Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 16 hír

Mentalizáció lépésről lépésre, I. rész

mindset
-
  Tegnap 18:40 Életmód

A mentalizációnak kiemelt szerepe van emberi működésmódunkban. Az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy társas életünkben sikeresek lehessünk.

Solastalgia, avagy a klímakrízis mentális ára az öko-gyász

mindset
-
  Tegnap 12:09 Életmód

Hot topic-ká vált a klímaváltozás. A közösségi média hírfolyamain, a hírportálokon szinte napi rendszerességgel találkozunk a közelgő katasztrófát jósló cikkekkel, és egyre gyakrabban a most, jelen pillanatokban is történő környezeti veszteségekkel.

Csernobil: az intézményesült butaság, I. rész

mindset
-
  19.07.17 10:51 Életmód

Az HBO minisorozatának egyik lehetséges üzenete, hogy a korabeli Szovjetunió politikai rendszerének működésmódja jelentősen hozzájárult a katasztrófa létrejöttéhez és abszurd kezdeti kezeléséhez. A hibás társadalmi/irányítási rendszerből eredezteti a balesetet Aszódi Attila professzor, a magyar atomenergiaipar szakértője is.

A média- és internethasználat befolyása a lelki egészségre

mindset
-
  19.07.17 06:59 Életmód

A WHO (World Health Organization) nemrég beemelte a BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kódrendszer 11., 2022-ben életbe lépő változtatásába a mentális zavarok, azon belül is a függő viselkedéshez köthető zavarok közé a videojáték-függőséget.

A külföldre költözés és a hazatérés pszichológiai háttere

mindset
-
  19.07.16 19:44 Életmód

A kivándorlás rendkívül népszerű téma az utóbbi időben, nemcsak a politikai és gazdasági szakemberek körében, hanem egyre inkább a mindennapi életünkben is. Szinte minden magyar családban akad egy családtag, távoli rokon vagy éppen barát, aki valamilyen oknál fogva külföldre költözött, rövidebb vagy hosszabb időre.

„Súlyos” előítéleteink és hiedelmeink, I. rész

mindset
-
  19.07.16 16:10 Életmód

A nyugati kultúrában és társadalomban az elhízás negatív attitűddel jár együtt, mely megjelenését a kutatók már óvodáskorban kimutatták. A kultúránkra jellemző szépségideál és a társadalom „az vagy, amit megeszel” felfogása nagy mértékben befolyásolja a szociális megítélést.

Cotard-szindróma – avagy egy ritka pszichiátriai betegség kórisméje

mindset
-
  19.07.15 19:54 Életmód

Élőhalott. Talán ezzel a kifejezéssel lehetne leírni legegyszerűbben ezt a ritka, nem mindennapi, komplex, és a mai tudomány számára még sok tekintetben fel nem tárt kórállapotot, melynek számos aspektusát, előfordulásának gyakoriságát, a hátterében álló biológiai okait, kezelésének hatékonyságát csupán esettanulmányok beszámolói…

Táborozó gyerekek és nemzetközi konfliktusok – a Rablóbarlang kísérlet valódi története, III. rész

mindset
-
  19.07.15 05:51 Életmód

Az elmúlt években sorra lepleződnek le az amerikai szociálpszichológia széles körben ismert, kanonizált kísérletei. Súlyos kétségek merültek fel a gyakran idézett „áramütéses” Milgram kísérlet és a mostanában Magyarországon is többször megfordult Zimbardo „Rabok és börtönőrök” című, gyakran citált helyzetgyakorlatával kapcsolatban is.

Felnőtt önismereti táborok – mit nyerhetünk velük?

mindset
-
  19.07.14 21:08 Életmód

Egyre népszerűbbek a felnőtteknek szóló, nyári önismereti, elvonuló, csendes vagy meditációs jógatáborok, melyek a lassítást, önmagunkra reflektálást teszik lehetővé. Egy új lehetőséget kínálnak a nyaralásra azok a nyári táborok, melyek a kikapcsolódást az önfejlesztéssel kötik össze.

Miért éri meg kreatívnak lenned a mindennapokban?

mindset
-
  19.07.14 04:48 Életmód

Ha kreativitásról beszélünk, az emberek általában az értéket alkotó nagy művészekre gondolnak. Magunkat általában nem tartjuk elég kreatívnak: nem tudunk olyan szépen rajzolni, nem játszunk hangszeren, verset is legfeljebb középiskolában írtunk, de inkább ne is beszéljünk róla.

Ilyen hatással vannak ránk a fesztiválok

mindset
-
  19.07.13 21:17 Életmód

Tombol a nyár és kis hazánkban nem szűkölködhetünk magas színvonalú zenei fesztiválokban. Vajon milyen hatással vannak ránk a fesztiválok, és milyen pozitív hozadékai vannak, ha részt veszünk ezeken az eseményeken?

A mentális tréning hatása e-sportolók teljesítményére

mindset
-
  19.07.13 06:59 Életmód

Miközben a világban egyre inkább terjed az e-sport jelensége – például a 2022-es Ázsiai Játékokon az e-sport is bekerült a versenyszámok közé –, még kevés tudományos vizsgálat indult a fő pszichológiai karakterisztikumainak feltárására. Szakújságírónk arra volt kíváncsi, hogy a mentális tréning mint sportpszichológiai módszer miként fejti ki…

Nincs új a nap alatt – a plagizálás és lélektani háttere

mindset
-
  19.07.13 06:46 Cégvilág

Más emberek szellemi termékének sajátunkként való bemutatása nemcsak etikátlan, hanem bűncselekmény is, melynek jogi következményei lehetnek. Mégis az utóbbi 30 évben ugrásszerűen emelkedett a csalások száma az akadémiai életben.

Relaxáljunk bárhol, bármikor! – Az autogén tréningről röviden

mindset
-
  19.07.12 21:36 Életmód

Az autogén tréning (továbbiakban AT) a relaxációs módszerek egyike, mely során az ember magára irányuló figyelmével megtanulja főként testi érzeteit kontrollálni, és lelki harmóniát teremteni. A gyakorlatok által rövid idő alatt akár több órányi pihenéssel felérő, fiziológiailag és pszichésen is pihentető állapot érhető el.

Állat és gyermek jó barát – a kisállattartás pszichés hatásai

mindset
-
  19.07.12 12:43 Életmód

„Anyu, nekem mikor lehet egy kisállatom?” – hangzik el a nagy kérdés.