Forrásadmin súgó

Kedves Partnerünk!

A Hírstart rendszere lehetőséget biztosít arra, hogy betekintést kapjunk az átadott kattintások CT statisztikájába akár mélyebben is. Így számos olyan egyedi funkciót biztosítunk, mely segíthet az esetleges hibakeresésben, vagy akár a CT optimalizálásban, a napi hírszerkesztésben is.

Bízunk benne, hogy az így átadott extra funkciók tovább segítik a Hírstarton történő megjelenést.

Adatmódosítás menü

Itt adható meg a forrást kezelő szerkesztő kolléga neve, e-mailcíme, telefonszáma (melyen elérhető a Hírstart által), illetve a csak általa ismert jelszó.

Problémás feed-ek menü

Amennyiben a forrásoldal által átadott RSS feed-ben hibák vannak, arról a forrást is értesítjük. Ebben a menüben követhetőek a hibák.

Cím stopszavak

A Hírstart rendszerén egyes zónákban a megjelenést egy úgynevezett stopszó szűrő akadályozza meg. A stopszavak jellemzően obszcén szavak, vagy olyan szenzációhajhász kifejezések, melyek megtévesztő módon kattintásra késztetik a látogatót, de jellemzően nem nyújtanak valóban izgalmas tartalmat.

A stopszó lista nem publikus, azonban lehetőséget biztosítunk arra, hogy a címeket itt megadva tesztelhető legyen, hogy a cím tartalmaz-e stopszót vagy sem. Egy legalább 20 karakter hosszú címet kell bemásolnia  beviteli mezőbe ahhoz, hogy a cím tesztelhető legyen.

A Hírstart címadási irányelveivel kapcsolatban az alábbi oldalunk ad részletesebb segítséget:

https://www.hirstart.hu/jelentkezes

Hírenkénti CT

A Hírstart által a forrástól átvett összes hír megjelenik ebben a menüben.

A lista funkciói

 • Szabad-szavas keresés a címben, és opcionálisan a lead-ben is.
 • Kategória szerinti szűrés (ahol egy forrás több kategóriába is ad híreket).
 • Időintervallumra szűrés.
 • Csak Vezető hírek szűrése (az arra jogosult források esetén működik).
 • Vezető hírek 24 órás limit és használt mennyiség (az arra jogosult források esetén jelenik meg).
 • Találati lista egy oldalon megjelenő híreinek száma.
 • Lekért időintervallum Excel-be történő lementése, export.

Rendezés az alábbiak szerint:
 
 • a publikálás időpontja (az időszakban a friss elől, az időszakban a legrégebbi elől),
 • a hírek címei szerint (ABC és CBA sorrendben),
 • forráskategória (ahol megadja a forrás),
 • kategóriák (ABC és CBA sorrendben),
 • CT, azaz az adott hírre kapott kattintások száma (ha ez a szám nagyobb, mint a forrás oldal statisztikája, akkor a kattintás megtörtént, de a forrás oldalon a cikk nem tudott betöltődni, vagy csak részben és a mérőkód éppen nem, vagy a mérőkód a forrás oldalon hibásan mér).
 • +/- oszlopok (az „Értékelés” funkcióval kapott pozitív vagy negatív értékelések száma.

     Kategóriánkénti CT

     Amennyiben egy forrás egyszerre több kategóriában is átad híreket, abban az esetben itt kategóriánként megvizsgálható az időszakban kapott CT mennyiség. A kategória tartalmaz minden kattintást, ami alrovaton vagy nyitóoldalon keletkezett.

     Zónánkénti CT

     Zónának nevezzük az összes Hírstarton megjelenő elemet. A legtöbb zóna egy doboz. Ebben a menüben rovatoldalanként rendezve elérhetőek a zónánkénti statisztikák. Így például ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a Toplista dobozban mennyi CT kapott a nyitóoldalon a forrás, akkor a „Címlap [Komolyan]” menüben a „Toplista 1.” menüben lekérdezhetjük az adott időszak napi/heti/havi bontású CT statisztikáját.

     A főbb zónák jelentései:

     • Hírstart: a www.hirstart.hu felület zónái, doboz szintű részletezéssel
     • Mobil: az m.hirstart.hu felület zónái, doboz szintű részletezéssel
     • Partneroldalak: egyéb felületeink zónái, melyek kattintások nagy része a Startlapról, kisebb részt közösségi oldalainkról, publikus rss csatornáinkból, hírlevelünkből és egyéb kisebb felületeinkről érkező kattintások, összesített adat, részletezés nincsen
     • Videostart: már nem működik

     Partnerdoboz CT

     A híroldal által, közös megegyezésre elhelyezett Hírstart partnerdobozon visszaadott kattintások összesített mennyiségét mutatja a grafikon. Erről a lehetőségről kérjük, kérdezzen minket!

     Hírhozam (és vezető hírek)

     Az összes Hírstart irányába, rss segítségével átadott hírmennyiséget egyben mutatja a grafikon. Az adott időintervallum lekérhető, exportálható Excel táblába. A szerződésben esetlegesen rögzítésre kerülő minimum rss mennyiség havi szintjét is mutatja a grafikon.

     Amennyiben a forrás vezető híreket is átad, a grafikon megjeleníti az rss feed-ben adott napon átadott vezető hírek számát is. Azzal kapcsolatban, hogy mennyi a maximálisan megjelenített vezető hírmennyiség, kérjük egyeztessen szerkesztőségünkkel.

     Amennyiben a vezető hírmegjelenítés a hírforrásra oldalunkon engedélyezett, és mondjuk a napi vezető hír maximum 5, akkor ez azt jelenti, hogy egy folyamatos időablakban vizsgálva egyszerre maximum 5 vezető hír tud áthaladni a vezető híreket tartalmazó dobozokon. Így a maximum vizsgálat nem 00:00 és 24:00 között kerül vizsgálatra, hanem egy egyenletesebb vezető hírátadást feltételező, folyamatosan mozgó 24 órás időablakban. Amennyiben az időablak felszabadul, az átadott rss feed-ben legelöl lévő vezető hír fog tudni megjelenni, amennyiben az még nem volt megjelenítve. Azonban az időrendi dobozokban már csak akkor tud megjelenni, ha a megjelenített idősáv még fut a dobozon. 

     Összesített CT

     Az összes Hírstart irányából átadott CT statisztikát egyben mutatja a grafikon. Az adott időintervallum lekérhető, exportálható Excel táblába. A havi elszámolás alapját képző statisztika innen kérhető le „1 hónap, napi nézet” beállítással.

     A grafikonok funkciói

     • Dátum megadása (a Dátum választó mező sajnos nem Chrome kompatibilis jelenleg, így FireFox vagy Internet Explorer használatát javasoljuk, vagy kézzel megadva érdemes a napot felvinni, 2013.09.04).
     • Intervallum megadása (ha a felette megadott nap szerda, és a választott intervallum „1 hét, napi nézet”, akkor az aktuális hetet hétfőtől vasárnapig mutatja a grafikon).
     • Szűrés indítása gomb (a grafikon akkor frissül, ha megnyomjuk ezt a gombot).
     • Előző/Következő léptető gomb (egyszerűen lépkedhetünk az időszakok között).
     • A grafikonban a színes oszlopok mutatják a napi/heti/havi bontású CT mennyiséget. A bal oldali tengely mutatja ennek léptékét.
     • A grafikonban a sötét vékony emelkedő vonal mutatja az időszakra eső kumulált/összegzett értéket. A jobb oldali tengely mutatja ennek léptékét.
     • Az egérrel egy adott napra ráállva láthatjuk az arra a napra/hétre/hónapra eső CT értéket és a kumulált/összesített CT értéket is.
     • Ha a „Lista” menüben SHIFT vagy CTRL gombok lenyomása mellett egyszerre több zónát jelölünk ki akár eltérő rovatoldalon, akkor a grafikon egyszerre több zóna CT statisztikáját mutatja meg.

     CT adatok értelmezése


     A Hírstart által a forrásoldal felé átadott CT forgalom minden esetben az oldalmegtekintés analitikai paraméterrel vethető csak össze. Például a Google Analytics alapesetben a "Munkamenetek" értékét mutatja, mely egy teljesen más dimenzió. Az oldalmegtekintés paramétereit így lehet elérni az Analytics-ben:
     • Kattintson a „Munkamenetek” mezőre
     • A lenyíló menübe írja be az „oldalmegtekintések” szót
     • Kattintson az „Oldalmegtekintések” menüre

     Definíciók
     • Felhasználók vagy Egyedi látogatók (UC, unique cookie): Azok a felhasználók, akiknek a kiválasztott dátumtartományban volt legalább egy munkamenetük. Tartalmazza az új és a visszatérő felhasználókat is. 
     • Munkamenetek (Session): A munkamenetek teljes száma a kiválasztott dátumtartományon belül. A munkamenet az az időszak, amely alatt a felhasználó aktívan végez valamilyen tevékenységet a webhelyen, az alkalmazásban stb. Minden használati adat (képernyő-megtekintések, események, e-kereskedelem stb.) egy munkamenethez kapcsolódik.
     • Oldalmegtekintések (PV, page view): A megtekintett oldalak összesített száma. Egyetlen oldal többszöri megtekintése többször számít.
     • CT: lickthrough, azaz átkattintás

     Ez alapján csak az oldalmegtekintéssel vethető csak össze a CT adat, hiszen lehetséges, hogy egy olvasó több oldalt is megtekint a végoldalon. (Az UC vagy Session ár jelentősen magasabban érhető el bármilyen más forgalomterelő megoldáson belül is.)

     A Hírstart statisztikai rendszere által mért CT adatok jellemzően a hirstart.hu, a startlap.hu domainek alól kerülnek átadásra, és egy 1-5% alatti rész mérőlinkek segítségével esetleg közösségi médiából (pl. Facebook), e-mail hírlevélből, vagy egyéb webhelyről, alkalmazásból.

     TIPP: Amennyiben a jelenleginél pontosabb bontásban szükség a Hírstart és partneroldali felületeiről érkező összes CT forgalom, akkor javasoljuk, hogy a Hírstart felé átadott rss feedben lévő hír-linkek rendelkezzenek referrer (esetleg UTM) paraméterekkel. Így az analitikában pontosan látható lesz a Hírstartról átadott forgalom, és az azt követő konverziós útvonal.

     Részletes elemzés esetén javasoljuk, hogy vegye fel munkatársainkkal a kapcsolatot. Segítünk!