Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 15 hír

Történelembe csomagolt zuzmóherbárium

„Jesszus, de szép vagy!” – jelenti ki álmélkodva, nagyítóval a kezében a Kazinczy Ferenc Múzeum fiatal biológusa, éppen amikor az ajtón belépek. Hinni szeretném, hogy nekem címezte szavait, de realitása sokkal inkább annak van, hogy az előtte megsárgult papíron fekvő szárított zuzmóhoz intézte a dicséretet. Dobronoki Dalma éppen az 1892 és…

Tabáni Mozaik. A szolnoki Tabáni Tájház tárgykatalógusa

Magyar Múzeumok
-
  19.10.21 17:00 Kultúra

Tabáni Mozaik – ezt a címet viseli a szolnoki Damjanich János Múzeum második tárgykatalógusa. Gecse Annabella néprajzkutató és Gulyás Katalin történész egy olyan kötetet álmodtak meg, amely nemcsak a Tabáni tájház berendezését mutatja be, hanem igyekszik olvasója elé tárni azt is, milyen tárgyakkal találkozhatunk, ha belépünk egy hasonló…

Jelentős római kori pénzleletegyüttes került elő Dél-Baranyában

Leletmentés keretében több, mint 2000 darab, Kr. u. 4. századból származó pénzérme került elő 2019. október 14-én egy dél-baranyai lelőhelyen. A lelet eszmei és tudományos értéke igazán kiemelkedő.

’56 falun

Magyar Múzeumok
-
  19.10.21 10:50 Kultúra

Az 56-os forradalom falusi eseményei mellett az azt megelőző időszakot is megeleveníti a Skanzen október 23-án. Hogyan teltek a mindennapok az ötvenes években falun a drámai események árnyékában?

A britek nem akarják kiengedni az országból Joseph Wright egy festményét

A brit kormány igyekszik megakadályozni, hogy az amerikai J. Paul Getty Múzeum megvásárolja és kivigye az országból Joseph Wright (1734-1797) angol tájkép- és portréfestő egy alkotását - írja a BBC hírportálja. Helen Whately művészeti, örökségvédelmi és turisztikai ügyekért felelős miniszter átmeneti exporttilalmat vetett ki a Two Boys with…

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítását nyitották meg Stuttgartban

Magyar Múzeumok
-
  19.10.20 14:00 Kultúra

A Stuttgarti Kulturális Intézet a Petőfi Irodalmi Múzeum nagysikerű kiállítását mutatták be be Stuttgart városi fesztiválja keretében 2019. október 19-én. Szó szerint az evés-irodalom került terítékre.

Lepketárlóval bővült a pécsi időszaki Csontváry-kiállítás

Magyar Múzeumok
-
  19.10.19 16:00 Kultúra

Még bő két hónapig (december 31-éig) tekinthető meg az a tárlat a pécsi Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.), amely hét ritkán látható Csontváry-festményt mutat be a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből. A kiállításon megcsodálható Pillangók című kép mellé nemrég egy tárlót helyeztek, amelyre a festményen szereplő lepkefajok…

50 éves a Galántai Honismereti Múzeum

Magyar Múzeumok
-
  19.10.19 11:50 Kultúra

A Galántai Honismereti Múzeum 2019-ben ünnepli megalapításának 50. évfordulóját, és ebből az alkalomból a múzeum munkáját áttekintő és kiértékelő tárlatot állított össze.

Csónakokat használhattak már a neandervölgyiek is a Földközi-tenger térségében

Több tízezer évvel a korábban véltnél, már kétszázezer évvel ezelőtt is éltek neandervölgyi és más ősemberek a Földközi-tengeri Nakszosz-szigetén - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Rodolfo vándorkiállítás Pásztón

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum után második helyszínére érkezett a Rodolfo vándorkiállítás, a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye utazó tárlata.

Új múzeumdefiníció

Magyar Múzeumok
-
  19.10.18 10:00 Kultúra

A múzeumi gyakorlatok válsága vagy forradalma? Az intézményfogalom törékenysége? A definíció kényszere? Az eltérő múzeumtípusok átjárhatósága? Múzeumi kontakt- vagy konfliktuszónák kialakulása? A múzeumokkal kapcsolatos társadalmi elvárások megváltozása? Milyen folyamatok zajlanak a múzeumi világot lázba hozó nemzetközi…

Különleges római kori kocsisírra bukkantak Horvátországban

Egyedülálló, harmadik századi, római kori kocsisírra bukkantak régészek a kelet-horvátország Ójánkovác (Stari Jankovci) településen - adta hírül a Vecernji List című horvát napilap szerdán.

Araki Nobujosi kiállítása nyílt meg a Mai Manó Házban

A Japán fotográfia egyik legismertebb alkotója, Araki Nobujosi életművét áttekintő kiállítás nyílik szerdán a budapesti Mai Manó Házban, a Fotóhónap 2019 kortárs fotográfiai fesztivál keretében.

„Szobrot nekik és virágot!”

Magyar Múzeumok
-
  19.10.16 10:15 Kultúra

A Nyírség Könyvtár Alapítvány (Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) szervezésében a Nagy Háború harctéri virágainak emlékét idéző kiállítás nyílt szeptember 19-én, csütörtökön a Zempléni Múzeumban.