Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 26 hír

Lengyelek viszik a minőségi magyar meggyet

Magro
-
  Tegnap 16:21 Gazdaság  Lengyelország Érd

A korábban előrejelzett mennyiséggel hamarosan befejeződik az ország nyugati és középső vidékein a korai érésű Érdi bőtermő meggyfajta szürete. A minőség sajnos elmarad a várttól, az árak azonban kedvezően alakulnak.

Az aszály miatt nem teltek a szemek, gyengébb lesz az idei termés a vártnál

Magro
-
  Tegnap 14:21 Gazdaság 

Somogy megye után már Fejér megyéből is aratásról szóló hírek érkeztek. A gépek jól haladnak a betakarítással, a szárazság miatt azonban a várható termés gyengébb lesz, mint tavaly volt.

Ha ez kihirdetésre kerül, olcsóbb lesz az öntözés

Magro
-
  Tegnap 11:06 Gazdaság 

Vízhiányos időszakban – törvényileg kimondott vízhiányos időszakban persze – nem kell vízkészletjárulékot (VKJ) fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. A NAK most egy lépést tett annak érdekében, hogy a belügyminiszter kihirdesse ezt az időszakot, így sok növénytermesztő jól járhat.

Betör a XXI. század a szőlő- és borágazatba

Magro
-
  Tegnap 09:39 Gazdaság 

A magyar szőlő- és borágazat az ügyintézés terén nem igazán haladt idáig a korral. A gazdálkodóknak szinte minden esetben papír alapon kellett intézni ügyeiket, de egy uniós forrás most változtatni fog ezen.

Újabb támogatást igényelhetnek sertés törzstenyészetek után

Magro
-
  17.06.25 12:03 Gazdaság 

A sertéstenyésztők az utóbbi időben igencsak el vannak látva támogatásokkal. A héten egy újabb támogatási forma jelent meg részükre. Ezúttal a sertés törzstenyészetek fejlesztése van célpontban.

Új szupergyümölcs terem Magyarországon

Magro
-
  17.06.25 10:03 Belföld  3 hír a témában

Különösen egészséges meggyfajtát nemesítettek ki hazánkban. Különlegessége C-vitamin tartalmában rejlik, amely képes fedezni a szervezet teljes szükségletét. A csodameggyet a napokban kezdik szüretelni.

A mezőgazdasági képzés oldja meg a bevándorlás okozta problémát

Magro
-
  17.06.25 08:03 Gazdaság  Mezőgazdaság Oktatás

Szíria és Irak az utóbbi években a fegyveres konfliktusoktól hangos. A menekültek Európa felé veszik az irányt. Sokan azonban ezt nem nézik jó szemmel és inkább a helyszínen segítenének a nehéz helyzetben lévő embereken. Úgy tűnik a FAO is ezen az állásponton van, mezőgazdasági segítséget nyújt most az Irak nyugati részén élőknek.

A hőségben ezekre ügyelve dolgozzon a szabadban

Magro
-
  17.06.24 12:03 Belföld 

A mezőgazdasági munkákra jellemző az idényjelleg. Ez az idény pedig nagyrészt nyárra esik, amikor is heteken keresztül tombol a hőség. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozókra és be kell tartania egy sor szabályt ahhoz, hogy ne végződjön egy-egy munkanap akár katasztrófával. Így kerülje el a hőgutát!

27 év alatt 1 millió hektár termőföld tűnt el Magyarországról

Magro
-
  17.06.24 10:03 Gazdaság 

Bajban lehet a jövőben a világ – és beleértve a magyar – mezőgazdaság, ugyanis rohamosan fogy a termőföld. Hazánkból 27 év alatt 1 millió hektár termőközeg tűnt el. A támogatási rendszer átalakítása segíthet a föld védelmében.

Elárasztja a magyar gyümölcs a piacot

Magro
-
  17.06.24 08:03 Gazdaság 

Az eper, a meggy és a cseresznye után már a magyar kajszi is megtalálható a hazai piacokon. Utóbbi termesztése ugyan nem zajlik kiemelkedően nagy területen, gazdaságilag mégis az egyik legfontosabb gyümölcs hazánkban.

A vártnál kevesebb lesz a termény, felfelé araszolt a kukorica ára

Magro
-
  17.06.23 14:03 Gazdaság 

Rossz hírek láttak napvilágot kukoricafronton. Amerikában ugyanis lefelé kellett korrigálni a várható termést, így a kukorica ára felfelé kezdett kúszni. Ezzel egyidőben az Európai Unióban is drágult a termény a tőzsdéken.

Óriás „porszívók” szippantják le az almát a fáról Ausztráliában

Magro
-
  17.06.23 12:03 Gazdaság 

Egy kaliforniai cég új almaszedő robot ötlettel állt elő. Mivel Ausztráliában épp nemrég volt a szüreti szezon, kézenfekvő megoldásként ott tesztelték a prototípust. Néhány éven belül akár robotok is szüretelhetik az almát? Meglátjuk.

Somogyban már a kombájnok hangjára ébrednek a vidékiek

Magro
-
  17.06.23 10:03 Gazdaság  Mezőgazdaság

A jó idő meghozta a gyümölcsét: Somogy megyében már zúgnak a kombájnok, megkezdték a gazdálkodók a kalászosok betakarítását. Egyelőre az őszi árpa van terítéken, utána azonban már a búza is levágásra kerül.

Fokozódik a szárazság, de nagy jégeső is lesz

Magro
-
  17.06.23 08:09 Belföld 

Elérte hazánkat az idei év első hőhulláma, aminek valószínűleg a gazdálkodók nem feltétlenül örülnek. Emiatt már előre kellett hozni az őszi árpa aratását is – Somogyban már felbőgtek a kombájnok - , valamint az őszi búzát is valószínűleg a szokottnál korábban kell learatni, ami veszteséget is jelent. A mai hidegfront is csak lokális segítséget nyú

A jó kilátások ellenére is felfelé kúszik a búza ára

Magro
-
  17.06.22 14:33 Gazdaság 

Sokszor megmagyarázhatatlan, ami a gabonapiacon folyik. Most a búzapiac okoz érdekes perceket a gazdálkodóknak. A várható magas termésmennyiség ellenére is felfelé kúszik a termény ára Amerikában. Az unióban gyengébb termésre számítanak, ebben az esetben érthető az őszi búza tőzsdei árának emelkedése.