Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 43 hír

Veres András és Habsburg Eduard: Háború zajlik a család ellen

Mandiner
-
  Ma 18:30 Kultúra  Győr

Háború zajlik a hagyományos család ellen a nyugaton hazánk szentszéki nagykövete, Habsburg-Lotharingiai Eduard és Veres András püspök szerint, akik a Katolikus Társadalmi Napok győri megnyitóján beszéltek a témáról.

Így nézhetett ki a nagyváradi vár a 15. században (videó)

Régészek segítségével rekonstruálta a nagyváradi vár 15. századi állapotát videójában a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatója.

MI-vel védi meg magát a támadásokról a Nagy Hadronütköztető

Mandiner
-
  Ma 09:30 Infotech 

Algoritmusokra, mesterséges intelligenciára bíznák a CERN Nagy Hadronütköztetőjének védelmét. Mielőtt az MI munkába állna, rengeteg kihívást kell megoldania.

Andrzej Sapkowski (Geekz): Geralt, örökölt pár jellegzetességet Philip Marlowe-tól

Mandiner
-
  Ma 08:06 Kultúra 

A lengyel olvasó – és ez nem csak az SF/F-ben igaz – nagyon sokat vár el, rossz írást nem lehet nekik eladni. És rossz írás alatt az egyszerű, kizárólag rutin szülte, klisés sztorikat értem. Interjú.

Anders, Liu, Hill: ők nyerték a Locus-díjakat

Mandiner
-
  Ma 08:01 Kultúra 

Szokás szerint sok kategóriában osztott díjat a Locus magazin olvasói szavazatai alapján: a legjobb sci-fi Cixin Liu trilógiazáró darabja, a legjobb fantasy Charlie Jane Anders, a legjobb horror pedig Joe Hill könyve lett. A legjobb antológia a The Big Book of Science Fiction, a kisprózai művek között pedig több is megjelent magyarul Jonathan Strah

Áder: A reformáció a magyarságtudat támasza

A reformáció évszázadok alatt nemcsak része lett a magyar nemzet életének, hanem nemzettudatának, magyarságtudatának támasza is – mondta a köztársasági elnök a Magyar Református Egyház zsinatának ünnepi ülésén. Áder János szerint a legnagyobb jó, amit az ország a reformációtól kapott, nem más, mint a református magyar ember.

David Ryan Polgar (Quartz): Etikátlan emberhez hasonló robotokat tervezni?

Mandiner
-
  Tegnap 09:00 Infotech 

Meddig terjed ki az emberi együttérzés, nem veszélyes-e, ha érzelmekkel reagálunk mesterséges intelligenciával rendelkező tárgyakra? Elembertelenít-e az egyre emberibb MI?

James Martin (SzemLélek): A szentek között is lehettek a saját nemükhöz vonzódók

Mandiner
-
  17.06.23 16:06 Kultúra 

A katekizmus nyelvezete indokolatlanul sértő, ezért szükség lenne az újrafogalmazásra. Alaptalanul durva az olyan megfogalmazás, amely azt állítja egy emberről, hogy a legmélyebb belső lénye az a része, – amely szeretetet ad és befogad – „lényegében beteg”. Interjú.

Kleinheincz Csilla (SFmag): Greg Egan: Dichronauts

Mandiner
-
  17.06.23 10:28 Kultúra 

Új regénye, a Dichronauts arra az alaptételre épül, hogyan működne egy olyan világ, ahol két térbeli dimenzió van csupán, amelyek mellé két időbeli dimenzió párosul.

Szmerka Dániel (Könyvesblog): Magyarország egyik eldugott körzetébe visszataszító teremtmények költöztek

Mandiner
-
  17.06.23 10:26 Kultúra 

Az Odakint sötétebb sokkal szélesebb jelentésrétegeket mozgat meg annál, hogy egyszerű címkékkel leírható legyen.

danialves (Smoking Barrels): Fantasztikus világok

Mandiner
-
  17.06.23 10:25 Kultúra 

A Fantasztikus világok jelen formájában nem több egy a Disney-marketinggépezetének farvízére gyárott merchandising-terméknél, amely évről évre ugyanazt a közhelyes semmit adja el a lehúzható rajongóknak.

Pomsár Péter (Szubjektív Kultnapló): Veres Attila: Odakint sötétebb

Mandiner
-
  17.06.23 10:23 Kultúra 

A kivitelezés pedig első osztályú: nem csak a szöveg jó, a fiktív idézetekben megjelenő reakciók jól átgondoltak és életszerűek, illetve a szereplők is realisztikusan élik meg az eseményeket.

A játékbaba olvassa a gyerekek érzéseit

Mandiner
-
  17.06.23 08:30 Infotech 

Különleges babát fejlesztettek egy spanyol egyetemen. A beágyazott chippel olvassa játszótársai érzelmeit, tudja, hogy mikor örül valaminek, és mikor dühös.

Szupererős antibiotikum a szuperbaktérium ellen

Mandiner
-
  17.06.22 16:11 Egészség 

Az antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek egyre komolyabb veszélyt jelentenek világszerte.Gondoljunk csak bele, milyen lenne visszakerülni abba a helyzetbe, amiben az antibiotikumok feltalálása előtt voltunk! Pedig ha a tudósok nem találják meg a megfelelő stratégiát az ellenálló baktériumtörzsek elleni harcban, éppen ez vár ránk. Ennek…

Ennyire veszélyes a köztéri szökőkút vize

Mandiner
-
  17.06.22 15:56 Egészség 

Most, hogy már itt az igazi nyár, szívesen húzódunk a hűsítő vizek közelébe. De mégsem lubickolhatunk folyamatosan egy strandon, a nyaralás sem több 1-2 hétnél, így a gyerekek a nagy meleg idején szívesen szaladnak be a szökőkutak vizébe is. Ez azonban a mno.hu cikke alapján igen komoly kockázatokat rejt magában.