Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 29 hír

Életbe és pénztárcába vág a generációváltás a mezőgazdaságban

Magro
-
  Ma 13:03 Gazdaság 

Egyre sürgősebb a kérdés, hogyan történik meg a generációváltás a mezőgazdaságban. A szakemberek szerint az elkövetkező években a jelenlegi, több évtizedes tapasztalattal rendelkező gazdák jelentős része hagyja el a mezőgazdaságot, miközben az ott dolgozó fiatalok aránya nagyon alacsony.

Gümőkórjárvány miatt 150 ezer marhát kell kiselejtezni

Magro
-
  Ma 11:03 Állatvilág 

Egy országos gümőkórjárvány megelőzése miatt 150 ezer szarvasmarhát küldenek vágóhídra Új-Zélandon. Az ország eddig mentes volt a betegségtől, és azt remélik hogy a nagy selejtezéssel meg tudnak szabadulni a baktériumtól.

Aszály miatt bukhatják a termés negyedét a gazdák

Magro
-
  Ma 09:03 Gazdaság 

Európa több országa is csapadékhiánnyal küzdött az első júniusi esők megérkezéséig, ami kihat majd a termésátlagokra is. A kedvezőtlen aszályhelyzet miatt a nyári betakarítású kultúrák 10-25 százalékos terméskiesést szenvedtek el.

Ha máktermesztés, akkor kábítószerügy is

Magro
-
  Tegnap 14:00 Gazdaság 

Második alkalommal rendezték meg június 11-én, Tordason az étkezési és ipari máktermesztés hatósági ügyeivel foglakozó járási szakemberek szakmai tanácskozása. Az országos esemény szervezője ez alkalommal is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) volt. A program résztvevői, a mindennapi hatósági feladatok…

Csak az 50-100 lóerős traktorok eladása nőtt

Magro
-
  Tegnap 13:03 Gazdaság  Mezőgazdaság

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján a mezőgazdasági gép- és alkatrészpiac 2018. I. negyedévben kismértékben meghaladta a 2017. I. negyedévi forgalmat. A gazdálkodók 31,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, miközben az alkatrészforgalom 2018 első három hónapjában 9,2 milliárd forint volt. A magyar…

A forró nyarak tönkre vágják a hazai málnatermesztést

Magro
-
  Tegnap 11:03 Gazdaság 

Megsínyli a hazai málnatermesztés az egyre melegebb klímát, a gyümölcs nem bírja a forró, száraz nyarakat, így egyre inkább eltűnik a magyar termelésből. Nagyon kevés málna kerül a friss piacra, normális áron pedig inkább csak Budapest környékén tudják értékesíteni a termelők a gyümölcsöt.

Új őszi árpa fajta mutatkozott be Karcagon: megérkezett a KG Nagykun

Magro
-
  Tegnap 09:03 Belföld 

Új őszi árpa fajtát mutatott be szakmai napján a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete. A programon a térség gazdálkodói mellett részt vettek hazai és külföldi kutatási partnerek is. Megérkezett a KG Nagykun.

Lehetséges-e, hogy Magyarország tényleg GMO-mentessé váljon?

Magro
-
  18.06.21 16:33 Állatvilág  Mezőgazdaság GMO

Kihívásnak nevezte Magyarország GMO-mentessé válásában az állattenyésztés fehérjetakarmány-szükségletének előállítását az agrártárca parlamenti államtitkára csütörtökökön a Tolna megyei Tevelen.

Kína még nagyobbat haraphat a magyar mezőgazdaság tortájából

Magro
-
  18.06.21 13:03 Gazdaság 

A kínai-magyar agrárkapcsolatok az elmúlt években jelentősen fejlődtek. Mára Kína lett Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnere, és a kínai export tovább nőhet. A magyar-kínai külkereskedelemben nagyon fontos szerepet tölt be a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. A közép-európai országok közül ma Magyarország rendelkezik a…

A tejes támogatások hatékony kifizetése ezentúl nem okozhat gondot

Együttműködési megállapodást írt alá a tejágazat fejlesztése, valamint a támogatások folyamatos kifizetése érdekében Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke és Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a közelmúltban Budapesten, a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen. A tejes támogatások…

Méhzárlat Pécs körül

Magro
-
  18.06.21 11:03 Állatvilág  Pécs Baranya

Méhbetegség felbukkanása miatt azonnali hatállyal zárlatot rendeltek el Pécsett és kilenc, a megyeszékhellyel szomszédos község egyes településrészein.

Kivételes eset: gyorshajtásért büntettek meg egy traktorost

Magro
-
  18.06.21 09:03 Gazdaság 

Gyorshajtásért büntettek meg egy gazdát az Egyesült Királyságban, miután a mérési eredmények alapján óránként 74 kilométeres sebességgel haladt egy legfeljebb 50 kilométer/órát engedélyező útszakaszon. A traktoros gazda természetesen azzal védekezett, hogy a mezőgép nem is tud ilyen sebességgel mozogni.

A cseresznye és a körte területének fele öntözhető

Magro
-
  18.06.20 13:03 Gazdaság  KSH Népszámlálás

Gyümölcsösültetvény-összeírást végzett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018. első negyedévében. A felmérés az alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack, szilva ültetvényekre terjedt ki, mi most az gyümölcsösök öntözése kapcsán néztük meg jobban a statisztikákat.

Összefog a gyógynövény ágazat, többet termesztenének, csökkentenék az áfát

Magro
-
  18.06.20 11:03 Gazdaság 

Újjáalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyógynövény alosztálya, a cél a termesztett gyógynövények arányának növelése a gyűjtöttekkel szemben. Ezen kívül átfogó marketinggel, képzésekkel és kampányokkal is támogatják a gyógynövény ágazat fejlődését – hangzott el a két szervezet közös ülésén. Az alosztály a Gyógynövény Szövetség…

Szárbontás a mikroorganizmusok segítségével

Magro
-
  18.06.20 09:03 Gazdaság 

A talajkondicionálás esetén azzal a céllal avatkoznak be a talajállapotba, hogy javítsák a talaj fizikai, illetve biológiai állapotát, valamint annak tápanyag-szolgáltató képességét. A szerves trágya kijuttatásán kívül terjedőben vannak az újabb talajkondicionálási megoldások, mint a baktériumtrágyázás. Amivel sokkal jobb lehet a szárbontás.