Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 53 hír

A párizsi klímacél eléréséhez meg kell kezdeni a fosszilis tüzelőanyagok kivonását

Elérhető a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott globális hőmérsékletemelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása, ha azonnal megkezdődik a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport számítógépes modellezéssel.

A mezei pocok elleni kémiai védekezés lehetőségei Magyarországon, Romániában és Szerbiában

A rágcsálók az egész világon a legjelentősebb gerinces kártevők, melyek túlszaporodásának jelentős környezeti, gazdasági és egészségügyi következménye is lehet (Ostfeld és Mills 2007, Singleton és mtsi. 2010). Napjainkban Európában a növénytermesztés vonatkozásában a mezei pocok (Microtus arvalis, Pallas, 1778) a legjelentősebb gerinces…

Átláthatóbbá kell tenni a növényvédő szerek engedélyezését

A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervről szavazott az Európai Parlament szerdán.

Batátát a kertekbe! II. rész

A cikk első részében a batáta, más néven édesburgonya rövid bemutatásáról, valamint a lassan esedékes palántaneveléséről volt szó. Most a folytatásban a palánták ültetésével, a batáta kiskerti termesztésével, betakarításával és helyes tárolásával folytatjuk.

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén

Napjainkban a növénynemesítési periódusok felgyorsultak, így a saláta esetében is igaz, hogy a fajták igen gyorsan cserélik egymást, ami komoly versenyt és fajtakínálatot eredményez a piacokon.

Örökzöldek, díszbokrok: hogyan készüljünk fel a téli csapadék károsítása ellen?

V. Judit kérdése: Idén a díszbokrok, elsősorban a tujafélék ágait a nagy mennyiségű hó nagyon megviselte. Hogyan készülhetek fel a hó károsító hatása ellen?

Tesztelhető az egyszerűsített foglalkoztatás mobilapplikáció

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a Nisz Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (Efo) mobilalkalmazást. A mobilapplikáció gyakorlati teszteléséhez gazdálkodók, munkáltatók jelentkezését várja a fejlesztő.

Módosult a kertészeti gépbeszerzési pályázat

Agrofórum
-
  Tegnap 13:33 Mezőgazdaság

Változott a „Kertészet korszerűsítése- Kertészeti gépbeszerzés támogatása” című felhívás.

Már az élelmiszer-biztonságnak is van világnapja

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével először 2015-ben kezdtek el foglalkozni a szakemberek, végül az Ensz 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot.

Új állatgyógyászati beruházás indul Monoron

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron csaknem 10 milliárd forintból.

Rossz körülmények között egy pincében tartanak százharminc kecskét Érden

Több mint százharminc kecskét tartanak borzalmas körülmények között Érd-Parkvárosban egy mély pincében - közölte Érd polgármestere kedden, sajtótájékoztatón.

Tennivalók a ház körül az év első két hónapjában

Agrofórum
-
  Tegnap 06:36 Mezőgazdaság

Nincs is szebb és megnyugtatóbb annál, mint amikor az évszakok a rájuk jellemző pompájukban tündökölnek. Télen – bár sokan több kivetnivalót találnak ebben az évszakban, mint szépséget – nincs gyönyörűbb látvány a fehér dunna alatt alvó tájnál és kertnél. Mégsem dőlhetünk hátra teljesen, hiszen akad munka télen is bőven.

Balla Géza: hagyományos fajtákkal érdemes csak ringbe szállni!

Agrofórum
-
  Tegnap 05:36 Mezőgazdaság

Elsőként a díj történetében, az Év bortermelője Magyarországon címet egy határon túli borásznak, Balla Gézának ítélte oda a borszakma. A díj nem csupán a borász eredményeire, hanem a hosszú évtizedekig méltatlanul elfeledett, majd napjainkra újra magára találó borvidékre, a ménesire is ráirányította a figyelmet.

Fiatal gazdáknak szervez szakmai programokat az agrárkamara és az AGRYA

Mintegy 10 millió forintból szervez szakmai programokat együttműködésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (Nak) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) a fiatal gazdák és az agrár-szakképzésben és -felsőoktásban tanulók számára - mondta Győrffy Balázs, a Nak elnöke kedden, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

Elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mezőgazdasági kézikönyv című sorozatának harmadik kiadványa, amely helyes talajvédelmi gyakorlatokkal foglalkozik.