Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 41 hír

Több mint 7500 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére a Közös Agrárpolitika (Kap) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig - mondta Nagy István hétfőn az Agrárminisztériumban.

Taposástól a rágásig – Vadkár napraforgóban

Az elmúlt hónapokban, néhány évben számos változás történt a vadkárok és azok rendezése kapcsán. Nem véletlen, hiszen a probléma a legnagyobb konfliktusforrás a mezőgazdasági termelők és a vadászatra jogosultak között. Bár a változó törvényi szabályozás, a vadkár-felmérési útmutató összeállítása jelentős lépés a vitás kérdések…

Kína a legnagyobb epertermelő ország

Összesen 3,21 millió tonna epret termelt Kína egy év alatt, ezzel a teljesítménnyel vezetik az epertermelési világranglistát. Az első háromba az Egyesült Államok 1,02 millió tonnával és Mexikó 861 ezer tonnával fért még be.

A vevők uralták a gabonapiacokat múlt héten

A legtöbb agrártermék ára emelkedett, mind Chicagóban, mind Európában. A fontosabb termékek közül kivételt csak a repce párizsi jegyzése jelentett 1,8 százalékos mínusszal. Európában a malmi búza 6,8 százalékkal, a kukorica 4,7 százalékkal, a takarmánybúza pedig 4,2 százalékkal került többe a pénteki záráskor, mint egy héttel korábban. A…

Nébih és ROKK együttműködés az állatkínzás és az állatviadalok ellen

Az állatkínzások és állatviadalok felderítése, valamint visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ (Rokk). A több éve tartó közös munkát immár hivatalosan is megerősítő dokumentumot dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke és dr.…

Digitális farm: a robotizáció jelenthet megoldást a munkaerőhiányra

Kína mezőgazdasága is számos problémával küzd. Csökkent a gabonatermesztés iránti lelkesedés, a világ legnépesebb országának vidéki területeinek társadalma egyre öregebbé válik, így új, fiatal munkaerőre égető szükség lenne a zavartalan termeléshez.

Folyamatosan bővül az öntözési közösségek száma

Folyamatosan jönnek létre az öntözési közösségek: tavaly év végéig 25-en kaptak elismerést a működésre - közölte az Agrárminisztérium (Am) az Mti-vel.

Környezetbarát raklapokat gyártanak kukorica hulladékából

Egy texasi vállalat 15 millió dolláros üzemet épít Iowa északnyugati részén, ahol kukorica növényi hulladékból gyártanak környezetbarát raklapokat.

A hermelint választották 2021-ben az év emlősének

A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium (Am) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Az orosz exportadó-terv miatt drágult a búza

Agrofórum
-
 21.01.16 10:17Mezőgazdaság

Vegyes hangulatban telt a kereskedési nap, mind Chicagóban, mind Párizsban. A tengerentúlon a búza 0,8 százalékkal és a repce is 0,4 százalékkal drágult, ám a kukorica 0,6 százalékot, a szójabab pedig 1,1 százalékot vesztett értékéből. Európában a malmi búza 0,8 százalékkal került többe, de a repce ára 1,7 százalékkal, a kukoricáé pedig 0,1…

Fontos a természetes vadállomány számára a téli táplálék-kiegészítés

Fontos a természetes vadállomány téli táplálék-kiegészítése, ezért a hidegebb idő beálltával megkezdődik a vadetetés - mondta az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken a Duna-Tisza közén található Bugyi község vadásztársaságának rendezvényén.

Modern vertikális farmot adtak át Dániában

Agrofórum
-
 21.01.16 06:38Mezőgazdaság

A koppenhágai ipari zónában található raktárban a növények a padlótól a tetőig kitöltik a teret. Az újonnan megnyílt gazdaság az egyik legnagyobb Európában, amelynek energiaigényét szélerőművek biztosítják.

A szupertej kevésbé okoz emésztési panaszokat – jelentős tejipari innováció

A Debreceni Egyetem (De) kutatói szerint az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja, mivel sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat, mint a forgalomban lévő tejek. A De kutatói olyan szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen, úgynevezett szupertejet állítanak elő - közölte honlapján az inté

A retek megterem az űrben is!

Agrofórum
-
 21.01.15 12:13Mezőgazdaság

A Nasa tájékoztatása szerint 2020 novemberében sor kerülhetett az első sikeres űrbéli retektermesztésre, illetve betakarításra a Nemzetközi Űrállomáson.

Nem járnak le a zöld könyvek a veszélyhelyzet alatt!

A koronavírus-járványra tekintettel a növényvédelmi hatóság a 2020. november 4. napját követően lejáró zöld és fehér könyveket – a lejáró személyi okmányokhoz hasonlóan – a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180 napig még érvényesnek tekinti.