Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 26 hír

2 millió tonnával lesz idén kevesebb a kukorica

Magro
-
  Tegnap 16:33 Gazdaság 

A kukorica termésátlaga várhatóan elmarad a tavalyitól. Hektáronként 7 tonna lehet átlagosan, ugyanakkor sok csapadék szükséges még ehhez. Az agrárkamara elnökségi szóvivője úgy értékelt, hogy a búzatermés kisebb a tavalyinál, de belföldre lesz elég mennyiség.

25 ezer látogató volt kíváncsi az idei Szentlőrinci Gazdanapokra

Magro
-
  Tegnap 16:03 Belföld  3 hír a témában

Meleg, nyári idő fogadta augusztus közepén a 24. Szentlőrinci Gazdanapokra kilátogatókat és a kiállítókat. A szervezők nem lehetett hát okuk panaszra, minden rendelkezésükre állt egy hangulatos rendezvény lebonyolítására. A Magro is kiállított, és ismerkedett az online kereskedés iránt érdeklődő gazdákkal és kiállító cégekkel.

Újra forrong a tejpiac

Magro
-
  Tegnap 12:12 Gazdaság  Európai Unió

Az utóbbi hónapokban felfelé indult az Európai Unióban a nyers tej ára. Magyarországon azonban az árak stagnálnak, így a hazai termelők inkább külföldön értékesítik azt. Hosszú távon, ha itthon akarjuk tudni az alapanyagot, áremelkedésre van szükség.

Nagy a baj, az import után már a hazai tojás is vegyszerrel szennyezett

Magro
-
  Tegnap 09:36 Gazdaság  2 hír a témában

Nem sikerült megúsznunk a tojásbotrányt. Nagyon nem. Immár ugyanis másodjára mutatták ki hazai tojástételben a fipronil szer maradványait.

Lesz-e baj abból, hogy a tavalyinál kevesebb búza?

Magro
-
  17.08.21 16:15 Gazdaság  Mezőgazdaság

A tavalyi rekordtermésnél az idén kevesebb, 5 millió tonna őszi búza került a magtárakba, de így is lesz elegendő a belföldi ellátásra, sőt még exportra is jut, mintegy 2,3 millió tonna. Növelni kellene az étkezési búza részarányát.

Kétszer gondolja meg, ha szennyvízzel öntözné termőföldjét

Magro
-
  17.08.21 15:30 Gazdaság 

Kórokozók, baktériumok, vegyszerek és nehézfémek. Csak néhány összetevő azok közül, amik meglapulhatnak a kezeletlen szennyvizekben, amit sok gazdálkodó előszeretettel locsol a szántóföldjére.

Most aztán tényleg érdemes termőföldbe fektetni

Magro
-
  17.08.21 12:54 Gazdaság 

Felpezsdült a magyar termőföldpiac a Földet a gazdáknak elnevezésű program hatására, ahol is árverések keretében lehetett kisebb-nagyobb méretű állami földekre licitálniuk a gazdálkodóknak. A program annyira felverte az árakat, hogy ma már csak öt olyan megye van hazánkban, ahol 1 millió forint alatt van egy hektár termőföld ára.

Takarmány minőségű búza lesz az idei kenyér alapja

Magro
-
  17.08.21 10:03 Gazdaság 

A kalászosokat már hetekkel ezelőtt betakarították a gazdálkodók, a piacon azonban nem nyugodott le az élet, sőt. Az árak alakulásával sokan nincsenek megelégedve, idén ugyanis a takarmány- és az étkezési búza ára között szinte semmi különbség nincsen.

Rossz idők érkeznek a Darjeeling teát kedvelőkre

Magro
-
  17.08.20 12:00 Gazdaság 

A tea világpiacát nagy figyelem övezi és még a különlegesebb teafüvek is jelentős súllyal bírnak egy-egy ország gazdaságában és kultúrájában. Ezen belül a Darjeeling tea is igen népszerűnek számít. A termesztése körül, valamint a kereskedelmében azonban most komoly zavarok támadtak és akár jelentős áremelkedése is elképzelhető.

Az Ázsiából induló mindenevő poloska már Európát is elérte

Magro
-
  17.08.20 10:03 Belföld 

A tengeri, légi és szárazföldi gyümölcs- és zöldségszállítás miatt már nem akadály a kártevőknek, hogy kontinenseken átívelően is terjeszkedni tudjanak. A márványos poloska is valamilyen szállítmány útján került Európába és azóta egyre nagyobb ütemben terjed a kontinensen.

Minden kár dokumentálható, minden kártérítés bezsebelhető

Magro
-
  17.08.20 08:03 Gazdaság 

Sok mindenre használhatóak a drónok: figyelemmel követhetjük az elvetett magvak kelését, az esetleges viharkárok mértékét, sőt, egy német találmány segítségével már a vadkárokról is pontosabb képet kaphatunk. A rendszer alapja minden esetben a drón.

Duplájára emelkedett az Agrár Széchenyi Kártya hitelkerete

Magro
-
  17.08.19 12:03 Gazdaság 

Idáig 50 millió forint hitelt vehettek fel a gazdálkodók az Agrár Széchenyi Kártya segítségével, most azonban a keretösszeg megduplázódott. Most a kamatmentes hitel újra elérhető a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett gazdálkodók számára.

Párzási időszakban kiemelt kockázatot jelentenek az őzek

Magro
-
  17.08.19 10:00 Állatvilág 

Augusztusban még tart az őzek párzási időszaka és ilyenkor az állatok szinte megőrülnek. Az utakon komoly veszélyhelyzetet teremtenek, de a munkagépekben ülők sem nyugodhatnak meg teljesen a határban.

Évszázados magyar hagyomány révén egy német gazdagodott meg

Magro
-
  17.08.19 08:03 Állatvilág 

A magyar kanászok (disznópásztorok) már évszázadokkal ezelőtt alkalmazták azt a módszert a sertéstartásban, amivel egy német vállalkozó az elmúlt években komoly haszonra tett szert. A módszer nem bonyolult, bárki használhatja, de a sertés húsával csodákat tesz.

Komoly segítség a termelőknek az MKB-től

Magro
-
  17.08.18 15:06 Gazdaság  6 hír a témában

Az MKB Széchenyi Kártya Program keretében elérhető Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció maximálisan elérhető hitelkerete 100 millió forintra emelkedik a korábbi 50 millió forintról. Az agrárhitelt érintő változás az alacsony összegű támogatási kerettel rendelkező mikro-, kis- és középméretű élelmiszeripari vállalkozásoknak, Termelő Értékesítő…