Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 40 hír

Miként gondolkodtak isteneikről a vikingek?

Múlt-kor
-
  Tegnap 18:26 Kultúra

Napjainkban a „Thor” név hallatán az emberek többségének Chris Hemsworth ausztrál színész izmos alakja jut eszébe, amint a skandináv ihletésű képregényhőst játssza a mozivásznon. A viking kori skandinávok számára a leggyakrabban a viharokkal kapcsolatba hozott isten hasonlóan csodálatra méltó lehetett tetteiért – erős erkölcsi tartásáért…

Hérodotosz által is leírt hajóroncsot találtak Egyiptomban

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:47 Kultúra

Egy vízalatti régészettel foglalkozó nemzetközi csoport pompás felfedezést tett a hajdani Thonisz-Hérakleión ókori kikötőváros mára a tengerfenéken nyugvó romjai közt: egy korábban nem látott egyiptomi hajótípusra bukkantak, amelyet eddig kizárólag Hérodotosz leírásából ismertünk.

A kora újkori „pestisdoktorok” gyakran maguk is a kór áldozatává váltak

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:27 Kultúra

A fekete halál a világtörténelem legpusztítóbb pestisjárványa volt, amely néhány év leforgása alatt mintegy 25 millió európai lakossal végzett a 14. század közepén, a kór pedig még évszázadokon át okozott járványokat. A korban kezelhetetlen és gyógyíthatatlan betegséggel szemben elkeseredett küzdelmet folytató európai városokban megjelent egy…

Bész egyiptomi isten arcát ábrázoló cserépdarabot találtak Izraelben

Perzsa kori, 2500 éves, emberi fejet mintázó cseréptöredéket találtak Jeruzsálemben a mai óváros melletti ősi Jeruzsálem, Dávid városa egyik régészeti feltárásán.

Kelta és római települések maradványaira bukkantak a leendő BMW-gyár területén

Három egykori település maradványaira bukkantak a régészek a BMW Group leendő zöldmezős beruházásának is helyet adó debreceni észak-nyugati gazdasági övezet területén - közölte az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ csütörtökön az MTI-vel.

Hogyan élték meg a katonák az első világháború végét?

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:55 Kultúra

1918. november 11-én délelőtt 11 órakor véget ért az első világháború. Németország aláírta a fegyverszüneti egyezményt, és a nyugati front lövészárkaiban elhallgatott a lövegek tüze és a géppuskák kelepelése. Erről a napról számos katona írta meg emlékeit mindkét oldalon, az alábbiakban egy igen különleges forrásból származó emlékek…

Ilyen volt Budapest a Tanácsköztársaság idejében

A magyarországi Tanácsköztársaságot pontosan száz esztendeje, 1919. március 21-én kiáltották ki. A Kun Béla nevével fémjelzett proletárdiktatúra és vörösterror időszakáról a Múlt-kor aktuális számában olvashat. A hírhedt 133 nap fenekestül forgatta fel az akkori magyar társadalmi és politikai életet. A bukás utáni zavart Kosztolányi Dezső szemlélet

A Vörös Hadsereg „tankelhárító kutyáinak” tragikus története

Múlt-kor
-
  19.03.21 14:23 Kultúra

Az első világháborúban kifejlesztett harckocsit a két világháború között átvette a világ minden nagyobb hadserege. A gyalogság által az új fegyverre a harctéren adható válaszok kifejlesztése a legkülönbözőbb irányokat vette, a Szovjetunió pedig egy egészen bizarr fegyverrel is előrukkolt.

Csaknem vakon komponálta utolsó műveit Johann Sebastian Bach

Múlt-kor
-
  19.03.21 13:52 KultúraGyőrIngatlan

334 éve, 1685. március 21-én született Eisenachban Johann Sebastian Bach, minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. Bach az opera kivételével minden műfajban alkotott, kedvencei a korálok, a kánonok és a fúgák voltak.

Születésének 90. évfordulójára új kiadásokban jelenik meg Anne Frank naplója

Anne Frank születésének 90. évfordulójára három új kiadásban adja ki az S. Fisher Kiadó az 1945-ben a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborban elhunyt lány világhírűvé vált, holland nyelven írt naplóját.

Tizennyolcadik születésnapja után tizenegy nappal végezték ki Mansfeld Pétert

Múlt-kor
-
  19.03.21 12:07 KultúraKommunista1956

Mansfeld Péter ipari tanuló, 1956-os mártírt 60 éve, 1959. március 21-én végezték ki. Neve a megtorlások kegyetlenségének jelképévé vált, a történészek ugyanakkor mind a mai napig vitatják, hogy mennyire volt tudatos forradalmár, illetve, hogy elszántsága és szembenállása a rendszerrel és az azt képviselő bírósággal, a börtönélmények…

Lovával eltemetett avar előkelő leletanyaga kerül kiállításra Zalaapátiban

A Zalaapáti környékén feltárt avar kori lovastemetkezés leletanyagát mutatják be szombaton, a Zala megyei településen.

Statáriummal és szesztilalommal kezdődött a proletárdiktatúra

Az első világháborús vereség sújtotta, elkeseredett Magyarországon száz éve, 1919. március 21-én kikiáltották a Tanácsköztársaságot, a proletariátus 133 napig fennálló diktatúráját.

Kínzás, árulás és máglyahalál: a templomos lovagrend vége

Múlt-kor
-
  19.03.20 16:24 Kultúra

Hogyan történhetett, hogy a történelem egyik leggazdagabb és legerősebb lovagrendjének tagjai beismerték egy sor kitalált bűn elkövetését, és hogyan tudta a francia uralkodó bámulatos sebességgel felszámolni a rendet?

Tilalmak és szabályok a Városliget történetében

Múlt-kor
-
  19.03.20 13:28 Kultúra

Ahogy a 19. század utolsó negyedében egyre gondozottabbá, parkjellegűvé vált az egykori Városerdő, és rohamosan növekedett használóinak száma, megoldásra váró kérdésként merült fel a telepített növényzet megvédése, mert gyakori volt a rongálás. Sokan úgy gondolták, hogy a fővárosi, közösségi tulajdonban lévő nyilvános parkban …