Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 4 hír

Az öregedésnek is lehetnek evolúciós előnyei

MTA
-
 21.03.05 00:00Tudomány

Mauro Santos, a Barcelonai Autonóm Egyetem evolúcióbiológusa Szathmáry Eörs akadémikus, igazgató meghívására, az MTA Vendégkutatói program keretében tavaly az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban (MTA Kiváló Kutatóhely) töltött néhány hónapot, ahol az evolúcióbiológia néhány kiemelt, megoldatlan problémájával foglalkozott, a…

Díszdoktori címet kapott a stockholmi Södertörn Egyetemtől Pető Andrea

MTA
-
 21.03.04 08:45Tudomány

Az MTA doktora, a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság tagja tudományos munkáiban elsősorban a sztálinista és a náci üldöztetés gender szemszögből való megközelítésével, történelmi és tudományos hátterének megvilágításával foglalkozik.

Egy piciny kristály ad új perspektívát vulkáni kitörések azonosítására

MTA
-
 21.03.03 09:19Tudomány

Mintegy 14-18 millió évvel ezelőtt a Föld legnagyobb vulkánkitörései térségünkben, a Pannon-medencében zajlottak. Ekkor alakult ki az Alpok, a Kárpátok és a Dinaridák között az a terület, ahol ma élünk. Az alatta lévő litoszféra és földkéreg elvékonyodott, ami mind a mai napig nyomot hagyott, ennek köszönhetjük hazánk geotermikus energiáját. Ez…

„Közelebb kerülni a társadalom valamennyi rétegéhez” – éves közgyűlések az MTA területi bizottságaiban

MTA
-
 21.03.02 08:19Tudomány

A tudományos gondolkodás terjesztésének és a fiatalok megszólításának fontosságáról beszélt Freund Tamás, az Akadémia elnöke az MTA regionális tudományos céljainak megvalósítását segítő, az egyes régiók tudományos életében kulcsszerepet játszó testületek február végén online megtartott közgyűlésén.