Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 30 hír

A fiatalkori baráját is lelőtte a „terror arkangyala“, hogy bizonyítsa, mennyire a forradalomnak él

Múlt-kor
-
  Ma 08:41 Kultúra

Kétszázötvenkét éve, 1767. augusztus 25-én született Louis Antoine Leon de Saint-Just francia forradalmár, a jakobinus diktatúra egyik vezetője. A terror híveként számtalan embert küldött a nyaktiló alá, mígnem a sors fordultával az ő feje is a porba hullt.

Jegygyűrű a főváros szerelmeseinek – a budapesti hidak viszontagságos története képekben

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:02 Kultúra

Budapest egyik leglátványosabb része kétségkívül a Duna-part, ami nem csak a víztükörnek, de a felette húzódó hidaknak is köszönhető. Ma már furcsa elképzelni szeretett fővárosunkat hidak nélkül, melyek azóta a városkép szerves részét képezik. Az első állandó hidunkat Széchenyinek köszönhetjük, aki annak megépítését kulcsfontosságúnak…

Apokaliptikus jelenetek játszódtak le Pompeji utcáin a Vezúv kitörése után

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:29 Kultúra

1940 éve, 79. augusztus 24-25-én a Vezúv kitörése egy nap alatt elpusztította a 11 ezer fős Pompeji virágzó városát. Pompeji végóráit ifjabb Plinius történetírói munkájából ismerjük: „Csak a férfiak üvöltését és a nők és gyermekek sikítozását hallottam. Az emberek a szüleik, gyermekeik vagy hitvesük után kiáltoztak...”

Királyi kegyelem mentette meg a fővesztéstől a magyar nyelvet megújító Kazinczy Ferencet

Múlt-kor
-
  19.08.23 14:55 Kultúra

188 éve, 1831. augusztus 23-án hunyt el Kazinczy Ferenc költő, író, műfordító, irodalomszervező, a magyar nyelvújítási mozgalom vezéralakja. Fő törekvése továbbra is a magyar nyelv megújítása, gazdagítása, a költői stílus fejlesztése volt.

Évtizedekig tagadott, titkos záradékban osztotta fel fél Európát Hitler és Sztálin

80 éve, 1939. augusztus 23-án írta alá Moszkvában Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi népbiztos és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter a szovjet-német megnemtámadási szerződést, melynek titkos záradéka évtizedekre meghatározta Kelet-Európa sorsát.

Felkavaró könyv jelent meg Márton Áron erdélyi püspök lehallgatási jegyzőkönyveiről

Márton Áron gyulafehérvári római katolikus püspök lehallgatási jegyzőkönyveit feldolgozó könyvet mutattak be csütörtökön a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Megtalálták Kati Horna magyar származású mexikói fotográfus elveszettnek hitt archívumát

Egy spanyol történész megtalálta Kati Horna magyar származású mexikói fotográfus elveszettnek hitt archívumát. Az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak - közölte csütörtökön az El País című spanyol napilap.

Az őrült király, aki éjjelente járta birtokait, nappal pedig aludt

Múlt-kor
-
  19.08.23 08:37 Kultúra

Az uralkodóházak sarjai között nem ment ritkaságszámba az őrültség vagy a gyengeelméjűség. Az elmebetegség a bajorországi Wittelsbachokat is generációkon keresztül sújtotta. Így volt ez II. Lajos bajor királlyal is, aki rokonságban állt Wittelsbach Erzsébettel, Ausztria császárnéjával, Magyarország királynéjával, Ferenc József feleségével. II.…

Huszártalálkozó lesz a hétvégén Nyíregyházán

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón a hétvégén a szabolcsi megyeszékhelyen.

A „rózsák háborúja” úgy megritkította az angol nemességet, hogy véget ért a feudális korszak

Múlt-kor
-
  19.08.22 14:21 Kultúra

534 éve, 1485. augusztus 22-én zajlott le Angliában a „rózsák háborújának” véget vető bosworthi csata. A csatában életét vesztette III. Richárd is, ő volt az utolsó angol király, aki ütközetben esett el. A trónra legyőzője, a Tudor dinasztiát megalapító VII. Henrik lépett, az ő utódai 116 évig uralkodtak Anglia és Wales felett.

Véres mészárlás Virginiában: a napfogyatkozás inspirálta rabszolgafelkelés

Múlt-kor
-
  19.08.22 13:02 Kultúra

A hold fekete korongként takarta el a napot, amelynek izzó karimája lángoló gyűrűként ölelte körbe a vészjósló, sötét holdat. A napfogyatkozás végítéletszerű látványát, amely 1831 februárjában feltűnt Virginia egén, Nat Turner egy égi üzenetként értelmezte: elérkezett az idő egy véres, mindent átformáló lázadás kirobbantására.

Miért kapott jelképesen 300 botütést I. Szulejmán szultán?

Múlt-kor
-
  19.08.22 12:30 Kultúra

Vajon azért, mert elfelejtette levetni cipőjét egy mecsetben? Esetleg mert eltulajdonított egy káposztaföldet? Vagy mert feleségül vette szláv származású ágyasát? Ehhez hasonló, érdekes történelmi kérdések százai várják Önt és társait a Múlt-kor történelmi magazin egyedi fejlesztésű, kvízalapú társasjátékában.

Inka kislány 500 éves múmiáját kapta vissza Bolívia

Múlt-kor
-
  19.08.22 11:21 Kultúra

Inka kislány 500 éves múmiáját kapta vissza Bolívia 129 évvel azután, hogy a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak ajándékozták. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissen fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szakértők szerint az inka…

Jelentősen romlott az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

Múlt-kor
-
  19.08.22 10:03 Kultúra

Az első, 1912-es útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Maradéktalanul igyekezett alávetni a német céloknak Magyarországot Sztójay Döme

Múlt-kor
-
  19.08.22 08:41 Kultúra

73 éve, 1946. augusztus 22-én végezték ki Sztójay Dömét, aki Magyarország 1944. március 19-i megszállása után lett miniszterelnök. Sztójay, aki 1944. március 22-től állt a kormány élén, s a külügyminisztériumot is vezette, a megszállókat szolgálta ki.