Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 17 hír

Az aszály miatt idén túl kicsik a halloweeni tökök

Agrárszektor
-
  Tegnap 08:20 Időjárás 

Kisebbek lesznek idén a lámpásként használt Halloween-tökök Nagy-Britanniában a forró, csapadékhiányos nyár miatt. Ahol viszont öntözőrendszereket telepítettek, ott nagy méretű tökök teremtek.

Dunát lehet rekeszteni az orosz búzával?

Fele akkora átlaghozamokkal termelnek, mint mi, de akkora területen, hogy a világ legnagyobb búzaexportőrévé nőtte ki magát Oroszország. A gabonakivitel 80 százalékát most is ez a termény teszi majd ki.

Lehet irtani a pockot!

A mezei pocok elszaporodása a mezőgazdasági területeken vis maior helyzetet teremtett. Itt az ideje a rágcsálóirtásnak! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB felhasználására.

Bajban a McDonald's: sokkal rövidebb a sültkrumpli

Agrárszektor
-
  18.10.21 08:15 Gazdaság 

Rövidebbek lesznek a sültkrumplik a McDonald’s gyorséttermeiben az idei aszályos és száraz nyár miatt. Az étteremláncnak ez nem csak a fogyasztók miatt jelent komoly problémát, mert a sültkrumpli készítéséhez használt, eddigi krumpliméretéhez igazított eszközöket minden étteremben át kell állítaniuk.

Rekordgyanús kukoricatermés Magyarországon - Tudjuk már, kinek adjuk el?

Agrárszektor
-
  18.10.20 14:12 Gazdaság 

A kukorica betakarítása felemásan alakul az országban, az azonban biztosnak látszik, hogy kitűnőek a hozamok. Ideje elgondolkodni róla, hogy mi lesz a sorsa az idei tengerinek! Főként, hogy a folyók kiestek a szállítmányozásból, ezért minden áru a közutakra terelődik.

Ezek a minidrónok úgy néznek ki, mint a muslicák

Agrárszektor
-
  18.10.20 08:19 Gazdaság 

Muslicákhoz hasonlító robotrovarokat fejlesztettek ki, amelyek a várakozások szerint helyettesíthetik a növénybeporzó méheket. A minidrónok tesztelése még csak ezután kezdődik.

Dől a lé! - Így lesz az alma is pénzes növény

Agrárszektor
-
  18.10.19 12:21 Gazdaság 

Sírással nem érünk el semmit. Sokat kell viszont számolni, mert a hatékonyság az íróasztal mellett dől el - vallja az ötmilliárdos forgalmú Bold Agro Kft. fiatal ügyvezetője, dr. Szabó Viktor. Ritka nézőpont ez az almaszektorban, ahonnan évről évre csak a panaszszót halljuk. A derecskei céget nem izgatja az ipari alma felvásárlási ára: a termésük m

Brutális károkat okoz az egész országot ellepő rovarinvázió

Agrárszektor
-
  18.10.19 12:00 Gazdaság  Afrika

Több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoznak a poloskák világszerte. A Közép-Európában megtelepedett észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák több mint százféle növényben okoznak kárt, Magyarországon pedig döntően a zöldségféléket károsítják, amelyek a kártétel miatt fogyaszthatatlanná és…

Javuló jövedelmezőség a tejágazatban

A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelőtehén-tartással foglalkozókat - mondta az Agrárminisztériumban szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: kívánatos a szarvasmarha-állomány létszámának növelése és a tej…

Erre senki sem számított: virágzik a cseresznyefa októberben

Váratlan cseresznyefa-virágzás kezdődött idén ősszel Japánban, ahol a természeti látványosság általában a tavasz kezdetét szokta jelezni. A szakemberek szerint a szokatlan jelenség hátterében a szigetországot sújtó tájfunok állnak, a viharok követő melegebb hőmérséklet ugyanis összezavarhatta a növényeket.

Forró témák az év nagy agráreseményén - Jön az Agrárszektor Konferencia

Agrárszektor
-
  18.10.18 13:29 Gazdaság 

November 28-29-én rendezi meg a Portfolio gazdasági portál az év egyik legjelentősebb agráreseményét, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát. A rendezvényen az agráriumot érintő legfontosabb és legaktuálisabb témák kerülnek napirendre, így a résztvevők első kézből tájékozódhatnak a gazdálkodásukat érintő leglényegesebb…

Egy óriási piac, ahová csak a lengyelek tehetik be a lábukat

Agrárszektor
-
  18.10.18 11:13 Gazdaság 

Lengyelország 2012-ben kapott hozzáférést a kínai piachoz, de a 2016-ban Európát általánosan sújtó madárinfluenza idején ezt az országot is kitiltották a kelet-ázsiai óriás területéről. Most ismét ők az egyetlen európai tagállam, amelyik hozzáfér Ázsia legnagyobb piacához.

Még több állategészségügyi támogatás szolgálja a sertésszektort

Agrárszektor
-
  18.10.18 07:00 Gazdaság 

Jelentősen megnövelték az állatbetegségekre fordítható támogatási keretösszeget, elsősorban a sertéstartókra gondolva. Amennyiben mégis fordulna a kocka, más ágazatok kerülnének veszélyeztetett helyzetbe, akkor a forrásnövekmény azokban a szektorokban is felhasználható.

Agrárhitel: A kezességért folyamodók 85 százaléka mikrovállalkozás

Az Agrárminisztérium hatékonyságnövelésre és a beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseit segíti az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) között két évvel ezelőtt létrejött COSME viszontgarancia megállapodás. A 2018. október 17-én tartott sajtótájékoztatón a COSME Program eredményeiről,…

Friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás: Magyarország az utolsók között kullog

Jelenleg mindössze 262 gramm friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak a kisgyermekes családok naponta, ezzel a számmal pedig Magyarország az utolsók között van az Európai Unióban. A fogyasztás növelése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén megrendezte az Európai Friss Kalandok nevű programsorozatot, amelynek…