Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 49 hír

Boszorkányság, hűtlenkedés és vérfertőzés vádjával ítélték halálra Boleyn Annát

Múlt-kor
-
  Ma 10:13 Kultúra

487 éve, 1533. január 25-én kötött házasságot hivatalosan VIII. Henrik angol király és második felesége, Boleyn Anna. A tragikus sorsú királyné életét számos regény, film, színmű és komoly történeti munka is taglalja.

Gigászi bércek és hódítóik százéves fotókon – ilyen volt a hegymászás régen

Múlt-kor
-
  Ma 08:29 Kultúra

A hegyek a természeti képződmények királyai. Égbetörő csúcsaik és grandiózus méreteik miatt az ember sokáig szakrális és spirituális jelentőséggel ruházta fel az elérhetetlennek és kegyetlennek tűnő ormokat. Ennek ellenére a hegymászás szinte egyidős a finomabban megmunkált eszközök megszületésével: a kötél, a jégcsákány és…

Megkezdődött az elsüllyedt Szőke Tisza kiemelése

Elkezdődött a legnagyobb Magyarországon épült lapátkerekes gőzös, a 2012-ben elsüllyedt Szőke Tisza roncsainak kiemelése csütörtökön reggel Szeged-Tápén.

Gyártója a bukástól félt, néhány hét alatt óriási sikere lett az első dobozos sörnek

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:02 Kultúra

„A sörfőzők nem kérték. A fogyasztók álmodni sem mertek róla. Az üveggyártók el sem hiszik.”  Így kezdődik a Fortune üzleti magazin 1936. januári, az egy évvel korábban, 1935. január 24-én piacra dobott dobozos sörről szóló cikke.

Hallhatóvá vált egy háromezer éves egyiptomi múmia hangja

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:06 Kultúra

Kutatóknak sikerült életre kelteni egy háromezer éves egyiptomi múmia hangját: háromdimenziós nyomtatással, képalkotó eljárással és egy elektronikus gégefővel újraalkották a múmia hangképző szervének nagy részét.

Kubában, katonai megfigyelőként szokott rá a szivarra és a sziesztázásra Churchill

55 éve, 1965. január 24-én halt meg Sir Winston Leonard Spencer Churchill, a múlt század egyik legnagyobb politikusa, brit miniszterelnök és irodalmi Nobel-díjas történetíró. A történelem legnagyobb állami temetését kapta, amelyen 112 nemzet vezetői képviseltették magukat.

Újszülöttként szülei vagyonát is megmentette Modigliani

Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász 1920. január 24-én, alig 36 évesen halt meg. Életében szegénység volt osztályrésze, a siker csak halála után adatott meg neki, alkotásai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.

Ifjúkorában édesapja halálra ítélte Nagy Frigyest, helyette azonban legjobb barátját végezték ki

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:15 Kultúra

308 éve, 1712. január 24-én született II. Frigyes, Poroszország harmadik királya. A porosz nagyhatalmi állást megalapozó, a hétéves háborúban egész Európa ellen egyedül harcoló és végül diadalmaskodó királyt a propaganda rendszertől és ideológiától függetlenül állította példaképül a német nép elé.

Örömteli pillanat szomorú szentekkel, avagy miért fekszik az újszülött Jézus a hideg földön?

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:37 Kultúra

Nagy jelentőségű művészeti esemény bolygatta fel 1483. május 28-án a firenzei polgárok életét. Flandriából a tengeren keresztül megérkezett Hugo van der Goes Jézus születését ábrázoló impozáns méretű szárnyas oltára. Szicíliát is érintve az Arno folyón jutott fel Firenzébe. Itt tizenhat férfi szállította a Santa Maria Nuova kórház Sant’ Egidio…

A Metropolitan Opera statisztájából lett hollywoodi rendező George Cukor

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:36 Kultúra

37 éve, 1983. január 24-én halt meg George Cukor, Hollywood aranykorának magyar származású Oscar-díjas rendezője, akinek My Fair Lady című munkája minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje.

Üveggé változtatta egy szerencsétlen lakos agyát a Vezúv ókori kitörése

A mai Nápoly városa mellett található Vezúv vulkán Kr. u. 79-ben történt kitörése, amely elpusztította Pompeji és Herculaneum római városait, olyan extrém hőmérsékletekkel járt, hogy egy áldozat agyát üveggé változtatta – állítja egy friss tanulmány.

Már a kezdettől fogva kudarcra volt ítélve Kállay Miklós egyensúlyozó politikája

Múlt-kor
-
  20.01.23 16:29 Kultúra

133 éve, 1887. január 23-án született Kállay Miklós egykori miniszterelnök, aki a második világháború idején, 1942 és 1944 között állt a kormány élén. Kállay az addigi egyoldalú német orientáció mellett megpróbált nyitni az angolszászok felé, a köznyelvben Kállay-kettősnek nevezett "hintapolitika" kudarcát Magyarország német megszállása tetőzte be.

Társuralkodó feleségével új korszakba vezette az Ibériai-félszigetet Aragóniai Ferdinánd

Múlt-kor
-
  20.01.23 15:36 Kultúra

504 éve, 1516. január 23-án halt meg II. Ferdinánd aragóniai király, aki Kasztíliai Izabellával kötött házassága révén az egységes Spanyolország első uralkodója volt. Utóda lánya, Őrült Johanna és Fülöp fia, I. Károly lett, aki V. Károly néven német-római császár is volt.

Mentális betegségét próbálta kifejezni híres önarcképével Van Gogh

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.

A nagyhatalmak között őrlődő Erdély belső harcainak áldozatává vált Kemény János

Múlt-kor
-
  20.01.23 13:42 Kultúra

358 éve, 1662. január 23-án  esett el a nagyszöllősi csatában a török és erdélyi ellenfelei ellen harcoló Kemény János erdélyi fejedelem, író. Átélte Erdély fénykorát, és részese volt a hanyatlás kezdetének. Önéletírása, amelyben a magyar irodalomban elsőként alkalmazta szervesen és rendszeresen az anekdotát, a magyar barokk próza jelentős…