Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 454 hír

Tudatos talajhasználat és a talajok szervesanyag-gazdálkodása (1.)

Vannak olyan meghatározó szegmensei a növénytermesztésnek, amelyek gyakorlati jelentőségüknél fogva alapjaiban határozzák meg a gazdálkodás sikerességét. Ezek közül a tápanyag-gazdálkodással és a talajműveléssel befolyásolhatják a gazdálkodók legnagyobb mértékben a talajban lezajló folyamatokat.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott…

Gyapjúszivárvány

Véletlenül bukkantam rá Horváth Éva szépséges gyapjúgombolyagjaira. Nyár végén, a Mesterségek Ünnepének forgatagában hirtelen megállított a puha anyag és a pasztellszínek mesés keveréke. Megszámlálhatatlan árnyalat, valami jó, meleg természetességben. A kirakodó asztalka körül mezei virágokból és zöld szárakból font kerítés,…

Magyar fa lett Európa legszebbje

A 135 éves mandulafa Pécsen, a Havas Boldogasszony templomnál áll. Magyarország úgy tűnik, nemcsak szép lányaival, hanem szép fáival is büszkélkedhet a szépségversenyeken, hiszen most negyedik alkalommal hozta el az aranyérmet a verseny történetében. A héten rendezett díjátadó ünnepséget Brüsszelben tartották, ahol…

Bepöccentek a tejtermelők: kedden a Penny Market központjához vonulnak

Kedden a Penny Market alsónémedi központja előtt tüntetnek a tejtermelők az áruházban árult olcsó tej miatt - írja a hvg.hu. A terméktanács bejelentést tett a hatóságokhoz is. A tejtermelők szerint még Szlovákiában is drágábban árulják az üzletláncban most akciósan árult tejet.

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Csökkent a magyar agrárExport

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja csökkent, importja pedig nőtt tavaly, így az ágazat külkereskedelmi aktívuma mérséklődött az előző évhez képest.

Sürgető a szemléletváltás a vízgazdálkodásban

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a klímaváltozás miatt szemléletváltást sürgetett a vízgazdálkodásban, és a víz elvezetése helyett a víz megtartását szorgalmazta a II. Víztudományi Nemzetközi Konferencián.

Idén is csavarodott levelű, tafrinás lesz az őszibarackom?

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke ez alkalommal egy évről évre visszatérő problémáról osztotta meg gondolatait a nak.hu-val. Az őszibarack tafrinás levélbetegsége ellen ajánlott eredményesen használható készítményeket.

Létre kell hozni egy támogató közeget az agrár-startupok számára is!

Az agráriumra sokan még mindig elmaradott ágazatként tekintenek, ezen a szemléleten pedig csak akkor lehet változtatni, ha az ágazatban is létrehoznak egy a startup vállalkozások megjelenését segítő támogató környezetet.

Gyakori hibák a repce tavaszi növényvédelmében

2018-ban kimagasló volt a repcevetési kedv. Óriási felületen került a földbe a legismertebb káposztafélénk, azonban a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt a kelés sok helyen rosszul ment végbe vagy el is maradt.

Magyar rekord a mezőgazdasági géppiacon

Rekordforgalmat ért el tavaly a mezőgazdasági géppiac, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ez 15 százalékkal több a megelőző évinél.

Betilthatják a pálmaolaj használatát – változás előtt áll a bioüzemanyagipar

Magro
-
  Ma 13:00 Gazdaság

Környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként az Európai Bizottság. A testület közzétette azokat a kritériumokat, amelyeknek meg kell felelniük a megújuló energiaforrásoknak, és ezek értelmében a pálmaolaj-felhasználás mértéke 2023-ig nem haladhatja meg az idei szintet, majd…

Az üvegházi zöldségtermesztés egyre népszerűbb és egyre eredményesebb

Agroinform
-
  Ma 12:26 Gazdaság

Az üvegházak bővítésének azonban komoly ára van. Hektáronként 2,4 millió kanadai dollárba kerülnek biogázfűtéssel és LED-világítással.