Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 4 hír

Földközeli űr-gumikacsa: áprilisi meglepetés radarmérések alapján

Csillagászat
-
  Tegnap 11:36 Tudomány 

Egy nagyobb méretű földközeli kisbolygó, a 2014 JO25 radarcsillagászati eszközökkel történt megfigyelései megmutatták, hogy a kis égitest meglepően olyan alakú, mint a Rosetta űrszonda üstökösének magja. Évente több tucat kis égitest kerül egy-két millió kilométeres közelségbe a Földhöz, ami ma már egyáltalán nem számít szenzációnak.…

Az ALMA is lefényképezte a Fomalhaut körüli jeges porgyűrűt

Csillagászat
-
  17.05.22 08:18 Tudomány 

Az ALMA antennarendszerrel végzett észlelések alapján elkészítették a Naprendszertől 25 fényévre lévő Fomalhaut körüli porgyűrű képét, ami először mutatja teljességében szubmilliméteres hullámhosszon is a jeges objektumot.

Gyorshír: a Boyajian-csillag újra halványodik

Csillagászat
-
  17.05.20 12:48 Tudomány 

A rejtélyes csillagot kétévente elfedi valami: a csillagászok most újabb esélyt kapnak, hogy kiderítsék, óriás üstökösök, mesterséges szerkezetek, vagy valami más okozza-e a jelenséget.

Amikor törpék háborúznak: anyagot szív el egy fehér törpe a parányi kísérőjétől

Csillagászat
-
  17.05.18 17:18 Tudomány 

Az SDSS 121209.31+013627.7 katalógusjelű fehér törpe-barna törpe kettős rendszert a röntgentartományban vizsgálva olasz és angol kutatóknak sikerült kimutatni, hogy a barna törpe anyagot ad át a fehér törpének.