Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 9 hír

Két hiúz kezdhet új életet a szlovén vadonban

Szlovéniában száz évvel ezelőtt kihaltak a hiúzok, ezért a szakemberek évek óta a visszatelepítésükön dolgoznak. Most újabb két hiúz érkezett Szlovéniába abból a tizennégyből, amelyeket a Life Lynx nemzetközi program keretében akarnak újra meghonosítani a Dinári-hegységben és a Délkelet-Alpokban.

Összegyűlt a kellő aláírás hazánkban! - Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

Sikeres volt az aláírásgyűjtési akció Magyarországon, összegyűlt a kellő számú, 15 750 aláírás a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez. A cél a méhekre káros növényvédőszerek kivonása, a beporzóbarát gazdálkodás támogatása.

Online előadásokkal vár a Humusz a Föld Hetén

Ecolounge
-
 21.04.19 18:33Utazás

Április 22-én, a Föld napja alkalmából Humusz Online Akadémia néven indít 5 alkalmas előadássorozatot a hulladékmentes életmódról a Humusz Szövetség. Olyan tudnivalókkal, praktikákkal várják a civil szervezet szakértői a környezetvédelem iránt elhivatottakat, amelyek könnyen beilleszthetők a hétköznapokba. Tanulj, kérdezz, és légy…

Az út vége - Elolvadt a gigászi jéghegy, az A68

Valódi sztárrá vált a közösségi médiában az A68 jelű gigajéghegy, amely még az Antarktiszról tört le 2017-ben. A kutatók folyamatosan követték a jégsziget útját, és megfigyelték a rajta és közelében élő állatokat.

Elképesztő mennyiségű mikroműanyag kerül a levegőbe a gumiabroncsokról

Ecolounge
-
 21.04.18 12:15Tudomány

Hatalmas gondot okoz a mikroműanyag-szennyezés, mely már a világ legeldugottabb részeire is eljut, és kimutatható az élőlények (állatok, emberek) szervezetében is. És nem csak a vízben, földben, hanem a levegőben is jelen van. Az Utahi Állami Egyetem kutatói annak jártak utána, honnan kerül a légkörbe annyi műanyagrészecske.

Ultrafehér festékkel a felmelegedés ellen

Azt már az iskolában megtanuljuk, hogy a színek nem egyformán nyelik el a hőt: a fekete magábaszívja, míg a fehér visszatükrözi. Ezt kihasználva tudósok olyan festéket fejlesztettek ki, mely a napfény 98 százalékát visszaveri a világűrbe a napfényt. Ez csökkenti a levegő hőmérsékletét, és segíthet a klímaváltozás mérsékélésében.

Környezettudatos család? Nem lehetetlen!

Ecolounge
-
 21.04.16 18:57Életmód

Ki ne látott volna már képeken zacskóba gabalyodott teknőst vagy műanyag palackoktól elpusztult bálnát? Lépten-nyomon a szemünk elé kerül a felhívás: vigyázzunk a bolygónkra, mert ha ilyen mértékben szennyezzük a környezetünket, a következő generációk számára élhetetlenné válik a Föld. Sokan azt gondolják, hogy kicsiben nem…

Magyar kutatók fejlesztésével küzdenek az orvvadászat ellen Afrikában

Évente rengeteg veszélyeztetett állat esik orvvadászat áldozatául. Magyar kutatók segítségével azonban sikerült olyan eszközt fejleszteni, mely az állatok nyakába helyezve érzékeli a lövések hangját, és müűholdas kapcsolaton keresztül azonnal riasztja a parkőröket.

Környezetszennyezést is okozott a Szuezi-csatornán ragadt hajó

A hajómotorok működésük során rengeteg kén-dioxidot (SO2) bocsánatanak ki, mely nem csak az egészségre ártalmas, de savas eső képződéséhez vezet. Ez pedig a növényeket, az erdőket és a vízi élőlényeket károsítja. A Szuezi-csatornában ragadt hatalmas szállítóhajó miatt több száz hajó torlódott fel a csatorna bejáratánál, emiatt pedig…