Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 20 hír

Szibériában és Alaszkában fészkelő Barna füzike bukkant fel a Szegeden!

Magyarországon először 2002 novemberében bukkantak egy fiatal példányra az izsáki Kolon-tónál. A most befogott példányt a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban gyűrűzték - adta hírül a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

Hány sakál él a Velencei-tónál? - Keresőkutyák segítették a biológusok munkáját

A világon elsőként alkalmaztak keresőkutyákat az aranysakálok jelenlétének feltérképezésére   a Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve.

A szúnyogok már az Antarktiszon vannak!

Már az Antarktiszon is megjelentek a közönséges szúnyogok. A rovarokat a turisták által kedvelt György király-szigetén figyelték meg - jelentette be Alekszandr Klepikov, egy déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője pénteken az Interfax hírügynökségnek.

20 ezer hektár - ennyivel nő Magyarország fával borított területe!

Ecolounge
-
  20.10.25 10:03 Állatvilág

Az Agrárminisztérium először 2019 tavaszán jelentette be az akkor már néhány hónapja elindított átfogó erdőtelepítési programját. Összefoglalónkban az eddig elért eredményeket mutatjuk be.

Sorra derülnek ki újabb lenyűgöző dolgok a varjúfélékről

Ecolounge
-
  20.10.24 01:03 Állatvilág

A varjúfélék úgy tűnik, kimeríthetetlen kutatási területet kínálnak, és minden alkalommal újabb és újabb lehetőséget arra, hogy rácsodálkozzunk, mi mindent tudnak ezek a különleges madarak.

Új világrekord: 12 ezer kilométeres távot tett meg pihenő nélkül egy vándormadár!

Úgy szelte át a Csendes-óceánt a kis hím goda (Limosa lapponica), akár egy sugárhajtású vadászgép. Az Északi-sarktól új-zélandi telelőhelyéig 7500 mérföldet, azaz több mint 12 ezer kilométert tett meg pihenő nélkül a kis rekorder.

Nemet váltanak a békák a környezetszennyezés és a klímaváltozás hatására

Ecolounge
-
  20.10.20 23:03 Állatvilág

A környezetszennyezés, az emberi beavatkozás és a klímaváltozás hatására egyre több kétéltűnél figyelik meg, hogy az egyedek ivarváltáson esnek át lárvakorukban, ami veszélyezteti a populációk fennmaradását. Egy magyar kutatócsoport olyan új egyszerű és olcsó laboratóriumi eljárást dolgozott ki, mellyel nagyobb egyedszám esetén is…

Soha nem láttak még ennyi cápát Dél-Kalifornia partjainál

A szakemberek rekordszámú cápát észleltek a partok mentén a víz alatti észlelőrendszerrel.

Állatok munkában: a vadászsastól az aknakereső patkányig

Ecolounge
-
  20.10.17 19:24 Állatvilág

Az emberek évezredek óta igyekeznek kihasználni az állatok különböző képességeit. Őseink idővel rájöttek, hogy kölcsönösen együttműködhetnek az ember társaságát kereső kutyafélékkel; hogy vadászat helyett házuk közelében tarthatnak és tenyészthetnek egyes kérődzőket húsukért és bundájukért; hogy az erősebb állatok - elefánt, ló,…

Fakó keselyűre találtak - több mint 70 éve tűnt el Romániából!

Ecolounge
-
  20.10.16 16:30 Állatvilág

A fiatal, legyengült madarat a Maros-ártér Natúrpark gondozói fogták be Aradtól nyugatra, és az elmúlt hét végén került Marosvásárhelyre a Sérült Vadállatok Rehabilitációs Központjába.

Az Év Fája 2020-ban a mélykúti júdásfa

Ebben az évben a korábbiakhoz képest rekord mennyiségű, 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt.

Jönnek a génmódosított szúnyogok - ezt kell tudnunk róluk

Ecolounge
-
  20.10.11 15:05 Állatvilág

A genetikai módosítás hallatán sokan talán a szívükhöz kapnak, és szemük előtt Frankenstein képe jelenik meg, vagy egyszerűen csak zsigeri ellenérzéseiknek adnak hangot az élőlények mesterséges átalakítása iránt. Aztán jön az ellentábor, hogy nyugalomra intse a pánikolókat, és elmagyarázza, hogy a DNS-szerkesztés nem ördögtől való…

Két új víziegérfajt fedeztek fel a Kongó-medencében

Az amerikai kutatók szerint a rágcsálók a valaha élt egyik legritkább, mára valószínűleg kihalt emlős legközelebbi élő rokonai. A chicagói Field Múzeum kutatói két egérnemre összpontosítottak: a Nilopegamysra és a Colomysra.

Fenntartható erdőgazdálkodásról szóló stratégiai szintű állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament!

A brüsszeli testület képviselői a szektor gazdaságilag életképes és környezetbarát fenntartása mellett, az erdőtűz elleni védekezőképesség és a korai jelzési mechanizmusok megerősítését, illetve az illegális fakitermelés hatékonyabb kezelésére helyezték a hangsúlyt a csütörtöki szavazás alkalmával.

Már a dinoszauruszok megjelenése előtt is ciripeltek a tücskök

Egy nemzetközi kutatócsoport elsőként vizsgálta átfogóan az akusztikus kommunikáció evolúcióját az egyenesszárnyúak (Orthoptera) rendjében. Kiderítették, hogy a tücskök mintegy 300 millió évvel ezelőtt kezdtek ciripelni.