Ritmikus mozgású rejtélyes hatbolygós rendszer állítja kihívás elé a bolygókeletkezési elméleteket

Csillagászat
-
 21.01.25 16:41Tudomány

Az Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Távcsövének (ESO VLT) adatait is felhasználva csillagászok olyan bolygórendszert fedeztek fel, amelynek hat planétájából öt ritkán megvalósuló összehangolt ütemben járja körbe központi csillagát. A kutatók úgy vélik, a rendszer fontos információkkal szolgálhat a bolygók, köztük a Naprendszer…

3 kapcsolódó hír

Rejtélyes hatbolygós rendszer hozta zavarba a csillagászokat

Origo
-
 21.01.25 22:22Tudomány

A rendszer fontos információkkal szolgálhat a bolygók, köztük a Naprendszer égitestjeinek keletkezéséről és fejlődéséről.

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

HVG
-
 21.01.25 16:03Infotech

Az Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Távcsövének (ESO VLT) adatait is felhasználva csillagászok olyan bolygórendszert fedeztek fel, amelynek hat planétájából öt furcsa ütemben járja körbe a központi csillagot. A felfedezésnek magyar szálai is vannak.

Elképesztő: Találtak egy óriásbolygót, amin csak 4 napból áll egy teljes év

PC Fórum
-
 21.01.25 11:00Infotech

Amerikai kutatók a napokban egy több szempontból is érdekes bolygó felfedezéséről számoltak be. Az általuk a WASP-62 naprendszerben azonosított planéta egyik legfőbb érdekessége, hogy elképesztő sebességgel járja körbe központi csillagját: alig 4.4 nap alatt, ami azt jelenti, hogy egy teljes év kb. 100 órából áll csak rajta.