, végül maga került szanatóriumba

Múlt-kor
-
  Tegnap 11:49 Kultúra

Albert Einstein a történelem egyik leghíresebb tudósa, neve pedig a mindennapokban a zsenialitással vált rokonértelművé. Annak ellenére azonban, hogy szinte mindenki hallott már a nagy nevű fizikusról, kevesen ismerik fia, Eduard Einstein tragikus sorsát.

Többféle elmélet is létezik a szendvics feltalálásáról

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:52 Kultúra

John Montagu, vagyis Lord Sandwich nevét egy étel tette halhatatlanná, pedig felfedező utakat támogatott, és annak idején róla nevezték el a mai Hawaii-szigeteket is. Legendák szólnak arról, miért és hogyan találta fel a szendvicset, amelynek első formája két pirított kenyér közé tett hússzelet volt.

Félszáz rabszolgát tartott és benszülött hercegnőt vett feleségül a magyar kalandor

Múlt-kor
-
  Tegnap 09:42 Kultúra

Igencsak kalandos életet élt Magyar László. A többnyire rabszolgaszállító hajókon szolgáló, fiatal tengerésztisztként az egész világot bejárta, amikor a Magyar Tudós Társaság támogatását kérte egy brazíliai felfedezőúthoz. Kétszáz éve, 1818. november 13-án született Magyar László Afrika-kutató, utazó, földrajzi író, akadémikus.

A reformkor egyik legnagyobb győzelme volt a magyar nyelv hivatalossá tétele

174 éve, 1844. november 13-án szentesítette az uralkodó a magyar államnyelvről szóló törvényt. November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem a magyar nyelvre, kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapjára irányuljon.

Becsületéért küzdött az első világháború utolsó percében elesett katona

Múlt-kor
-
  18.11.12 19:01 Kultúra

 Az első világháború végét jelentő, 1918. november 11-ei fegyverszünet aláírása és életbe lépése között eltelt hat óra csaknem 3000 katona életébe került – az utolsó egy amerikai volt, aki az utolsó percben esett el.

Már a buddhista barlangtemplomok replikáját is képesek előállítani a 3D nyomtatók

Múlt-kor
-
  18.11.12 16:53 Kultúra Kína

Háromdimenziós nyomtatási technológiát alkalmazva készítették el az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő ősi kínai buddhista barlangtemplomok, az 1500 éves Jünkang-barlangok egyikének mását Pekingben.

Keresztalakú arany ereklyetartóra bukkantak a középkori Bolgár Birodalom fővárosában

Múlt-kor
-
  18.11.12 14:56 Kultúra

Egy ritkaságszámba menő, 800 éves arany ereklyetartó mellkeresztet találtak egy nemrég feltárt középkori templom maradványai közt a bulgáriai Veliko Tarnovóban.

A kora középkor embere sokkal egészségesebb volt a leszármazottainál

Múlt-kor
-
  18.11.12 13:00 Kultúra

Az 5-10. század között eltelt időszakot a mindennapokban gyakran illetjük a „sötét középkor” elnevezéssel és gyakran gondolunk rá úgy, mint amikor pusztító betegségek és éhínségek tizedelték Európa lakosságát. Egy közelmúltban lezárult kutatás azonban ennek épp az ellenkezőjét bizonyította.

Így ért véget az első világégés

Múlt-kor
-
  18.11.12 11:52 Kultúra Németország

Száz éve, 1918. november 11-én írta alá a vereségét elismerő Németország a franciaországi Compiegne közelében, egy vasúti kocsiban a fegyverszünetet az antanthatalmakkal, ezzel véget ért a négy évig tartó első világháború.