Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 27 hír

Figyelem! Kezdődik a "panelrécék" szezonja!

Március-áprilisban kezdődik a bajba jutott "panelrécék" szezonja, amelynek oka, hogy a költésre készülő tőkésréce-tojókat vonzzák a magas épületek, így nem megfelelő helyekre építik fészkeiket a kikelő fiókák számára - hívja fel a figyelmet közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Kutatók vizsgálják mekkora műanyagokat nyelnek le az állatok

Ecolounge
-
  20.03.30 21:30 Állatvilág

A Cardiffi Egyetem szakértői első alkalommal dolgoztak ki egy olyan módszert, amellyel megbecsülhető, hogy a különböző állatfajok mekkora műanyagokat nyelhetnek le.

Az óceánokban később kezdődött a földtörténet legnagyobb kihalása, mint a földön

Nem egy időben zajlott le a szárazföldön és az óceánban a földtörténet legsúlyosabb tömeges kihalása 252 millió évvel ezelőtt, a perm időszak alkonyán - állapították meg kutatók a Dél-afrikai Köztársaságból és Ausztráliából származó ősmaradványok korának felülvizsgálata nyomán.

Melegedő óceánok: a sarkvidékek felé vonulnak a tengeri állatok

Az óceánok melegedésével a tengeri állatok a sarkvidékek felé vonulnak. Egy több mint száz évet átölelő, nagyjából 300 állatot követő globális elemzés szerint az emlősök, planktonok, halak, növények és tengeri madarak eloszlása a klíma melegedésével változik.

Hurrá! Természetvédelmi területté váltak a Táti-szigetek a Dunán!

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét.

Direkt "lépnek félre" egy észak-amerikai békafaj nőstényei más faj hímjeivel

Ecolounge
-
  20.03.25 20:45 ÁllatvilágUSA

Utódjaik túlélési esélyeinek javítása érdekében párosodnak időről időre egy másik faj hímjeivel az Észak-Amerikában honos lapátlábúbéka-félék egyik fajának nőstényei.

Megtalálták a tengerszint felett legmagasabban élő emlőst!

Ecolounge
-
  20.03.24 22:09 ÁllatvilágOktatás

A tengerszint felett legmagasabban élő emlősre, egy egérfajra bukkantak kutatók az Andokban fekvő Llullaillaco rétegvulkán csúcsán.

Kihalás szélén a pompás királylepke: egy év alatt felére zsugorodott a Mexikóban telelő populáció!

Tavalyhoz képest 53 százalékkal zsugorodott a Mexikóban telelő pompás királylepkék (Danaus plexippus) populációja, ami jóval azon küszöbérték alatt van, amely kutatók szerint a rovarok vándorlásának összeomlásához vezethet.

Visszahódítja a természet a várost: vadállatok kószálnak az üres utcákon

Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte  elcsöndesedett, kiürült városok utcáin - írta meg a The Guardian a közösségi médián szaporodó beszámolókra és képekre hivatkozva.

Muszáj minden erdőben fát vágni?

Ecolounge
-
  20.03.23 11:15 Állatvilág

Az erdők egyik kevéssé (el)ismert "szolgáltatása", hogy tisztítják a levegőt - nemcsak a portól, de a kórokozóktól is. Az Erdők Nemzetközi Napján arra keressük a választ, hogy miért ne vágjuk ki az erdőt.

Jó hír: ha lassan is, de nő a keskenyszájú orrszarvúk száma!

Lassan, de folyamatosan emelkedik a súlyosan veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) vadon élő példányainak a száma, ami azt jelzi, hogy eredményesek az orvvadászat miatt a kihalás szélére került faj megóvását célzó erőfeszítések.

Van kedvenc fád? Jelöld az Év Fája versenybe!

Március 21-én, az Erdők nemzetközi napján indul a jelölés a 2020-as Év Fája versenybe, és a Madarak és Fák napjáig, május 10-ig tart. Idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a vetélkedőt szervező Ökotárs Alapítvány, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan…

2,4 millió hektárnyi esőerdőt akarnak kiirtani útépítés miatt az Amazonas-medencében

Nagyjából 2,4 millió hektárnyi esőerdő kiirtásával járnának együttesen az Amazonas-medence térségét érintő jövőbeli útépítések - állapították meg amerikai, bolíviai, brazil, svéd, perui és kolumbiai kutatók.

Komplex okok állnak a beporzók tömeges pusztulása mögött

Ecolounge
-
  20.03.17 20:33 ÁllatvilágKampány

A Beporzók napján, március 10-én, egy szakmai konferenciával vette kezdetét a „LÉPNÉL? Tegyünk együtt a beporzókért” kampány. A több alkalomból álló eseménysorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a beporzók egyedszámának rohamos csökkenésére, és annak az emberiségre gyakorolt súlyos hatásaira. Az Outdoor Mission Kft. és az…

Jön a költési időszak! - Vigyázzunk a megzavarodott madarakra!

Tavasszal, a költési időszak kezdetén megzavarodó madarak épületek, autók ablakait támadhatják, ezt az ő megóvásukat szolgáló lépésekkel megelőzhetjük - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.