Külföldi hírek

800 shotgunt akartak Belgiumba csempészni

24  12:36 

Az olasz rendőrség Triesztben lecsapott arra a fegyverszállítmányra, amely Törökországból tartott Belgiumba.

Elfoghatták a párizsi merénylők fegyverszállítóját

A német hatóságok elfogták egy férfit, aki a párizsi támadássorozatban használt fegyvereket adhata el a terroristáknak.

Egy bomba miatt pánikolnak Genovában

VS  12:25 

Tűzszerészek és rendőrök vonultak ki a helyszínre.

A terrortámadás 130 áldozatára emlékeztek Párizsban

VS  12:11  Terrortámadás

Az Invalidusok díszudvarán mintegy ezer hozzátartozó is ott volt.

Korlátozná a bevándorlást De Maiziere

A menedékkérők száma már most jóval meghaladja a kormány egész évre szóló előrejelzésében szereplő 800 ezret. – Európának meg kellene határoznia a befogadható menekültek számának felső határát – mondta tegnap Thomas de…

Teljesen átszervezik a kínai hadsereget

Biztonságpiac  12:00 

A sok évtizedes szovjetről amerikai mintájúra szervezik át a kínai hadsereg felépítését, elsősorban a parancsnoki struktúrát. Az International Business Times szerint a döntés komoly feszültségeket és elégedetlenséget szült a tiszti karban …

Vízbe fulladt hat menekültgyerek Törökország partjainál

Legalább hat gyerek vízbe fulladt pénteken Törökország északnyugati partjainál, miután felborult két, migránsokat szállító és a görög szigetekre tartó csónak - jelentette a török média.

Durva felvételek: verekedés és ökölharc a Black Friday akciói miatt

ATV  11:45 

Rengeteg videófelvételt tesznek közzé a közösségi oldalakon arról, hogy az emberek hogyan verekednek össze, és tapossák agyon egymást az egész világon a Black Friday alkalmából meghirdetett hatalmas akciók miatt.

Mérséklődött a terrorveszély Brüsszelben

Kitekintő  11:42  Belgium

Miközben lassan visszatér az élet a normális kerékvágásba, a belga nemzetbiztonsági kabinet csütörtökön a négyes skálán hármas fokozatra mérsékelte a terrorveszélyt jelző riasztási szintet.

Az orosz gazdaság 3,7 százalékkal zsugorodott októberben

Az orosz gazdaság szezonális kiigazítással számolva 3,7 százalékkal zsugorodott októberben az előző év azonos hónapjához képest, havi szinten pedig 0,1 százalékkal növekedett – közölte a gazdaságfejlesztési minisztérium pénteken…

Borzalmas igazságtalanságról beszélt a pápa

MNO  11:28  Afrika Ferenc pápa

Elítélte a gyarmatosítás új formáit Ferenc pápa a kenyai főváros egyik nyomornegyedében tartott beszédében.

Eltüntették a filmet, amelyen Kennedy meggyilkolása látható?

MNO  11:16 

A Nix-filmként elhíresült szalagot több bizottság is megtekintette, de 1978 óta senki sem látta.

Kitiltották a gladiátorokat és a pedálos taxikat Rómából

A turistákkal ókori ruhákban fényképezkedő gladiátorokat és a pedálos taxikat is kitiltotta Róma belvárosából Francesco Paolo Tronca, a decemberben kezdődő szent évért felelős olasz kormánybiztos.

Érdekes és tematikus borbárok a világban

Borászportál  10:45 

Étteremből rengeteg van, sokukban még a borra is odafigyelnek, de temérdek alkalommal csalódottan húzza félre a száját a borlapot böngésző, kifinomult ízlésű fogyasztó.

Ferenc pápa elítélte a "gyarmatosítás új formáit"

hirado  10:23 

A katolikus egyházfő szerint arra kényszerítik az afrikai országokat, hogy "fogaskerekek legyenek egy hatalmas gépezetben".

Németországból vásárolhattak fegyvereket a párizsi merénylők

Több fegyvert Németországból szerezhettek be az Iszlám Állam két héttel ezelőtti párizsi támadásait elkövető merénylők - írta a Bild című német lap, amely úgy tudja, a hatóságok letartóztattak egy 34 éves férfit, akinek okostelefonján négy…

IBM: a hagyományos iparágon kívüli versenytársaktól tartanak a vállalatvezetők

A vállalatvezetők 54 százaléka az egyik legfontosabb üzleti kockázatnak az úgynevezett “Uber-hatást” tartja, tehát a hagyományos iparágon kívülről érkező szereplők jelentenek kihívást; ez az arány két éve még 43 százalék volt – derül ki…

Kunduzi kórházbombázás: kevés lett a háromezer oldal

Elkészült az októberben lebombázott afganisztáni kórház ügyében folytatott amerikai vizsgálatról szóló jelentés, az Orvosok Határok Nélkül szervezet elégedetlen a Pentagon munkájával.

Bevándorlási rekord Nagy-Britanniában

Soha nem mért szintre emelkedett a bevándorlás Nagy-Britanniában a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett részletes becslése alapján.

Orosz gépeket fogtak a magyar Gripenek

A magyar légierő szeptembertől négy hónapon keresztül négy Gripen repülőgéppel látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait.

További külföldi hírek

Börtönbe zárták a munkahelyükről késő köztisztviselőket

Globoport  12:42 

Húsz közszolgát érintett Tanzániában a szigorú büntetés, mert két órát késtek egy fontos megbeszélésről. Számos civil szervezet felháborodásának adott hangot, mig azt átlagemberek többsége egyetértett a köztisztviselők bebörtönzésével.

Sin József a Beregszászi Járási Tanács új elnöke

Kárpátinfo  12:24 

A tanácsülés levezetésével megbízott bizottság elnökévé Braun Bélát választották, aki munkatársai nevében köszönetet mondott Seder Ilona eddigi elnök asszonynak. – Minden kollégámnak nagyon hálás vagyok az elmúlt évek…

Bombariadó volt a manchesteri karácsonyi piacon

HVG  12:13 

Valószínűleg egy 19 éves fiú hívta pénteken kora reggel a rendőrségi segélyhívót azzal, hogy gyanús csomagot hagyott a karácsonyi piac területén, Manchester belvárosában.

Moszkva szerint a nyugati országoknak nem kell az orosz szövetség

24  12:02 

A szíriai konfliktusban érintett nyugati országok nem akarnak egységes szövetséget létrehozni Oroszországgal – jelentette ki Putyin szóvivője.

Óriásplakát kampányt indított a szlovák MKP a kvóta elleni petíciójához

A “Te vagy a fontos, támogasd a petíciót” feliratú óriásplakátot pénteki pozsonyi sajtótájékoztatóján mutatta be a felvidéki magyar párt vezetése.

Az arcpirító orvos arcai

Nyest  11:50 

Dr. House, a zseniális gondolkodású modortalan orvos mindenkivel normasértően viselkedik, ám minél közelebbi ismerőssel beszél, annál udvariatlanabb. Vajon egyedi ez a magatartás, vagy a hétköznapokban is…

Rabszolgák dolgoztak Thaiföldön a Nestlé-nek

A Nestlé, amely a világ egyik vezető élelmiszeripari vállalata, elsőként ismerte el, hogy a thaiföldi gyárában rabszolgaként dolgoztatták az embereket és kegyetlenül bántak velük.

Putyin sem lesz örökké

VS  11:40 

Ezt a meggyilkolt Borisz Nyemcov lánya állítja. Zsanna Nyemcova szerint eljön az idő, amikor Oroszország készen áll majd egy új vezetőre.

Észak-koreai halászok oszlásnak indult holttesteit találhatták meg Japánnál

24  11:36 

Közel tucatnyi hajón sodródtak a japán partok felé.

Halottakal teli hajók sodródtak Japán partjaihoz

HVG  11:36  Japán Észak-Korea

Holttesteket találtak több sodródó hajón a japán partok közelében, a japán hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben. Októberben és novemberben 20 holttestet fedeztek fel a hajóroncsokon – jelentette be a parti őrség szóvivője…

Kétmilliárd dolláros üzletkötés Pekingben

Csaknem 2 milliárd dollár értékben kötöttek szerződést magyar és kínai vállalatok vezetői tegnap Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében. Az Eximbank és a Kínai Fejlesztési Bank közösen egy 500 millió…

Strasbourg rábólintott: indulhat a Magyarország elleni kezdeményezés

24  11:28  Belgium Brüsszel

Politikai döntés született arról, hogy nyilvántartásba lehet venni az Európai Humanista Föderáció Ébredj, Európa nevű kezdeményezését. Orbán miatt indították.

A közelben is van terrorizmus, csak senki nem figyel rá

VS  11:20 

Pár száz kilométerre, a részben muzulmán Boszniában több száz alvó terrorista sejt van. Az országnak viszont elege van az öldöklésből.

Fekete péntek: még el sem kezdődött, de már egymást ölték

MNO  11:13 

A legtöbb amerikai bolt ma még ki sem nyitott, de Clevelandban máris tettlegességig fajult a fekete pénteki vásárlási láz. Colorado államban a fagypont körüli hideg ellenére is sokan az üzletek előtt töltötték az éjszakát.

Fabius: a szíriai reguláris erők is csatlakozhatnának a szövetséghez

A szíriai rezsim erői is csatlakozhatnának az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista terrorszervezet elleni szövetséghez – vélekedett Laurent Fabius francia külügyminiszter pénteken az RTL rádióban.

Németország megkezdte a balkáni migránsok kitoloncolását

VS  11:07 

150 ezer koszovóit, montenegróit és albánt küldenek haza speciális vízummal, az érintett országokkal kötött megállapodás alapján.

"Miért is ne?" Aszadot is bevennék a IÁ-ellenes koalícióba a franciák

ATV  10:51  Terrortámadás

A szíriai rezsim erői is csatlakozhatnának az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista terrorszervezet elleni szövetséghez - vélekedett Laurent Fabius francia külügyminiszter pénteken az RTL rádióban.

Több mint ötven terroristát végeznek ki Szaúd-Arábiában

VS  10:45 

A szaúdi vezetés komolyan veszi a leendő dzsihadisták elrettentését.

Kastélyok, hintók, vadászat: Habsburg uralkodók ünnepe Ausztriában

Turizmus Online  10:42 

Tematikus kiállítássorozatok Ferenc Józseftől Mária Teréziáig.

Ankara leállította szíriai berepüléseit

A döntést „Oroszországgal egyetértésben” hozhatták meg.

Katonát gázolt, egy civil agyonlőtte

MNO  10:39 

Buszmegállóban várakozó izraeli katonákba hajtott autójával egy palesztin Ciszjordániában.

Plágiummal gyanúsítják az új román belügyminisztert

Kitekintő  10:34  Románia

Doktori disszertációja háromnegyedét a források megjelölése nélkül lopkodta össze az internetről a belügyminiszter.

A török légierő elkerüli Szíriát, az oroszok sem mennek a törökök közelébe

HVG  10:27  Segély

Leállították a török légierő berepüléseit a szíriai légtérben – írta pénteken a Hürriyet című török napilap. A műveletek az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciós műveletek részét képezték. Az újság értesülései szerint a döntést…

A világ legszebb könyvtárai

Akik szeretnek olvasni, és az sem mindegy nekik, hogy hol lapozgatják kedvenc könyveiket, azok egyet fognak érteni, hogy a most következő könyvtárak már csak ránézésre is szívdobogtatóak. De azok sem fognak csalódni, akik az építészeti…

„Lőtt és lőtt, és közben azt kiabálta, hogy Allah a legnagyobb”

MNO  10:16 

Visszatérne a párizsi színpadra az Eagles of Death Metal, amelyiknek koncertjén kitört a november 13-i vérengzés.

Kína nem engedte be a Miss World egyik résztvevőjét

MNO  10:15  Kína Kanada

A kanadai versenyző így nem lehet ott a szépségversenyen.

Olcsóbb jegyekkel csábít külföldi karácsonyi vásárokba a MÁV-START

Travelo  10:00 

Advent Eurocity néven mentesítő vonat közlekedik szombatonként Budapest és Bécs között, de lehetséges célállomás még Pozsony, Prága, Brno, Varsó, Krakkó, Drezda, Linz, Salzburg és Graz.

Felvétel: így dobálják a csomagokat a repülőtér dolgozói

ATV  09:42 

Titkos felvételt készítettek egy kaliforniai repülőtéren arról, hogy a dolgozók egy bőröndöt hajigálnak a betonútra.

Az oroszok bosszút álltak a meggyilkolt pilótáért

Az orosz és a szíriai fegyveres erők "megsemmisítették" azokat a szíriai lázadócsoportokat, amelyek a török légierő által lelőtt orosz vadászbombázó becsapódásának térségében tevékenykedtek.

A németek is beszállnak az Iszlám Állam elleni harcba

A terv szerint Németország négy-hat, Tornado típusú harci repülőgéppel segíti majd az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció munkáját Irakban és Szíriában.

Alibije lehet a párizsi terrortámadások miatt körözött férfinak

HVG  07:55 

Mohamed Abrinit nem látták a párizsi terrortámadások napja óta, nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene, de családja állítja: a támadások délutánján és estéjén a férfinak Brüsszelben volt dolga, és ott is volt.

Életfogytiglani börtönt kér egy újságíróra a török elnök

ATV  07:09 

A török ügyészség arra kérte a bíróságot, hogy tartóztassa le a Cumhuriyet nevű napilap főszerkesztőjét, mert az újságíró „kémkedett” és „árulást” követett el. A török lap még májusban leleplezett egy Szíria felé tartó fegyverszállítmányt, amit…

Egymillió meghívót postáznak?

A magyar kormány információi szerint a hétvégén hivatalosan is előkerülhet az a terv Brüsszelben, amely szerint újabb egymillió bevándorlót hívnának be Európába nyugati politikusok. A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan az a német…

Közös európai együttműködésben látja a terrorizmus elleni küzdelem kulcsát az osztrák és a brit vezetés

hirado  22:22 

A brit miniszterelnök és az osztrák kancellár a brit vezető Bécsben tett villámlátogatása után csütörtökön közös nyilatkozatban közölte ezt.

Őrizetbe vettek 39 török üzletembert Oroszországban

hirado  22:13 

Ezt közölte az Interfax orosz hírügynökség.

Amerikai katonák érkeztek Szíriába, hogy segítsék a kurdokat

hirado  21:47 

Ez az első alkalom, hogy hivatalosan vezényelnek amerikai katonákat a háborúban álló arab országba.

Újabb szoftverproblémát tártak fel a Volkswagennél

hirado  20:36 

Az egyik szóvivő megerősítette, hogy létező problémáról van szó.

A Híd a kisiskolák bezárása ellen az Európai Parlamentben

Kitekintő  18:48 

A szeminárium célja, hogy bemutassa a kisebbségi alapiskolai oktatás leginkább bevált gyakorlatait az EU-s tagországokban.

Olaszország: „A dzsihádisták terrort akarnak, mi kultúrával válaszolunk”

168 Óra Online  18:21 

A párizsi támadások után az olasz miniszterelnök Matteo Renzi bejelentette: Olaszország 1-1 milliárd eurót szán kulturális és biztonsági fejlesztésekre, elsősorban a nagyvárosi szegénynegyedekben.

Éleződik a krími helyzet

Biztonságpiac  18:09 

Az ukrán határőrség kedden bejelentette, hogy készen áll az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget tengeri blokádjára. Közben a kijevi nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) arról számolt be, hogy Oroszország jól képzett…

Az Egyesült Államok harminc év után szabadon engedte Jonathan Pollard izraeli kémet

Biztonságpiac  14:06 

Feltételesen szabadlábra helyezték az amerikai hatóságok Jonathan Pollardot, aki harminc évet töltött börtönben, mert Izraelnek kémkedett a védelmi minisztériumban – jelentette adását megszakítva az izraeli rádió pénteken a…

Viagra-reklámot rakott egy ISIS-t támogató oldalra az Anonymous

168 Óra Online  13:51 

Az Anonymous hackercsoporthoz közeli szervezet feltörte az egyik ISIS-t támogató weboldalt, s az ott lévő eredeti üzenetet egy nyugalomra felszólító üzenettel és egy online gyógyszertárhoz vezető linkkel helyettesítette.

De mi is az a hálaadás napja?

Az Egyesült Államokban csütörtökön tartják a hálaadás napját (Thanksgiving Day), amely a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep.

Valószínűleg az idei lesz az eddigi legforróbb év a világon

Valószínűleg 2015 lesz az eddigi legforróbb év a világon az éghajlati mérések 1880-as kezdete óta – közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A január elejétől október végéig tartó időszakban a globális átlaghőmérséklet jóval…

A hamis Jack Daniel's Oroszország új sorozatgyilkosa

Borászportál  20:54 

Interneten rendelt márkás italokról derül ki Oroszországban sorra, hogy hamisítványok. Eddig legalább 25-en haltak meg a metilalkoholt tartalmazó piáktól.   Legutóbb Krasznojarszkban haltak meg heten. Ők Jack…

A vörösborral sem lesz gond idén

Vinoport  20:00 

Szeptemberben megnéztük, hogy állnak a fehérszőlők szüretével a világ legfontosabb borvidékei. Ideje, hogy átfussuk, mi történt azóta a kékszőlőkkel.

Párizsi merényletek – A párizsi üzleti negyedben még mindig nagy a készültség

A helyzet már javul, kezd a héten visszatérni a rendes kerékvágásba – mondta szerdán Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter Párizs üzleti negyedében, a La Défense-ban, ahova azért látogatott el, mert a november 13-ai párizsi…

Szolidaritás 3 klikkben – viták a Facebook és a politikai közösség viszonyáról

Átlátszó  14:03 

Néhány nappal azután, hogy a francia trikolór, a Párizsban és a szomszédos Saint-Denis-ben végbement merényletek után elárasztotta a képernyőket – a világon átfestett több tucat középület és feltehetően több millió profilkép révén –…

Bosznia-Hercegovinában 3400 alvó terrorista sejt van

Lokál  09:51 

A biztonsági szervek adatai szerint Bosznia-Hercegovinában mintegy 3400 “alvó sejt” (kisebb passzív terrorcsoport) van, és ezek arra várnak, hogy valamilyen terrorcselekményt hajtsanak végre – jelentette ki Milorad Dodik…

Úti célok, ahol olyan, mintha megállt volna az idő

Travelo  05:03 

Középkori utcarengeteg és gyönyörű dóm az olasz Sienában, idilli csatornák és időtlen belső udvarok a belga Bruges-ben, Ausztria legszebb főtere és festett koponyák Hallstattban, gazdag kínai kereskedők palotái és hófehér, gyarmati…