Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 55 hír

Kit titulált „rögeszmés, degenerált szexuális késztetésű kandúrnak” J. Edgar Hoover FBI-igazgató?

Múlt-kor
-
  Tegnap 12:54 Kultúra

Vajon Albert Einsteint? Esetleg Joseph McCarthy szenátort? Vagy Martin Luther Kinget? Ehhez hasonló, különleges történelmi kérdések százai várják Önt és társait a Múlt-kor történelmi magazin egyedi fejlesztésű, kvízalapú társasjátékában.

A budapesti olimpiát is keresztülhúzta a szarajevói merénylet

Múlt-kor
-
  Tegnap 12:06 Kultúra

„A béke vagy te, Sport” – fogalmazta meg líraian az olimpiaeszmét Óda a sporthoz című költeményében báró Pierre de Coubertin, a modern kori játékok életre hívója. A derék francia úgy vélte, ha a gyakorlatilag folyamatos háborúzással zajló ókorban sikerült letenni a fegyvereket az olimpiák idejére, miért ne történhetne meg ugyanez egy sokkal…

Törékeny egészsége miatt Modigliani kénytelen volt felhagyni a kimerítő szobrászattal

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:38 Kultúra

136 éve, 1884. július 12-én született Amedeo Modigliani olasz avantgárd festő, szobrász. Jóllehet szobrászattal is foglalkozott, mégis gyengédségről, érzékenységről tanúskodó finom portréiról ismert, amelyek éles ellentétben állnak heves természetével, vad dorbézolásaival.

A reformátusokat és a katolikusokat egyaránt ingerelte Erasmus „középutassága”

Múlt-kor
-
  Tegnap 09:38 Kultúra

Rotterdami Erasmus, a 16. század humanista mozgalmának meghatározó egyénisége, a keresztény egység utolsó „közvetítője”, az utolsó nagy latin stiliszta 484 éve, 1536. július 12-én halt meg. Életműve előtt tisztelegve kapta az Erasmus nevet az Európai Unió 1987-ben elindított felsőoktatási programja.

Tragédiák sora vezetett a Hunyadi-dinasztia bukásához

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:39 Kultúra

Aligha akad a magyar történelemben még egy család, amelyet olyan egyértelmű tisztelet övezne, mint a Hunyadiakat. E tisztelet kortól és politikai rendszerektől függetlenül állandónak tekinthető, és ugyanúgy jellemzi a közvéleményt, mint a hivatásos történészeket.

Jászai Mari is elhagyta a legpechesebb magyar költőt

Múlt-kor
-
  20.07.11 12:34 Kultúra

131 éve, 1889. július 11-én halt meg Reviczky Gyula költő, író. Reviczkyt az impresszionista, szimbolista költészet előfutárának tekinti az irodalomtörténet. Ady, Juhász Gyula, Kosztolányi, és általában a Nyugat körének kedves költője volt.

A békefenntartók szeme láttára hurcolták el lemészárolni a civileket Srebrenicánál

25 éve, 1995. július 11-én és a következő napokban követték el a modern kori európai történelem egyik legsúlyosabb vérengzését: a boszniai polgárháborúban a szerb erők Srebrenica városának környékén több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le.

Csak néhány órával George Gershwin halála előtt derült ki, hogy agydaganata van

Múlt-kor
-
  20.07.11 10:36 Kultúra

83 éve, 1937. július 11-én halt meg George Gershwin amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája, aki hidat épített a "klasszikus" és a "népszerű", a "fekete" és a "fehér" zene között.

Magyar királykoronázás dekoratőre is volt a jellegzetes festményeiről ismert Giuseppe Arcimboldo

Múlt-kor
-
  20.07.11 09:35 Kultúra

Ma már a 16. század legnagyobb festői között emlegetik a 425 éve, 1593. július 11-én elhunyt Giuseppe Arcimboldót, akit felfedezésekor a szürrealizmus és a dadaizmus előfutáraként ünnepeltek.

Las Vegas-t 35, Disneylandet 59 évvel előzte meg a lágymányosi Konstantinápoly, Buda szórakoztató-negyede

Múlt-kor
-
  20.07.11 08:33 Kultúra

Európa legnagyobb vigalmi negyedét a pesti éjszakából meggazdagodó Somossy Károly, az „élet császára” építtette 1896-ban. Konstantinápoly Duna-parti másolatának bazári bevételei azonban fél év elteltével elapadtak a türelmetlen uzsorások és a rendszeres szúnyogtámadások miatt-, így a revüigazgató csakhamar csődbe ment. A lágymányosi…

Tehetségével és nyelvérzékével tört magának utat Egyiptom színészlegendája, Omar Sharif

Múlt-kor
-
  20.07.10 14:59 Kultúra

Öt éve, 2015. július 10-én hunyt el Kairóban Omar Sharif egyiptomi film- és televíziószínész, az Arábiai Lawrence (1962), a Doktor Zsivágó (1965) és számos más híres alkotás meghatározó szereplője. Hosszú karrierje alatt egyfajta karakterszínésszé vált, tehetségének és nyelvtudásának köszönhetően a nyugati filmekben szinte bármilyen „külföldi”…

Fontos új információkkal szolgálnak Hitler műkincsfelügyelőjének naplói

Múlt-kor
-
  20.07.10 13:59 Kultúra

Hitler megbízottjának naplói új információkkal szolgálnak a nácik által elkobzott műkincsekről. Kutatók Hans Posse öt naplóját fejtették meg és digitalizálták - közölte csütörtökön a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum.

Halálesettel is járt a francia titkosszolgálat példátlan merénylete a Greenpeace ellen

Múlt-kor
-
  20.07.10 12:57 Kultúra

35 éve, 1985. július 10-én süllyesztették el a francia titkosszolgálat (DGSE) emberei az új-zélandi Auckland kikötőjében horgonyzó Rainbow Warrior Greenpeace-hajót, amely a szervezet egy csoportját segítette a Mururoa korallzátonynál tervezett francia atomkísérlet akadályozásában.

Mégsem módosítanak a Hitler szülőháza előtti emlékkövön az átépítés során

Múlt-kor
-
  20.07.10 11:41 Kultúra

Az osztrák kormány által felkért jeles szakértők javaslata ellenére nem helyezik máshová az Adolf Hitler braunaui szülőháza előtt a háború és a fasizmus veszélyeire figyelmeztető emlékkövet, és a feliratát sem egészítik ki úgy, hogy az utaljon az osztrák társadalom felelősségére a nácizmusban - döntött a Braunau am Inn-i községtanács…

„Az utolsó előtti aranyágacska” – így élt a tragikus sorsú IV. Kun László

Múlt-kor
-
  20.07.10 10:59 Kultúra

A Bihar megyei Körösszeg váránál napra pontosan 730 évvel ezelőtt gyilkosság áldozata lett az utolsó előtti Árpád-házi királyunk, IV. László. A fiatalon, mindössze 28 éves korában életét vesztő uralkodó a magyar történelem egyik legérdekesebb és legszínesebb királya volt. László tízévesen került a trónra, regnálásának első éveiben azonban el…