Belépett felhasználóink egy egész évre visszamenően kereshetnek a Hírstart adatbázisában. Mit kapok még, ha regisztrálok?
Források: Témák: Időszak:
Találatok: 22 hír

A Kárpát-medencei kelták

Magyar Idők
-
  Tegnap 11:25 Kultúra 

Ne ijedjen meg az olvasó, nem újabb fejezettel akarom traktálni eltitkolt történelmünkből, sokkal komolyabb dologról lesz itt szó: a kelta avagy ír punkmuzsikáról. A zenei impulzus honi kezdeteiről és jelen működéséről már beszélgettünk lapunk hasábjain a műfaj nagyágyúja, a Firkin zenekar alapítójával, Péter Jánossal. Most a kelta punk…

Márquez humánusnak látta Kádárt

Magyar Idők
-
  Tegnap 07:04 Kultúra 

Érdekes olvasmánynak ígérkezik az az útinapló, amely azt mutatja meg, hogy 1957-ben milyennek látta egy kolum­biai újságíró a szovjet blokk országait. És ha ez az újságíró maga Gabriel García Márquez, akkor talán máris kihagyhatatlan olvasmánnyá avanzsál ez a könyv.

Van élet a halálon túl is

Magyar Idők
-
  17.08.16 13:56 Kultúra  Gyógyszer

Negyven éve hunyt el Elvis Presley, minden idők legsikeresebb előadója. A rajongók szívében azonban ma is él, ráadásul most – még ha virtuálisan is, de – a színpadon is megcsodálhatják a Királyt.

Negyven éve hunyt el Déry Tibor

Magyar Idők
-
  17.08.16 12:28 Kultúra 

Negyven éve, 1977. augusztus 18-án hunyt el Déry Tibor Kossuth- és Baumgarten-díjas író, műfordító, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

Hiteles, igazságos visszaemlékezések

Magyar Idők
-
  17.08.16 12:20 Kultúra 

  A rockzenében otthonosan mozgó Bálint Csaba Beatinterjúk I. című könyve fontos momentum a korszakkal foglalkozó szakkönyvek sorában. Aki eddig azt hitte, hogy mindent tud a korszakról és a témában való jártassága kikezdhetetlen, most a könyvön keresztül próbára teheti magát, bár előre leszögezném: a legelkötelezettebb…

A varázsecset és a ponty

Magyar Idők
-
  17.08.16 10:46 Kultúra 

  Ki emlékszik Nemes Nagy Ágnes Aranyecset című, gyönyörű történetére, amelyet szerzőnk az emberiség közös mítoszkincséből, illetve keleti mesékből (az Ezeregyéjszaka meséinek hatása ordít a sorokból, a többi ősmítosz-ősmese jelenléte már áttételesebb) kompilált?

Egy hét, amelyről mindig van mit mesélni a barátainknak

Magyar Idők
-
  17.08.16 06:51 Kultúra 

A Sziget nemcsak a nagy tömeget vonzó koncertek miatt jelentős. Kétségkívül emlékezetes utazás mindazoknak, akik egy hétre vagy akár csak egy napra is kilátogatnak a Hajógyári-sziget különleges forgatagába. Ott ugyanis nagyon emberi arcát mutatja minden – ott már nem csak húzónevek vannak, sátrak, kis- és nagyszínpadok, hanem…

Tokaji lélekhangok

Magyar Idők
-
  17.08.15 17:55 Kultúra 

Tokaj-Hegyalja festői vidékének huszonhatodszor megrendezett kilencnapos fesztiválja mindenekelőtt a klasszikus, dzsessz- és folkzenével, valamint a kortárs színház esszenciális válogatásával gyönyörködtet. A művészet ereje a festői környezetben és a templomok magasztosságában kivételes hangon szólal meg.

Földvári szerelem

Magyar Idők
-
  17.08.15 17:11 Kultúra 

Nemrégiben egy forró, nyári balatoni napon vendégségbe mentem. A megszokottól eltérő világba cseppentem, amikor beléptem Schilhan Irénke és Rotter Lajos balatonföldvári otthonába. A 122 esztendős Schilhan-ház – eredeti nevén Kedves – mind lakóit, mind az egykori tulajdonosokat tekintve tavi kuriózumnak számít, teli érdekes történeti és…

Közösen a vörösök ellen

Magyar Idők
-
  17.08.15 16:11 Kultúra 

Még mindig elszántan és lelkesen kutatja a XX. századi lengyel–magyar kapcsolatokat Varga Endre László Zalaegerszegen élő nyugdíjas történész, akinek munkásságát nemrég a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, a külföldi polgároknak járó második legnagyobb kitüntetéssel honorálta Andrzej Duda lengyel elnök.…

A Cirque du Szigeten garantált a nevetés

Magyar Idők
-
  17.08.15 12:06 Kultúra 

A cirkuszművészetnek legalább akkora rajongója vagyok, mint a zenének. És legalább annyira „mindenevő” is, jöhetnek a bohócok, a légtornászok, a bűvészek, vagy akár a lassan teret vesztő állatidomárok, őszinte csodálattal és még mindig gyermeki szívvel bámulok és lelkesen tapsolok.

Megemlékeztek a Berde lányokról

Magyar Idők
-
  17.08.15 06:54 Kultúra 

Méltatlanul merült feledésbe Dó­czy Berde Amál (1886–1976) festőművész és húga, Berde Mária (1889–1949) író, költő életműve, pedig az 1880-as években született Berde lányok az erdélyi női irodalom és női festészet úttörői, jelentős alakjai voltak.

A magyarság összetartozik

Magyar Idők
-
  17.08.14 16:21 Kultúra 

Állandó dobhangok, gyönyörű viseletek, zsúfolásig megtelt előadósátor, lenyűgöző seregszemle több száz lovassal, íjászokkal és sportolókkal. Mindhárom napon ott kellett lenni, hogy érezzük: igenis korszerű dolog a hagyomány­őrzés, és őseink kultúrája nemcsak köztünk, hanem a testvér­népeink között is erős kapocs. A Kárpát-medence…

Vaszary-emlékkiállítás Kaposváron

Magyar Idők
-
  17.08.14 13:48 Kultúra  Kiállítás

  Egy klasszicista stílusú, műemléki védelem alatt álló, háromszobás, bolthajtásos tornácú ház és egy rangos tárlatoknak helyet adó képtár őrzi a 150 éve Kaposváron születetett festő­óriás, Vaszary János emlékét. (Jegyezzük meg rögvest, Balatonfüred is büszkélkedhet egy Vaszaryról elnevezett, nagy látogatottságú galériával.

Már negyven éve nincs köztünk a rock and roll Királya

Magyar Idők
-
  17.08.14 10:49 Kultúra  MTVA

Negyven éve, 1977. augusztus 16-án halt meg a rock and roll Királya, Elvis Presley, minden idők egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb előadóművésze, akinek népszerűsége halála után sem csökkent. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga: