Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 28 hír

A mangalica és a báznai sertés története maga a történelem

Magro
-
  Ma 09:03 Állatvilág 

A mangalica és a báznai sertés a különböző leírásokban kivétel nélkül magyar eredettel rendelkezik. Magyarországon a mangalica zsírsertés az egyetlen őshonos sertésfajta, a báznait pedig mangalica kocák és berk kanok keresztezésével tenyésztették ki 1872-től, az erdélyi Báznán (ma Szeben megye). Olvassa el, hogyan alakultak ki a fajták!

Telt házas előadások voltak a Kukorica és Búza Konferenciasorozaton

Magro
-
  Ma 08:21 Gazdaság 

Nagy sikerrel, összesen 450 fő részvétele mellett ért véget a Magro.hu által szervezett II. Kukorica és Búza Konferenciasorozat: a Kaposvári Egyetemen decemberben lezajlott eseményt, idén január közepén a Hajdúság fővárosában folytatták a szervezők. A Debreceni Egyetem Mezőgazdasági Karán tartott konferenciát komoly érdeklődés kísérte a…

A precíziós termesztésé a jövő – szakmai konferencia Debrecenben

Magro
-
  Tegnap 13:03 Gazdaság 

Megfelelő vetőmag-kiválasztással, modern technológiával és energiatakarékos gazdálkodással a magyar kukorica- és búzatermelők is felvehetik a versenyt a nyugat-európai gazdálkodókkal – ezt bizonyították a Debreceni Egyetem kutatásai. A szakmai konferencia előadásain sok helyi sajátosságot és adatot mutattak be a Hajdúságból. Így látták…

Így teljesített a kukoricaágazat 2017-ben

Magro
-
  Tegnap 11:03 Gazdaság 

A nyári aszályos hónapok miatt 2017 nem a kukorica éve volt, és az európai termelési helyzetkép is sok érdekességet hozott. A gabonafélék és ezen belül a kukorica piaci értékesítési viszonyai nem igazán javultak. Olvassa el a kukoricaágazat 2017-es összefoglalóját!

Sivatagi kukoricateszt: szárazságtűrő hibridet hozott a magyar piacra a Syngenta

Magro
-
  Tegnap 09:03 Gazdaság 

Eredményes volt az Artesian technológia fejlesztése, a sivatagi kukoricateszt után idén már Magyarországon is elérhetőek a Syngenta szárazságtűrő kukorica hibridjei. Emellett új egyszikű gyomirtó és két, kalászosokat védő termék jött ki.

Miért kockázatos az enyhe tél a rügyeknek?

Magro
-
  18.01.20 13:03 Gazdaság 

Télen a szőlők és a gyümölcsfák rügyei nem hajtanak ki, de a nagy hideg károsíthatja a növényeket. Egyelőre a szokottnál jóval melegebb az idő, az enyhe tél pedig komoly kockázatot jelent a növényekre. Különösen az alacsonyabb hidegigényű, rövidebb mélynyugalmú fajokra.

Májusban dől el, ki mit KAP 2020 után

Magro
-
  18.01.20 11:00 Gazdaság 

Minden bizonnyal májusban döntenek majd az európai uniós állam- és kormányfők az EU 2020 utáni költségvetéséről továbbá a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források összegéről. A kormány a jelenlegi magyar támogatottsági arány megtartását szeretné elérni az új KAP programban.

Gomba mellett zöldség terem a Párizs alatti alagutakban

Magro
-
  18.01.20 09:00 Gazdaság 

Az ember azt gondolhatja, hogy barlangban, bunkerben és pincében más nem terem, csak gomba. De ez nem igaz, mert egy vállalkozás a francia főváros alatti kőbányák egyikében a gombán kívül salátát és cikóriát is termeszt.

Csúcsra jár az agrárdiplomáciai Berlinben

Magro
-
  18.01.19 15:00 Gazdaság  Mezőgazdaság Berlin

Magyarország a tavalyi partnerországi megjelenését követően idén is reprezentatív standdal jelenik meg Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW) kiállításon, amely ma este nyílik meg hivatalosan. Az eseményt hagyományosan magas szintű agrárminiszteri találkozó, illetve több szakmai rendezvény kíséri. Magyarország…

A vaddisznók 70 százalékát tervezik lelőni

Magro
-
  18.01.19 13:03 Állatvilág  Vaddisznó

A németországi gazdák szövetsége azzal akadályozná meg az afrikai sertéspestis terjedését, hogy kilőné a német vaddisznók 70 százalékát. Azt viszont nem lehet tudni, ez pontosan hány állat lelövését jelenti.

A jövő mezőgazdászai repülni is tudnak majd?

Magro
-
  18.01.19 11:03 Gazdaság 

A drónok teljesen új távlatokat nyitnak a mezőgazdaság világában. Összefoglaltuk a lehetséges változásokat, hogy mire használhatók majd a pilóta nélkül repülő gépek és hogyan teszik könnyebbé a munkát a földeken.

Aki megásta a szovjet mezőgazdaság sírját

Magro
-
  18.01.19 09:03 Gazdaság 

Ha tömeggyilkos tudósokra gondolunk, semmiképpen sem olyan békés tudományágak képviselői jutnak eszünkbe, mint az agronómia. Pedig valószínűleg Trofim Liszenko mezőgazdász őrült növénytermesztési képzelgései felelősek milliók haláláért, miután összeomlott a rábízott szovjet mezőgazdaság.

A januári meleg nem árt a legtöbb növénynek, csak a kártevők és kórokozók

Magro
-
  18.01.18 13:00 Gazdaság 

Aggódnak a gazdák az évszakhoz képest szokatlan januári meleg időjárás miatt. Azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a legtöbb növényre ez nem lesz negatív hatással, mivel a természet ilyenkor még javában pihen, a szőlő és a gyümölcsök is úgynevezett mélynyugalmi állapotban vannak.

Ezzel a módszerrel a búza hatszor is teremhet évente

Magro
-
  18.01.18 11:03 Gazdaság 

Évente akár hat alkalommal is képesek termést hozni a legfontosabb szántóföldi növények egy új nemesítési eljárásban, amellyel kutatók az új növényfajták létrehozását gyorsítanák fel. Az új technika olyan növényfajták nemesítésére irányul, amelyek képesek lehetnek túlélni az éghajlatváltozást. Ennek megfelelően el tudják majd látni a…

Ingyenmalac jár a vállalkozó szelleműeknek

Magro
-
  18.01.18 09:03 Állatvilág 

Legalább kettő, legfeljebb tíz ingyenmalac érkezhet a román kormánytól azokhoz az állattenyésztőkhöz, akik bizonyos feltételek mellett vállalják a mangalica és a báznai sertésfajták hizlalását.