Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 59 hír

Túlságosan élethűre sikerült 1938-ban egy marslakók támadásáról készült rádióműsor

Múlt-kor
-
  Ma 13:54 Kultúra

„Szent ég, valami előtekergőzik az árnyékból, mint egy szürke kígyó (…) Olyan nagy, mint egy medve, és csillog, mint a nedves bőr” – rémüldözött 1938. október 30-án este több millió amerikai füle hallatára Carl Phillips, a New Jersey-beli Grovers Mills farmra becsapódott, cilinder alakú tárgyból kimászó űrlényekről tudósító rádiós.  

Amikor fából készült bombázókkal szabadított ki francia foglyokat a brit légierő

Múlt-kor
-
  Ma 13:09 Kultúra

A második világháború nem szűkölködött különleges akciókban. A Jerikó hadművelet ezek közé tartozott. Az Amiens-ben raboskodó francia ellenállók kiszabadítása, vagy legalábbis annak megakadályozása, hogy a Gestapo érdemi információhoz jusson tőlük, fontos céllá vált a készülődő D-nap előtt. Ennek elérését végül a Brit Királyi Légierőre…

Wenckheim Stefánia nevét fogja viselni a gyulai Almásy-kastély felújított szárnya

December 7-ig befejeződik a gyulai Almásy-kastély mellékszárnyának felújítása, ahol rendezvényteret, bálteremet, gasztrotörténeti teret és csemegetárat alakítanak ki. A szárnyat a képviselő-testület csütörtöki döntése értelmében gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról nevezik el.

Nem zárható ki, hogy Nagy Sándor szerepet játszott édesapja megölésében

Múlt-kor
-
  Ma 10:50 Kultúra

III. Alexandrosz makedón király, azaz Nagy Sándor alakja az ókor óta a történelem egyik legnagyobb hódítójaként ismert, miután a Balkán-félszigetről egészen a mai Pakisztán területéig vezette seregeit. Az sem ismeretlen, hogy a meglehetősen lobbanékony – és ennek tetejében még borgőzös dorbézolásairól is híres – hadvezér sokakat…

1956 történetét bemutató röplapokból készült adatbázis

1956-os röplapokból és szöveges plakátokból állított össze ingyenesen hozzáférhető digitális adatbázist az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) - közölte az intézmény az MTI-vel csütörtökön.

A schwechati magyar vereséggel végleg elveszett a remény a forradalmi Bécs számára

Múlt-kor
-
  Ma 08:36 Kultúra

172 éve, 1848. október 30-án zajlott a schwechati csata, amikor a Móga János vezette magyar haderő megütközött Windischgrätz csapataival, s vereséget szenvedett. Másnap elesett a forradalmi Bécs.

Talicskával indította be a trónörökös a cári Oroszország egyik legnagyobb vállalkozását

Múlt-kor
-
  Tegnap 18:45 Kultúra

Az orosz-japán háború alatt a cári hadvezetés igen kényelmetlen helyzetbe került. A távol-keleti hadszíntéren zajló háború megvívásához ugyanis rengeteg ellátmányra volt szükség. Az utánpótlás szempontjából rendkívül fontos szerepet játszó transzszibériai vasútvonalon azonban a Bajkál-tónál akadozott a szállítás. A vasúti kocsikat itt ugyanis…

Több mint másfél évtizeddel megtalálásuk után kerültek haza II. Rákóczi Ferenc hamvai

114 éve, 1906. október 29-én érkezett meg az a különvonat Kassára, amely II. Rákóczi Ferencnek és bujdosótársainak Törökországban eltemetett földi maradványait szállította. Az uralkodói engedélyezéstől több mint két esztendő telt el - olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár oldalán.

A német háborús kudarcokkal vált egyre fontosabb szereplővé Joseph Goebbels

Múlt-kor
-
  Tegnap 15:54 Kultúra

123 éve, 1897. október 29-én született Joseph Goebbels, a német Harmadik Birodalom propagandájának irányítója. Haláláig vezetett naplója a korszak különleges dokumentuma, fényt vet gondolkodásmódjára, a náci vezetők viszonyaira, Hitler terveire.

Visszafelé sült el Egyiptom brit-francia inváziója 1956-ban

64 éve, 1956. október 29-én robbant ki a hidegháború egyik legkomolyabb krízise, a szuezi válság néven ismert nemzetközi fegyveres konfliktus, a második arab-izraeli háború. A szuezi válság elterelte a világ figyelmét az éppen akkor zajló magyar forradalomról és szabadságharcról.

Először bukkantak bizonyított Napóleon korabeli francia katonai táborra Ausztriában

Az első bizonyított Napóleon korabeli francia katonai tábor maradványait fedezték fel Alsó-Ausztriában, a bécsújhelyi járásban fekvő Felixdorf településen.

Korai keresztény templom maradványai kerültek elő Izrael északi részén

Korai, 400 körül épített keresztény templom maradványaira bukkantak Észak-Izraelben - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerdán.

Barátból családtaggá váltak a házi kedvencek a kisállattemetők sírkövei alapján

A háziállatokhoz való viszonyulás változásairól és társadalmi megítéléséről mesélnek a Nagy-Britanniában immár több mint száz éves múltra visszatekintő kisállattemetők sírkövei - derül ki egy új tanulmányból.

A fogyatékkal élőkön próbálták ki először a holokauszt során alkalmazott módszereket a nácik

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:59 Kultúra

A náci hatóságok a holokauszt előtt és alatt is működtettek egy jelentős, de kevésbé ismert tömeggyilkossági programot, amely a felügyeletük alá tartozó egyik legkiszolgáltatottabb csoportot vette célba: a fogyatékkal élőket.

Leégett a Kárpátaljáról Prágába átszállított 17. századi fatemplom

Múlt-kor
-
  Tegnap 09:51 Kultúra

Leégett szerdán Prágában a Szent Mihály-fatemplom, amelyet 1929-ben vittek az akkor Csehszlovákiához tartozó Kárpátaljáról a fővárosba az államalapítás 10. évfordulója alkalmával.