Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 25 hír

Trump megállíthatatlan: földindulás jöhet az amerikai vágóhidakon

Drasztikusan növelné legújabb javaslatával a sertések vágási sebességet az amerikai vágóhidakon Donald Trump, az USA elnöke. A változtatással egyes vélemények szerint a hús- és a csomagolóipari cégeknek kedveznének, mások viszont úgy vélik, hogy az elképzelések veszélyeztethetik az élelmiszerbiztonságot és a húsipari dolgozók…

Vasárnap is dolgozott - feljelentették

A helyi csendrendelet előírásait nem árt fejben tartani kampány idején. A mezőgazdasági munkákkal szemben általában megengedőbb a szabályozás, de a rendeleteknél is fontosabb talán a jó szomszédi viszony.

Melyik fafaj bírja legjobban a klímaváltozást?

Agrárszektor
-
  Tegnap 14:30 Gazdaság 

Magyarország területének nagy része az erdősztyepp klímába esik, ami erdészeti célra a legkevésbé hasznosítható. Ezzel szemben domb- hegyvidékeink kedvezőek számos fafaj számára. Az éghajlat egy változékony rendszer, amihez az erdőtelepítésekkel nehéz alkalmazkodni, hiszen nem látunk évtizedekre előre. Őshonos fajokkal nagyobb…

Brutális bűnözés: hiába emelnek erődítményeket, rettegnek a farmokon

Agrárszektor
-
  Tegnap 08:36 Gazdaság 

Soha nem látott méreteket öltött a vidéki bűnözés az Egyesült Királyságban. A statisztikákban a jármű-, a szerszám- és a készpénzlopások vezetnek, de beszámoltak olyan esetről is, ahol machetével terrorizáltak mezőgazdaságban dolgozó családokat. A probléma olyan méretűre nőtte ki magát, hogy az Egyesült Királyságban a Brexit hatásaival…

Uborkát termesztenél? Ezeket mindenképp tudnod kell!

Agrárszektor
-
  18.04.20 14:15 Gazdaság 

Valószínűleg már mindenki, aki uborkát szeretne termeszteni a kiskertben, elvetette a palántának való magokat, amelyeket hamarosan a kertbe is ki lehet ültetni. Érdemes azonban támrendszerről is gondoskodni majd a növények mellé, nem csak a szedést könnyíti meg, de a kórokozók is jobban elkerülik majd az uborkánkat. Azoknak a…

Rovarroham a szántókon - országos körkép

Agrárszektor
-
  18.04.20 13:51 Gazdaság 

A búza a víznyomásos foltokban kipusztult, de országos léptékben kicsi a kár. Az állományok erősek, szépek, jó termést ígérnek. A repce sokkal heterogénebb állapotban van, és rovarok rohamozzák. Aki tavasszal nem regulátorozott, most rosszabbul áll. A tavaszi vetési munkák meglehetősen szétcsúsztak.

Kiköltöztethetik a Földművelésügyi Minisztériumot

Agrárszektor
-
  18.04.20 10:12 Gazdaság 

Várhatóan ki kell költöznie budapesti V. kerületi Kossuth Lajos téri székházából a Földművelésügyi Minisztériumnak. A tárca - legalábbis átmenetileg - Budára, a II. kerületbe települhet át.

Méghogy belvíz! Porzik a föld

Agrárszektor
-
  18.04.20 07:30 Gazdaság 

A híradásokban még fel-felbukkan a belvíz témája, eközben az ország nagy részén már porzik a föld a szárazságtól.

Percenként 0,8 hektárt vet el ez a tandem traktor!

Agrárszektor
-
  18.04.19 15:06 Gazdaság 

Tandem megoldásból talán csak ez az egy létezik a világon. A gépkapcsolat méretei elképesztő területteljesítménnyel párosulnak.

Óriási lehetőség: vámmentessé válik a japán piac Európa előtt

Japán a világ legnagyobb sertéshúsimportőre, piacán az amerikaiak is erősen érdekeltek. Európa a most véglegesített gazdasági partnerségi megállapodásnak köszönhetően végleg lenyomhatja vetélytársát a szigetország húspiacán.

Arra kell felkészülni, hogy idén csökken a tejár

Árcsökkenésre kell számítani az uniós tejpiacon idén a Takarék Csoport agrárigazgatóságának elemzése szerint. A világpiacon a fogyasztás és a feldolgozás növekvő pályán van, de a versenyképesség javításáért jócskán van még tennivaló Magyarországon és az Európai Unióban is.

Megugrott a lombtrágyák és biostimulátorok iránti igény

Agrárszektor
-
  18.04.19 07:30 Gazdaság 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb statisztika jelentése arról tanúskodik, hogy megkedvelték a gazdák a lombtrágyákat, növénykondícionálókat és biológiai készítményeket. Ezek fogytak tavaly a legnagyobb mennyiségben, miközben értékben még mindig a legkisebb szegmenst képviselik a növényvédő szerek piacán.

Három nagy kihívás, ami megrángathatja a sertéshús árát

Agrárszektor
-
  18.04.18 12:57 Gazdaság 

A magyar sertéspiaci árak teljes egészében lekövetik a németországit. Ott pedig kezdetét vette néhány olyan folyamat, ami lényeges hatással lesz az árak alakulására. Nagy kérdés az, hogy a hazai termelők miképpen tudnak majd reagálni a változásokra. Sajnos nemcsak a német reformok árnövelő hatására kell készülni, hanem az előírások…

Öko-boom készül Európában

A gazdagabb nyugat-európai országokban egyrészt nagyobb a biotermékek iránti kereslet, ami kecsegetető piaccá teszi őket számunkra, másrészt nagyobb mértékben képesek támogatni a biogazdálkodást, ami hosszú távon veszélyezteti értékesítési lehetőségeinket.

Hiány lehet zöldtrágyanövényből? Mekkora a veszély?

Agrárszektor
-
  18.04.18 07:30 Gazdaság 

Idén óvatos becslés szerint legalább 70 ezer hektárral nőhet a zöldtrágyának vetett növények területe az unió termelési előírásainak változása miatt. Ez mintegy 20 százalékos igénynövekedést jelenthet a vetőmagvaik iránt. Felkészült erre a piac?