Csontváry, aki nemzetének alkotott

Magyar Nemzet
-
  19.06.19 12:24 Kultúra

Élhette volna a vidéki patikusok nyugodt és kiszámítható életét ­Csontváry Kosztka Tivadar, de egy mennyei hang sugallatára mégis úgy döntött, hogy végigjárja a „naputat”.

8 kapcsolódó hír

Győrffy Ákos: A napút festő – Csontváry 100

Mandiner
-
  19.06.20 10:25 Kultúra

„Bizonyos magasabb hatalommal, avagy akaraterővel állok összeköttetésben, talán a világteremtő hatalommal, azzal a pozitívummal, amit mi sorsnak, láthatatlan mesternek, talán Istennek nevezünk, avagy a természet erejének véljük, ami egyre megy...” Száz éve hunyt el Csontváry Kosztka Tivadar, a magyar festészet történetének egyik…

Száz éve halt meg a Picasso által is irigyelt magyar zseni

HVG
-
  19.06.20 14:10 Kultúra

Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője" 1919. június 20-án halt meg.

A Csontváry-képregény nem az őrült, hanem a zseni képe mellett teszi le a garast

KönyvesBlog
-
  19.06.20 07:40 Könyv

Száz éve hunyt el Csontváry Kosztka Tivadar, egyik legismertebb és legmagasabban jegyzett festőnk, aki patikus állását hagyta ott, hogy életét teljes egészében a festészetnek szentelhesse. Képeire nem túlzás az ikonikus jelzőt használni, hiszen sokszor még azok is ismerik őket, akiket amúgy nem foglalkoztatnak a képzőművészetek. Kortársai nem…

A véletlennek köszönhetően maradtak fenn Csontváry képei

Múlt-kor
-
  19.06.20 12:40 Kultúra

Csontváry Kosztka Tivadar, a modern magyar festészet egyik legeredetibb alakja 100 éve, 1919. június 20-án hunyt el. Csontváryt a maga korában különcnek, sőt egyenesen bolondnak tartották, ma azonban a magyar piktúra legnagyobbjai között tartják számon, akinek képeiért hatalmas összegeket fizetnek az árveréseken.

Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Fidelio
-
  19.06.20 17:20 Film

Képei ma rekordokat döntenek az árveréseken, saját korában azonban olyan elutasítás fogadta, hogy felhagyott a festéssel. Halála után örökösei kocsiponyvaként akarták eladni a festményeit, amelyet az utolsó pillanatban mentett meg egy fiatal építész. 1919. június 20-án halt meg Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője". 

100 éve hunyt el Csontváry Kosztka Tivadar, rendhagyó módon emlékeznek tá

Délmagyar
-
  19.06.20 10:32 Megyei

Csontváry Kosztka Tivadar kiemelkedő alakja a magyar festőművészetnek. Az ő életét dolgozta fel Kálmán Áron képregényformában. A korai évek, vagyis a patikuskorszak, a iskolaévek és utazásai is helyet kaptak a műben, ami a festő önéletrajzán alapul.

100 éve hunyt el Csontváry Kosztka Tivadar, rendhagyó módon emlékeznek rá

Délmagyar
-
  19.06.20 10:32 Megyei

Csontváry Kosztka Tivadar kiemelkedő alakja a magyar festőművészetnek. Az ő életét dolgozta fel Kálmán Áron képregényformában. A korai évek, vagyis a patikuskorszak, a iskolaévek és utazásai is helyet kaptak a műben, ami a festő önéletrajzán alapul.

“Te leszel a világ legnagyobb napút festője. Nagyobb Raffaelnél” – 100 éve halt meg Csontváry Kosztka Tivadar

NullHatEgy
-
  19.06.20 11:08 Film

Száz éve, 1919. június 20-án halt meg Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője". A pályáját patikusként kezdő festőgéniusz nem tartozott egyetlen korabeli irányzathoz sem, monumentális festményei nem arattak nagy sikert, zsenialitását csak halála után évtizedekkel kezdték felismerni. Újrafelfedezése ma sem zökkenőmentes, ám a művészetét…